«Θεωρώ ότι η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή των νηπίων προωθείται βιαστικά» δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Βιαστικά προωθείται η διετής προσχολική αγωγή των νηπίων σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη.
Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχήν έχει ψηφισθεί η υποχρεωτική διετής προσχολική εκπαίδευση, οπότε μιλάμε για νόμο του κράτους που πρέπει να εφαρμοσθεί. Ήταν κάτι που η εκπαιδευτική κοινότητα το ζητούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και νομίζω ότι είχε ψηφισθεί και νόμος ο οποίος όμως ήταν προαιρετικός και σε αρκετά νηπιαγωγεία αυτό εφαρμόζεται και τώρα.
Δηλαδή πηγαίνουν παιδιά προνήπια, όχι όλα αλλά πηγαίνουν. Άλλωστε πρόκειται για μέτρο που ζητούσαν εδώ και χρόνια οι εκπαιδευτικοί αφού όντως συμβάλλει στην καλή εκπαίδευση των παιδιών.
Αυτό όμως είναι το θεωρητικό κομμάτι και αυτό που θα γίνει από εδώ και πέρα. Απλά πηγαίνει να εφαρμοσθεί κάτι που είναι απροετοίμαστο. Δηλαδή σήμερα το αποφασίζουμε και αύριο πάμε να το εκτελέσουμε.
Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να υπάρχει περίοδος χάριτος, τουλάχιστον ένα έτος ακόμη ή και δύο, έτσι ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να ετοιμασθούν για να δεχτούν τον αριθμό των παιδιών που χρειάζεται».
ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Πρόσθεσε δε πως «Απλά σε ό,τι αφορά το Δήμο Καβάλας, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να έχει τη δυνατότητα αυτή την στιγμή να φιλοξενεί περί τα 800 παιδιά από τα οποία τουλάχιστον με όσα μας είπαν και μας ενημέρωσαν στο δημοτικό συμβούλιο περί τα 250 είναι αυτά που θα πάνε στην προσχολική εκπαίδευση και συνεπώς θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που είναι εκεί, στους παιδικούς σταθμούς δηλαδή.
Θα μπορούσε λοιπόν ο Δήμος Καβάλας να μην είναι στο πιλοτικό πρόγραμμα, να τελειώσει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε και οι βρεφονηπιοκόμοι που έχουν προγραμματίσει την ζωή τους για αυτά τα χρόνια λόγω ΕΣΠΑ να μπορούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αλλά και ο Δήμος Καβάλας να προετοιμασθεί.
Διότι ο Δήμος Καβάλας αυτή την στιγμή θα χάσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από το ΕΣΠΑ με την μείωση των παιδιών που θα πάνε στην σχολική εκπαίδευση. Άρα μιλάμε για κάτι που έγινε πολύ βιαστικά, θα έπρεπε να υπάρχει μια περίοδος χάριτος και τουλάχιστον όταν εφαρμοσθεί ενδεχομένως μετά από έναν χρόνο να αφορά σε όλα τα σχολεία. Τι θα πει πιλοτικό; Είναι πολύ περίεργη αυτή η ενέργεια.
Και από την άλλη ίσως και ο Δήμος Καβάλας δεν χειρίσθηκε το θέμα όπως θα έπρεπε να το χειρισθεί. Προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας κ. Μπαντίκος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας κ. Μουμτζάκης λένε ψέματα. Έγινε μια λάθος συνεννόηση, η Δήμαρχος δεν ετοιμάσθηκε κατάλληλα προκειμένου να δείξει έγκαιρα ότι ο Δήμος Καβάλας είναι αντίθετος στην εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος!».