ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ικανοποιημένος ο δήμαρχος Παγγαίου Φ. Αναστασιάδης για την ένταξη του 61% του Παγγαίου στο Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης

Στο Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης εντάχθηκε το 61% του όρους Παγγαίου του τμήματος που διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας πως «κατά τη δική μου άποψη, που θεωρώ ότι έχει μεγάλη βάση λογικής, είναι ότι έχουμε μια πολύ θετική εξέλιξη. Δεδομένου ότι μέχρι τώρα συζητούσαμε όλοι και λέγαμε ότι για να αξιοποιηθεί το Παγγαίο πρέπει εκ των προτέρων να υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης προκειμένου να μπορέσουμε να εντάξουμε σε οποιοδήποτε μέτρο προκύψει από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάποιες δράσεις για την αξιοποίηση του Παγγαίου, έπρεπε να υπάρξει ένας φορέας διαχείρισης ή και δύο όπως συζητάμε τώρα για το Παγγαίο. Εδώ θέλω να συγχαρώ όλους τους φορείς που έχουνε εμπλακεί για το σημείο που φτάσαμε και πραγματικά έχουμε φορέα διαχείρισης για το Παγγαίο Όρος. Εμείς ως Δήμος Παγγαίου όταν αντιληφθήκαμε και ενημερωθήκαμε για τη διαβούλευση που γινόταν επί του θέματος, λειτούργησαν άμεσα οι υπηρεσίες και καταθέσαμε τις προτάσεις μας σύμφωνα με τις οποίες ζητούσαμε το Παγγαίο Όρος, το κομμάτι τουλάχιστον που ανήκει σε εμάς ή και όλο, να συμπεριληφθεί στο Φορέα Διαχείρισης που υπήρχε στην Περιφέρεια ΑΜΘ δηλαδή της Ροδόπης. Αυτό το τεκμηριώσαμε με πολλά στοιχεία, είχαμε μια εμπεριστατωμένη άποψη και καταφέραμε τελικά ενώ το κομμάτι αυτό που ανήκει στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας ΑΜΘ αρχικά το είχανε συμπεριλάβει στο Φορέα Διαχείρισης Κερκίνης, καταφέραμε και πείσαμε τους ιθύνοντες ότι έπρεπε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι έπρεπε το Παγγαίο να έρθει στην Περιφέρεια ΑΜΘ δηλαδή στο Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης. Άρα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, εισακουστήκανε οι δικές μας εισηγήσεις και τελικά καταλήξαμε σε αυτό το γεγονός. Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος με αυτήν την εξέλιξη που έχουμε».

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Συμπλήρωσε δε πως «και ήδη εμείς ως Δήμος Παγγαίου προσπαθούμε και αναζητούμε διάφορες χρηματοδοτήσεις, μέτρα τα οποία τρέχουν ή κατά καιρούς προκύπτουν, προκειμένου να υποβάλουμε κι εμείς τις δικές μας προτάσεις ως δήμος, που μπορούμε πλέον εφόσον υπάρχει φορέας, για να αξιοποιηθεί το Παγγαίο Όρος. Στο κομμάτι που είναι στα διοικητικά όρια της δικής μας Περιφέρειας θα κάνουμε εμείς τις προτάσεις μας, θα έχουμε ως διαχειριστική αρχή την ΑΜΘ που μαζί θα υποβάλουμε κάποιες προτάσεις μέσω του φορέα κι άρα νομίζω ότι αυτό εξυπηρετεί πάρα πολύ καλά. Μόνο θετική εξέλιξη μπορώ να χαρακτηρίσω αυτήν τη διαχείριση με τον τρόπο που έχει γίνει. Αυτή είναι κατά την άποψή μου η καλύτερη εξέλιξη και η καλύτερη διαχείριση που θα μπορούσε να γίνει».

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Εκτίμησε βέβαια πως «το καλύτερο από όλα βέβαια θα ήταν αυτό που προτείναμε και φυσικά δυστυχώς δεν μπόρεσε να περάσει και ήταν πολύ δύσκολο, γιατί από κει ξεκινήσαμε, ότι θέλαμε το Παγγαίο Όρος ως έναν ξεχωριστό φορέα διαχείρισης. Όπου εκεί θα μπορούσε και η πλευρά των Σερρών της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και η δική μας της Ανατολικής Μακεδονίας να ήταν μέσα σε ένα φορέα που θα υπήρχε να υποβάλουμε εκεί τις προτάσεις μας. Βέβαια ήταν αδύνατο να γίνει στην παρούσα φάση και μπορεί να μην ήταν και τόσο ευέλικτο. Εμείς όμως αυτό που ζητούμε είναι στο Παγγαίο να το δούμε να υπάρχει ένα τμήμα του Φορέα Διαχείρισης Ροδόπης που θα αφορά δραστηριότητες αποκλειστικά και μόνο το Παγγαίο και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, ώστε να υπάρχει ένα παράρτημα που να αφορά αποκλειστικά και μόνο το Παγγαίο. Κι από κει και πέρα επαφίεται στην πίεση, στην ετοιμότητα που θα δείξουν οι φορείς και ο πρώτος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσον αφορά τις διάφορες προτάσεις που θα γίνουν μέσα από τα μέτρα που θα προκηρυχθούν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *