ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ιδιαίτερα χαμηλές οι τιμές διάθεσης των αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι τιμές διάθεσης των αμνοεριφίων στην Καβάλα γεγονός που προβληματίζει τους κτηνοτρόφους. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος χαρακτήρισε τις τιμές εξευτελιστικές.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών, ίσως η χειρότερη γενικά. Η ζημιά έχει γίνει ήδη στους περισσότερους. Είναι εξευτελιστικές οι τιμές, λιγότερο από 4 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύονται ζημιές για άλλη μία φορά στην κτηνοτροφία. Έχουμε κάνει έγγραφο προς τον υπουργό από τις 25 Μαρτίου που δεν το κοινοποιήσαμε στα ΜΜΕ και του λέμε τι συμβαίνει. Του ζητάμε να στηρίξει στοχευμένα αυτούς που έχουν υποστεί ζημιά κι όχι οριζόντια όπως γίνεται συνήθως παντού, και είναι άδικο από το να πας στοχευμένα σ’ αυτούς που έχουν πραγματικά ζημιά. Να τους ενισχύσεις πραγματικά με ποσά που να κάνουν απόσβεση της ζημιάς κι όχι με φιλοδώρημα, ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να ορθοποδήσουν. Πιστεύω ότι με τις τιμές που έχουμε πουλήσει μέχρι τώρα δεν πρέπει το κατσικάκι να είναι πάνω από 6-6,5 ευρώ. Πέρυσι πουλούσαμε 1-1,5 ευρώ παραπάνω και η τιμή ήταν στα 8 ευρώ, τώρα πρέπει να είναι αρκετά χαμηλότερη και στα κρεοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ που τα τελευταία χρόνια είναι η καταστροφή της κτηνοτροφίας».

ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ

Για τη χαμηλή τιμή δήλωσε ότι «γίνεται διότι έχουμε ανθρώπους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία ενώ δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, και μιλάω για τους υπουργούς που δεν έχουν σχέση με το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης. Είναι προσεκτικός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης. Ακόμη και την ενίσχυση που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι στην ουσία δεν την ανακοινώνει τώρα γιατί δεν πρέπει και καλώς κάνει. Από ‘κει και πέρα, βγαίνουν υπουργοί όπως ο κ. Γεωργιάδης και λέει ότι θα βγάλει εγκύκλιο για σφαγείς και κτηνοτρόφους και  ότι η αγορά δεν θα γίνεται όπως κάθε χρόνο. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να αγοράσει αμνοερίφια, άλλοι θεώρησαν ότι θα κλείσουν τα σφαγεία, οι κτηνοτρόφοι με ρωτούσαν για ποιον λόγο το κάνουν αυτό και στο τέλος ούτε εγκύκλιος βγήκε, ούτε κάτι τέτοιο έγινε και δεν θα γινόταν. Διότι το να τρως αρνί και κατσίκι δεν είναι ποινικό αδίκημα. Ήθελαν να πουν ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους αλλά το είπαν με άτσαλο τρόπο που δεν έχει λογική. Θα φάμε ό,τι τρώμε αλλά δεν θα το κάνουμε σε εξωτερικό χώρο λόγω των μέτρων. Το μάζεψαν στη συνέχεια οι υπουργοί, αλλά η ζημιά είχε γίνει ήδη και μετά δεν μαζεύεται με τίποτα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *