Ικανοποιημένος ο πρόεδρος  του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

 

 

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε 24 μέτρα στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας κλήθηκε να τα σχολιάσει.

Αρχικά ανέφερε ότι “Όταν εξαγγέλλονται μέτρα περί τα 3,5 δις ευρώ κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πρόκειται για κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Πόσο μάλλον όταν κάποια εξ αυτών είναι στοχευμένα προς την επιχειρηματικότητα αλλά και για τη βοήθεια των ευπαθών ομάδων και νοικοκυριών.

Στην αγορά ακούσαμε μέτρα και αυτό το πρώτο που μας ικανοποίησε όταν και ακούσθηκε ήταν αυτό για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ώς γνωστό τους επόμενους μήνες οι επιχειρήσεις μας πρέπει να τα επιστρέψουν.

Αυτή η επιστρεπτέα πάνω κάτω δεν επιστρέφεται. Εμείς καταλάβαμε ότι ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος κύκλος έχει 100% επιστροφή. Οι επόμενοι κύκλοι, 4,5 και 6 είχαν μόνο το 50%

Τώρα μας λένε ότι για όλους τους κύκλους με συγκεκριμένο ποσοστό πτώσης τζίρου, δηλαδή όσοι πραγματικά έχουν πληγεί, μπορεί και μέχρι το 100% να μείνουν με την προκαταβολή χωρίς επιστροφή.

Αν εγώ δεν δικαιούμαι κάτι άλλο και πρέπει να επιστρέψω το 50%,  αν το πληρώσω αμέσως έχω μια επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή αντί να επιστρέψω το 50% θα επιστρέψω το 35%. Και αν δυσκολεύομαι μπαίνω σε ρύθμιση και το επιστρέφω σε 60 δόσεις.

Άρα σε ό,τι αφορά το κενό για τον 1, 2 και 3ο κύκλο βλέπουμε ότι υπάρχει μια ρύθμιση για όλους τους κύκλους τους οποίους και μπορούν να βλέπουν οι επιχειρήσεις και επιπλέον υπάρχουν κλάδοι που έχουν πληγεί πάρα πολύ, όπως η εκπαίδευση, τα γυμναστήρια, και οι παιδότοποι που στο τέλος δεν θα επιστρέψουν τίποτε».

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Όσον αφορά την φορολόγηση έχουμε μείωση κατά 2 μονάδες ενώ σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ έχουμε μειωμένο φόρο και στα γυμναστήρια πλέον αλλά και στις ακαδημίες χορού. Υπάρχει επομένως μια προσπάθεια το κομμάτι των αυξήσεων στο ρεύμα και στο οικιακό αλλά και στο επαγγελματικό να προσπαθήσουν να το απορροφήσουν σε υψηλό ποσοστό ίσως και στο σύνολο τους σε κάποιες περιπτώσεις.

Πλέον είναι πολύ εύκολο να γίνει μια κίνηση μια και τα μέτρα είναι συγκεκριμένα. Γνωρίζουν πόσες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου, πόσες δεν θα έχουν καμία ωφέλεια ή πόσες θα πληρώσουν με έκπτωση. Άρα όλοι θα γνωρίζουμε πλέον και κανένας δεν θα μείνει χωρίς να γνωρίζει τα οφέλη».

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Αναφορικά με προσπάθειες για επανεκκίνηση του δημοσίου τομέα τόνισε ότι  “Αυτό που λέμε συνεχώς είναι ότι έχουμε αγκυλώσεις πολλών χρόνων με απίστευτη γραφειοκρατία και μια διαδικασία που φρενάρει σοβαρά ζητήματα ανάπτυξης.

Αυτό όμως που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό πιστεύω ότι είμαστε η χώρα που έτρεξε με τους πιο γρήγορους ρυθμούς την ψηφιακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Πριν από μήνες ακόμη και το γνήσιο της υπογραφής έπρεπε να φέρει τον επιχειρηματία στην ουρά ενός ΚΕΠ. Αυτό πλέον δεν υπάρχει. Γι` αυτό λέμε ότι ξεκινάμε από την ψηφιακή πρόοδο, ώστε να πάψουμε να έχουμε εμείς οι πολίτες επαφή με το δημόσιο. Βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα της μετακίνησης υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία και εδώ πρέπει να υπάρχει και παρέμβαση για να λυθούν και αυτά τα προβλήματα”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση