ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ικανοποιημένη η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα από την εκδήλωση στη Δημοτική Καπναποθήκη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα από τη δευτεριάτικη εκδήλωση που έγινε στη Δημοτική Καπναποθήκη με θέμα το πρόγραμμα Urban Waste που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Άλλωστε σύμφωνα με την ίδια, ο Δήμος Καβάλας δίνει τεράστια βαρύτητα στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στις δηλώσεις της η κ. Τσανάκα τόνισε πως «μεγάλος στόχος του Δήμου Καβάλας είναι να κλείσει το θέμα των απορριμμάτων και με την αδειοδότηση της επέκτασης του ΧΥΤΑ και με την αδειοδότηση της καινούριας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων  (ΜΕΑ), γιατί μπορεί η ευρωπαϊκή οδηγία να εκδόθηκε πριν 20 χρόνια το 1998, αλλά από ότι κατάλαβα μόνο εγώ τα έπραξα αυτά. Λυπούμαι που το λέω έτσι ωμά και απλά, αλλά είναι η αλήθεια. Όταν ανέλαβα δεν υπήρχε στο Δήμο Καβάλας ούτε μία αδειοδοτημένη δομή. Εγώ δεν θυμάμαι μετά την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ από τον κ. Εριφυλλίδη να έγινε τίποτα άλλο στο Δήμο Καβάλας. Πρέπει να μάθουμε να ανακυκλώνουμε, εφόσον διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται τα σκουπίδια μας με τον τουρισμό, τον τουρισμό τον θέλουμε όλοι, πρέπει να μάθουμε και οι επαγγελματίες αλλά και ο απλός πολίτης να ανακυκλώνει ακόμα καλύτερα. Να μας γίνει βίωμα αυτό, από τα μικρά παιδιά πρέπει να ξεκινήσεις, οι δικές μας οι γενιές είναι καμένες, αλλά τα μικρά παιδιά στο σπίτι μας πρέπει να είναι οι μεγάλοι δάσκαλοι της ανακύκλωσης, διότι σε λίγο καιρό που θα μπει η ΜΕΑ τα σκουπίδια μας θα τα πληρώνουμε χρυσά».

35 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΤΟΝΟ

Κι όπως διευκρίνισε «κι επειδή εμείς οι Καβαλιώτες είμαστε κακομαθημένοι να μην πληρώνουμε σκουπίδια, η ενιαία τιμολογιακή πολιτική του κράτους μιλάει για 35 ευρώ τον τόνο. Είναι πάρα πολλά λεφτά και δεν πρόκειται να τα αφήσω να μετακυλιστούν στους δημότες έτσι εύκολα. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να φροντίζουμε να μην πληρώνουμε τόσα λεφτά. Από μας εξαρτάται. Ο Δήμος Καβάλας θα κάνει ότι μπορεί, γιατί όταν έχεις αδειοδοτημένες δομές, μιλάμε για ΣΜΑ, έχεις ανακύκλωση; Πέφτει το 35άρι, έχεις ΣΜΑ αδειοδοτημένο; Πέφτει το 35άρι. Έχεις πράσινα σημεία; Πέφτει κι άλλο 35άρι. Έχεις χώρο που συγκεντρώνεις στρώματα και βαριά αντικείμενα; κι άλλο 35άρι. Αυτά είναι η δικιά μας η δουλειά αλλά του πολίτη του απλού η δουλειά είναι να ανακυκλώνει μετά μανίας. Γιατί αλλιώς θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Για τη ΜΕΑ όχι απλώς ξεκαθαρίστηκε, εδώ προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα να πάρουμε άδεια περιβαλλοντικών όρων. Που μετά το ΧΥΤΑ είναι αμέσως το επόμενο. Και για το ΧΥΤΑ μπορεί και αυτήν την εβδομάδα να το αναγγείλουμε, θα είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα για το Δήμο Καβάλας και θα δοθεί η δημοσιότητα που του αξίζει. Βοήθησε πάρα πάρα  πολύ ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος,  ο κ. Φάμελλος προς τιμήν του, Βορειοελλαδίτης ο άνθρωπος ξέρει την αξία του Δήμου Καβάλας, δεν είναι σαν τους Αθηναίους που δεν ξέρουν πού πέφτει η Καβάλα. Επίσης πάρα πολύ μας βοήθησε ο Γ.Γ. Απορριμμάτων του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Βαγγέλης Καπετάνιος και βέβαια οι υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, της υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Υδάτων, Αρχαιολογίας, Δασαρχεία, που καταλάβανε τη σημασία που έχει να αδειοδοτηθεί το καινούριο κύτταρο του ΧΥΤΑ, ότι και να κάνουμε σίγουρα θα είναι καλύτερο από την κατάσταση την παλιά. Τελείωσαν αυτές οι εποχές, προχωρούμε σε άλλες εποχές. Εκεί που οι άλλοι δήμοι έχουν λύσει το θέμα πριν από δέκα χρόνια, εμείς τρέχουμε για να προλάβουμε και δόξα τω Θεώ αρχίζουμε και έχουμε αποτελέσματα. Θα το κάνουμε όπως πρέπει και επιτέλους να μπουν τα πράγματα στη σειρά».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Για την εκδήλωση της Δευτέρας η κ. Τσανάκα σχολίασε πως «είμαι ικανοποιημένη παρόλο που περίμενα περισσότερους επαγγελματίες. Αλλά εγώ καταλαβαίνω ότι εάν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο να κερδίζει ο επαγγελματίας από αυτήν τη δουλειά, αν μπορεί ο επαγγελματίας ο ίδιος να μαζεύει τα χαρτόνια του και μια φορά τη βδομάδα να τα διπλώνει όμορφα να μην πιάνουν όγκο και να μπορεί να τα πηγαίνει κάπου και να εισπράττει από αυτό το πράγμα είτε σε χρήμα είτε σε έκπτωση των δημοτικών τελών και το ίδιο αν ισχύει για τον πολίτη δεν μας πειράζει καθόλου τα ανακυκλώσιμα δεν είναι σκουπίδια που μυρίζουν και επομένως μπορούμε μια φορά την εβδομάδα να τα πηγαίνουμε να τα ζυγίζουν σε πιστοποιημένους χώρους και να εκπίπτουν από τα δημοτικά τέλη, δεν θα το κάνουμε; Εγώ λέω θα το κάνουμε. Κι ένα δεκάρικο τη βδομάδα να γλιτώνει ο πολίτης από αυτά διαβεβαιώνω ότι είναι 40 ευρώ το μήνα και 40 ευρώ είναι πολλά λεφτά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *