Κάθετα αντίθετοι οι πρατηριούχοι της Καβάλας με τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης…

Το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα συνελεύσεων της ΟΕΒΕΚ συναντήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Καβάλας όπου διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες, μετά το πέρας της τριετούς θητείας του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου .

Πριν την διεξαγωγή των αρχαιρεσιών έγινε Διοικητικός Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου , εκτενής ενημέρωση για την έναρξη διανομής πετρελαίου θέρμανσης και τέλος ακολούθησε η διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και την ανάδειξη  Αντιπροσώπων στην ΟΒΕ. Οι αρχαιρεσίες ολοκληρώθηκαν  αργά το βράδυ και τα αποτελέσματα τους ανακοινώθηκαν  χθες ενώ το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συσταθεί την Δευτέρα.

Το Σωματείο Βενζινοπωλών Καβάλας παρουσίασε και δύο αφίσες στις οποίες παραστατικά δηλώνει  τις τιμές, τους φόρους, στα διυλιστήρια και τα πρατήρια από την διαμόρφωση της μέσης τιμής απλής αμόλυβδης βενζίνης  σε κάθε λίτρο , ορισθέν από το Δελτίο Τιμών ΥΠΕΚΑ που βγήκε  την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά από αυτό αναφέρουν στο ίδιο έντυπα-αφίσα, πως οι πρατηριούχοι διεκδικούν ριζική μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Εξάλλου σήμερα το Σωματείο παραχώρησε συνέντευξη τύπου για μία σειρά θεμάτων όπου αρχικά ο απελθών πρόεδρος του Σωματείου κ. Φώτης Πούλος δήλωσε πως  για μία ακόμη φορά βιώνουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης καθώς ενόψει της έναρξης της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου ενώ είχαν υποσχεθεί την μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης αντίθετα αυτός αυξάνεται. Πρόσθεσε πως ξεκίνησαν το 2010 με ΕΦΚ στα 60 λεπτά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τον ανέβασαν μέχρι και τα 330 ευρώ ανά τόνο ενώ τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκε μία αποκλιμάκωση κατά 100 ευρώ  λιγότερα με επιστροφή του ΕΦΚ που άγγιζε τα 35 λεπτά. «Τα 2 τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να βάλλουν κατά του πετρελαίου θέρμανσης που είναι ένα αγαθό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι και φέτος το έφτασαν στα 280 λεπτά ανά κυβικό που σημαίνει μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τους καταναλωτές» σημείωσε με έμφαση. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση βλέποντας ότι είχε μία πτώση η τιμή του αργού πετρελαίου θεώρησε ότι όλους αυτούς τους μήνες και χρόνια θα υπάρχουν αυτές οι χαμηλές τιμές στο αργό πετρέλαιο, δυστυχώς   όμως κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις τιμές του πετρελαίου και για αυτό βλέπουμε ότι οι τιμές των καυσίμων και πάλι αρχίζουν να παίρνουν την ανιούσα  με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πρατηριούχους και τους καταναλωτές.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Με την  σειρά του ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών κ. Μιχάλης Μεταξάς ανέφερε ότι στις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πιο  τσουχτερή κάτι που σχετίζεται με την αύξηση του ΕΦΚ  και του ΦΠΑ που θα είναι της τάξης 11-13% πιο  ακριβή από πέρυσι στην Καβάλα και οι καταναλωτές θα πληρώσουν 930 με 950 ευρώ τον τόνο, δηλαδή 93 με 95 λεπτά το λίτρο! Πέρυσι οι καταναλωτές πλήρωσαν περίπου 83 λεπτά το λίτρο που σημαίνει μία αύξηση 10 με 12 λεπτά. «Το κόστος αυτό αρχίζει και γίνεται δυσβάσταχτο αν αναλογιστούμε την επιβάρυνση των καταναλωτών από την υπέρμετρη φορολογία»  σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι  η μέση τιμή πέρυσι ήταν στα 76 λεπτά το λίτρο ενώ φέτος ο ΕΦΚ ανεβαίνει στα 0,28 το λίτρο από τα 0,23 που ήταν και η αύξηση του ΦΠΑ έρχεται πάνω στον ΕΦΚ, κάτι που σημαίνει φόρο πάνω στον φόρο.  Η τιμή που βλέπει ο καταναλωτής στις αντλίες καυσίμων είναι 68 με 72% φόρος!!! «Μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ ότι θα μειωθούν οι ποσότητες άντλησης και διάθεσης του αργού πετρελαίου βλέπουμε εδώ και 10 ημέρες μια αύξηση στις τιμές των καυσίμων» σημείωσε με έμφαση.  Μάλιστα ανέφερε ότι η αγορά καυσίμων μέσα σε μία 6ετία έχασε 40% της κατανάλωσης της. Κάτι που επεσήμανε και ο κ. Πούλος, προσθέτοντας ότι η αύξηση στον ΕΦΚ θα επιφέρει μείωση στην κατανάλωση και μείωση στα έσοδα του κράτους.

ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Ο κ. Μεταξάς αναφέρθηκε  και στο θέμα των εταιρειών καυσίμων που από 22 που ήταν μειώθηκαν στις 7 ενώ στην Καβάλα από τα 115 πρατήρια που υπήρχαν αυτά μειώθηκαν 80. Επίσης χαρακτήρισε ύποπτο το πρόσφατο δημοσίευμα που προέκυψε από την συνέντευξη του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών λίγο πριν την έναρξη της διανομής πετρελαίου που έκανε λόγο για κλοπή καταναλωτών από την αντλία από πλευράς πρατηρίων κάτι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει, χαρακτηρίζοντας αποπροσανατολιστικό το δημοσίευμα που ουσιαστικά μεταφέρει  την οργή των καταναλωτών στους πρατηριούχους, τους οποίους αμαυρώνουν…

Τέλος ο κ. Μεταξάς συνέστησε στους καταναλωτές να προμηθεύονται σιγά σιγά πετρέλαιο θέρμανσης για παν ενδεχόμενο  ενώ χαρακτήρισε την φτηνή τιμή των καυσίμων ως παγίδα.. Ο κ. Πούλος πρόσθεσε πώς ακόμη δεν ξεκαθαρίστηκε τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης όταν ακόμη δεν επιστράφηκαν οι περσινοί φόροι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση