ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ισχυρές βροχοπτώσεις από σήμερα μέχρι και το Σάββατο στο νομό Καβάλας

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται μέχρι το Σάββατο στον Νομό Καβάλας και μάλιστα κατά τόπους ισχυρές, ιδιαίτερα στην περιοχή του Νέστου.  Ο προϊστάμενος Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Κυβράκης έκανε γνωστό ότι θα γίνει μια σύσκεψη στον Δήμο Νέστου για το όλο θέμα.

Αρχικά ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε μετεωρολόγοι –το όνομά μου έχει γίνει συνώνυμο με τους μετεωρολόγους και πρέπει να αποδίδουμε την αλήθεια όπως πρέπει». Συνέχισε λέγοντας ότι «από τα στοιχεία που έχουμε και τα από τα προγνωστικά μοντέλα που μας έχουν μεταδώσει οι μετεωρολόγοι, όλη τη βδομάδα θα μας επηρεάζει ένα σύστημα το οποίο από την Τετάρτη θα είναι πιο ισχυρό με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη ποσότητα υετού. Ευτυχώς θα είναι, δηλαδή, σε μορφή βροχής και όχι χιονιού. Θα πλήξει όλο το νομό κυρίως την περιοχή του δήμου Νέστου. Εκεί θα εντοπιστούν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής. Γι’ αυτό και ο δήμαρχος Νέστου έχει καλέσει ένα έκτακτο τοπικό συντονιστικό όργανο (σ.σ. χθες το μεσημέρι) όπου θα συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αυτήν τη στιγμή και βέβαια να γίνει μια αποτίμηση σε τι κατάσταση βρίσκεται όλο το αρδευτικό δίκτυο που είναι ο αποδέκτης όλου του υδάτινου δυναμικού προς τη θάλασσα.

Είναι μια περίοδος που λόγω και της πρόσφατης προϊστορίας με τις αλλεπάλληλες χιονοπτώσεις και τη μεγάλη ποσότητα υετού που έχει πέσει στην περιοχή μας και ως εκ τούτου έχει κορεστεί το έδαφος, χρειάζεται μία ιδιαίτερη προσοχή. Κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται και καταιγίδες και θα πρέπει και οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο και βλέπουμε.

Μπορεί να έχουμε και φαινόμενα κατολίσθησης επειδή τα πρανή του οδικού δικτύου είναι «φορτωμένα» κι αυτά με πολύ νερό και οι περιοχές που έχουμε εντοπίσει και στις οποίες υπάρχουν πινακίδες για επικίνδυνα φαινόμενα κατολίσθησης, θα πρέπει σ’ αυτές τις περιοχές να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

Για τη δήλωση της δημάρχου Καβάλας ότι δεν θα εμπλέκεται πλέον ο Δήμος Καβάλας  σε ό,τι αφορά τα καιρικά φαινόμενα, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στην Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία, είπε ότι «το μπαλάκι δεν μπορεί κανείς να το πετάξει σε λάθος σημείο, διότι το μπαλάκι προσδιορίζεται από τις σχετικές εγκυκλίους και τη νομοθεσία που διέπει και κυρίως ο «Ξενοκράτης» που είναι το «ευαγγέλιο» της Πολιτικής Προστασίας και όσων εμπλέκονται με αυτήν, όπως και οι δήμοι. Οι σχετικές εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί και εκδίδονται κάθε χρόνο για αντιμετώπιση φαινομένων όπως είναι οι χιονοπτώσεις, οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές, οι σεισμοί κλπ. Επειδή μίλησα με τη δήμαρχο, μάλλον έγινε παρανόηση. Για το κομμάτι του καλύτερου συντονισμού είπαμε ότι από τα σχέδια και τα μνημόνια ενεργειών που έχουν καταθέσει οι δήμοι, αυτοί που εμπλέκονται είναι οι υπηρεσίες, οι χειριστές, τα μηχανήματα και όλο το προσωπικό που ασχολείται μ’ αυτά. Απλά είπαμε ότι, για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, να είναι ένας υπηρεσιακός παράγοντας στο άτυπο κέντρο που έχουμε δημιουργήσει με την Τροχαία όπου για λειτουργικούς λόγους θα είναι καλά να υπάρχει κι ένας εκπρόσωπος του δήμου, κυρίως στον Άγιο Σίλα. Αυτό, λοιπόν, αφορούσε τις χιονοπτώσεις. Διότι είναι χρήσιμο να υπάρχει ο άνθρωπος του δήμου που θα συντονίζει τα μηχανήματα και τους ανθρώπους του δήμου που εμπλέκονται, να συντονίζει όλο τον εξοπλισμό και όλους τους ανθρώπους του δήμου που εμπλέκονται, για να μπορούμε να διατάξουμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνάμεις και να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση φαινομένων χιονιά. Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε παρενέργεια. Στην τελευταία χιονόπτωση δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα το μεσημέρι και ευτυχώς είχαμε από την προηγούμενη μέρα –λοιδορήθηκα κι εγώ για τη θέση μου, που είχα εκφράσει ότι συμφώνησα με την απόφαση για κλείσιμο των σχολείων. Και φυσικά θα μπορούσε και να μην είχε συμβεί το φαινόμενο παρ’ όλο που είχαμε πολύ καλά στοιχεία από τους μετεωρολόγους. Κι εδώ πρέπει να εκθειάσω για άλλη μία φορά το τμήμα μετεωρολογίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος και τον προϊστάμενό του με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία. Όμως, μπορεί κάποια στιγμή να αστοχήσουμε και μακάρι στην τελευταία χιονόπτωση να μην ήταν έτσι, να ήταν κάπως αλλιώς. Απλά εμείς σαν Πολιτική Προστασία, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη. Κι επειδή πάνω απ’ όλα για μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής κι όταν μιλάμε για παιδιά αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο σαν καθήκον, δεν μας πειράζει ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι ήταν υπερβολική κάποια απόφαση. Εκ του αποτελέσματος, κακώς υπήρχαν κάποιες γκρίνιες. Όμως αυτά δεν μας πειράζουν, είναι μέσα στη ζωή. Σημασία έχει, μετά από ένα φαινόμενο να μπορούμε να κάνουμε αποτίμηση και να πάμε παραπέρα κεφαλαιοποιώντας αυτό σαν εμπειρία και βάζοντας στη δράση μας τα νέα στοιχεία που προκύπτουν ούτως ώστε την επόμενη φορά να είμαστε καλύτερα συντονισμένοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *