ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ικανοποιητική η τουριστική κίνηση στη Θάσο, προβληματισμός για το «ρεύμα» προς την Τουρκία λόγω υποτίμησης της λίρας

Ικανοποιητική εμφανίζεται η τουριστική κίνηση στη Θάσο αυτήν την περίοδο. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Θάσου κ. Πάρις Παρασχούδης σημείωσε ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά για το φετινό καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η τουριστική κίνηση είναι αρκετά καλή, ιδίως το τριήμερο φάνηκε αισθητή η κίνηση. Γιατί πολλές φορές υπάρχουν τουρίστες οι οποίοι έρχονται αεροπορικώς, είναι κλεισμένοι στα ξενοδοχεία και δεν φαίνονται έξω και μερικοί πιστεύουν ότι δεν έχει κόσμο το νησί. Αλλά όταν εμφανίζονται οι Βαλκάνιοι με τα αυτοκίνητά τους και γεμίζουν τους δρόμους, τότε η αίσθηση είναι ότι έχουμε πολύ κόσμο. Όμως μερικές φορές η αίσθηση με την πραγματικότητα δεν συμβαδίζουν. Το τριήμερο ήταν καλό, ο Μάιος ήταν καλός. Είχαμε τους Γερμανούς που συνήθως ξεκινούν τη σεζόν, συνεχίζονται και οι υπόλοιπες πτήσεις από άλλα μέρη της Ευρώπης, από Αγγλία, από Πολωνία και σιγά- σιγά γεμίζει το νησί, στις αρχές Ιουνίου θα είναι γεμάτο.

«ΡΕΥΜΑ» ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Με τους Ρώσους, πρώτα απ’ όλα έχουμε λιγότερες πτήσεις. Είναι η Αγία Πετρούπολη από την οποία δεν γίνονται φέτος δύο πτήσεις την εβδομάδα. Επιπλέον, υπάρχει μια στροφή της ρωσικής αγοράς, απ’ ό,τι ξέρουμε, προς την Τουρκία. Και άλλες αγορές το κάνουν αυτό διότι είναι πολύ οικονομική λόγω της πτώσης της λίρας και αυτό μας προβληματίζει γενικώς στον τουρισμό. Γιατί εμείς έχουμε πολλούς φόρους, δεν μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές, ενώ αυτοί μόνο με την υποτίμηση αμέσως γίνονται πολύ φθηνότεροι και πολύ ανταγωνιστικοί. Επίσης, εξαιτίας αυτού, μπορεί να μειωθεί και ο αριθμός των Τούρκων επισκεπτών στη χώρα μας. Αυτή η κάθοδος της λίρας δεν βοηθάει σε γενικές γραμμές. Έχουμε ένα θέμα με την πτώση της λίρας γιατί αμέσως- αμέσως οι Τούρκοι, που ήταν φτηνοί, έδωσαν πολύ καλές τιμές για να επιστρέψει ο τουρισμός στη χώρα τους. Τώρα επιπλέον βοηθούνται με την υποτίμηση που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό –σχεδόν 22% είναι πολύ μεγάλη διαφορά. Εμείς γίναμε αμέσως 22% ακριβότεροι και αυτοί 22% φθηνότεροι. Και ιδίως από προορισμούς όπως είναι η Ρωσία που κι αυτή είχε υποτίμηση στο ρούβλι κι άλλες χώρες εκτός του ευρώ, η Τουρκία είναι πολύ ανταγωνιστική.

Τα μηνύματα είναι ευχάριστα για το 2018, πιστεύω όλα να πάνε καλά. Εκτός απροόπτου θα έχουμε την ίδια και καλύτερη κίνηση. Το θέμα είναι ότι βλέπουμε και τα μηνύματα που μερικές φορές, όπως αυτό της Τουρκίας, λιγάκι μας προβληματίζουν, έχουμε το μυαλό μας πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Εύχομαι να πάνε όλα καλά γιατί ο τουρισμός είναι μια απασχόληση που αφήνει σε όλους μας ένα κέρδος. Όλοι έχουμε να ωφεληθούμε από τον τουρισμό και είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε, να είμαστε καλοί και φιλόξενοι με τους επισκέπτες μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *