Θωρακισμένη η Θάσος φέτος από τις δασικές πυρκαγιές όπως δηλώνει ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κυβράκης

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Θάσο για το θέμα της πυροπροστασίας ενόψει του καλοκαιριού. Ο προϊστάμενος Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Σταύρος Κυβράκης  επεσήμανε ότι φέτος η ετοιμότητα είναι μεγαλύτερη καθώς έχουν προσληφθεί και επιπλέον 30 εποχικοί δασοπυροσβέστες. Την ίδια ώρα που τα αεροσκάφη πυρόσβεσης Πετζετέλ θα είναι στην διάθεση του Ν. Καβάλας από τον Ιούνιο.

 Ο κ. Κυβράκης  σημείωσε ότι «Πράγματι τη Δευτέρα 18 Μαΐου, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εν όψει της αντιπυρικής περιόδου. Έγινε δια ζώσης τηρώντας βέβαια αυστηρά τα μέτρα, κρατώντας αποστάσεις, φορώντας γάντια, μάσκες κλπ.

 Εκεί εξετάσαμε τον βαθμό ετοιμότητας όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο θέμα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Βέβαια στο νησί μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου και κατά τη διάρκεια του χειμώνα δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο δασικό οδικό δίκτυο και σε ένα μεγάλο μέρος έχουν αποκατασταθεί. Αυτό αφορά στη βατότητα ώστε όλα τα μέσα και όλος ο μηχανισμός να μπορεί να προτρέξει  σε περίπτωση συμβάντος και να αντιμετωπίσει σχετικά προβλήματα.

 Παράλληλα όλοι οι φορείς εξέθεσαν σχέδια και βαθμό ετοιμότητας. Φέτος έχουμε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά καλύτερα από πέρσι σε ό,τι αφορά την στελέχωση μας. Έχουμε την πρόσληψη 30 πυροσβεστών και αυξάνεται η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μιλάμε βέβαια για εποχικό προσωπικό  αλλά και αυτό δίδει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες της Θάσου να είναι έτοιμες».

 ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ..

Και πρόσθεσε πως «Μετά από χρόνια ετοιμάζεται επιτέλους και ένα δεύτερο  κλιμάκιο το οποίο θα καλύψει την περιοχή του νότου με έδρα τα Λιμενάρια και έτσι γεωγραφικά το νησί θα έχει καλύτερη κάλυψη, περισσότερες μονάδες, θα δοθεί περισσότερο βάρος  στην πρόληψη πάντα με τις ενισχυμένες περιπολίες αλλά και στην καταστολή εφόσον παραστεί ανάγκη.

 Γενικά τα αεροσκάφη πεντζετέλ που  κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά θα έρθουν αρχές Ιουνίου στην Καβάλα και γενικά θα έχουμε σημαντική ενίσχυση φέτος και σε συνδυασμό με το βαθμό συνειδητότητας που έχει καλλιεργηθεί σε όλους και τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε καλά και στην φετινή περίοδο.

 Να θυμίσω ότι καλά πήγαμε και τις προηγούμενες χρονιές αν και πρόπερσι είχαμε μια ασύμμετρη απειλή και είχαμε μέσα σε 24 ωρες στην ίδια περιοχή δύο απανωτές εστίες φωτιάς που αντιμετωπίσθηκαν άμεσα και με τη βοήθεια 5 εναέριων μέσων.  Αυτό δείχνει ότι υπάρχει καλός βαθμός ετοιμότητας. Έχουμε βέβαια στο μυαλό μας και το φαινόμενο του 2016 με την καταιγίδα κεραυνών που κόστισε στο νησί περίπου 70.000 στρ΄λεμματα δασικής έκτασης, αλλά εκείνο ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί και έμεινε στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος.

 Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, κινούνται όλα τα συντονιστικά όργανα  και αυτός ο κύκλος ολοκληρώνεται. Βέβαια θα συνεχίσουμε με συσκέψεις, ασκήσεις αλλά και ενημερώσεις των πολιτών και ό,τι άλλο χρειασθεί θα το κάνουμε ώστε να νοιώσουμε ότι θα πάμε καλά και φέτος»

 ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ο ίδιος θύμισε ότι τον Φεβρουάριο ψηφίσθηκε ο νέος νόμος  για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ο οποίος προβλέπει πάρα πολλές καινοτόμες δράσεις και μια από αυτές είναι η ενίσχυση των Δήμων δια  της ενισχύσεως της πολιτικής προστασίας όπου πια ο ρόλος της θα είναι πολύ πιο σημαντικός.

 «Προκειμένου να εφαρμοσθεί  αυτός ο νόμος χρειάζονται δεκάδες εγκύκλιοι  και διατάξεις  και αυτό είναι κάτι που με τον ιό πήγε πίσω και έτσι η διαδικασία δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Οπότε στις 15 του μηνός Μαΐου επανήλθαν οι διατάξεις του παλαιού νόμου και μέσα σε αυτά τα πλαίσια έγιναν και οι λειτουργίες των Συντονιστικών Οργάνων» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.