ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Θετικό το κλίμα της σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας για την παραχώρηση του κτηρίου του Τελωνείου στο Δήμο Καβάλας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΚ Χρήστο Ηλιάδη

Θετικό χαρακτήρισε το κλίμα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για την παραχώρηση του κτιρίου του Τελωνείου στο Δήμο Καβάλας ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας κ. Χρήστος Ηλιάδης. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι άσκηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο εμπορικό Λιμάνι Καβάλας «Φίλιππος Β» για την αντιμετώπιση περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως «ο υπουργός Ναυτιλίας,  ο κ. Κουρουμπλής στις τελευταίες του δύο επισκέψεις στην Καβάλα υποσχέθηκε κάποια πράγματα. Αυτά όλα προχωρούν, γίνονται πράξη. Είναι να θυμίσω ο αποχαρακτηρισμός τμημάτων από τη χερσαία ζώνη ώστε μετά να αποδοθούν στο δήμο, είναι η βοήθεια που υποσχέθηκε ότι θα έχει προς τη δήμαρχο Καβάλας για το θέμα της τελωνειακής αποθήκης και το αίτημα του δήμου και βέβαια την υπόσχεση που είχε να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου η μελέτη που αφορά έργα στην Ιχθυόσκαλα, ούτως ώστε να καταστεί το συγκεκριμένο λιμάνι ασφαλές καταφύγιο για τον αλιευτικό στόλο του κεντρικού λιμανιού μας. Αυτά όλα βήμα βήμα γίνονται πράξη».

ΣΥΣΚΕΨΗ

Πρόσθεσε πως «η διαδικασία του αποχαρακτηρισμού προχωράει κανονικά, την Τετάρτη είχαμε αυτήν τη σύσκεψη που την προκάλεσε ο υπουργός Ναυτιλίας. Ήμασταν ο υπουργός καταρχήν, η δήμαρχος, εγώ, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, ο κ. Παπαφιλίππου, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που έχει υπό την εποπτεία του τα τελωνεία και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες και από τον Οργανισμό Λιμένος και από το υπουργείο Ναυτιλίας και από το υπουργείο Οικονομικών και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι τελωνειακές αποθήκες λειτουργούν εδώ και δεκαετίες όπως λειτουργούν μέχρι τώρα. Το να αλλάξει η χρήση τους ή να μειωθεί το τμήμα των αποθηκών για τη χρήση τους ως τελωνειακές αποθήκες είναι κάτι το οποίο πρέπει να ανταποκριθεί ανάλογα και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Δηλαδή κρίνει ότι οι τελωνειακές αποθήκες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Τελωνείου, εμείς υποσχεθήκαμε ως Οργανισμός Λιμένος να βοηθήσουμε παραχωρώντας ανάλογο χώρο στο Φίλιππος Β΄ και τελικώς είδαμε την καλή πρόθεση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ώστε να προχωρήσουν τα αιτήματα και του Οργανισμού και του Δήμου Καβάλας. Φυσικά δεν περιμέναμε να λήξει το θέμα και να υπάρχει μία οριστική απάντηση σε αυτήν τη σύσκεψη. Να υπενθυμίσω ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχω κάνει πάρα πολλές συσκέψεις και κουβέντες με διάφορα υπουργεία εδώ και περίπου 11 μήνες. Είναι μια διαδικασία που προχωράει κανονικά, φτάνουμε προς το τέλος. Σήμερα (σ.σ. χθες) θα στείλω μια επιστολή προς το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Πιτσιλή για αυτά όλα που του είπα προφορικά και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα ξεκαθαρίσει το θέμα ώστε να προχωρήσει το πρότζεκτ του Οργανισμού ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία τη διαγωνιστική για την παραχώρηση του κτηρίου επί της Εθνικής Αντίστασης και Αβέρωφ ως ξενοδοχείο. Είναι ένα πρότζεκτ για το οποίο δεν ζητάει ο Οργανισμός ούτε ένα ευρώ από κανέναν και τα οφέλη είναι πολλαπλά και για τον Οργανισμό, κυρίως για την κοινωνία και την πόλη. Αν δεν υπάρξει τελωνειακή αποθήκη είτε ολόκληρη είτε μέρος της πρέπει να δούμε πώς μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Τελωνείου. είναι πράγματα διαδικαστικά, θεωρώ ότι είμαστε κοντά στο τέλος της διαδικασίας ώστε να προχωρήσουμε το πρότζεκτ του Οργανισμού».

ΑΣΚΗΣΗ

Συμπλήρωσε πως «ήδη έχει ξεκινήσει το θεωρητικό σκέλος της άσκησης που κάνουμε για έκτακτο περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης στα γραφεία του Οργανισμού, την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) γίνεται το πρακτικό στο Φίλιππος Β΄. Είναι μια άσκηση η οποία είναι προγραμματισμένη, γίνεται κάθε χρόνο ώστε να είμαστε έτοιμοι αν και εφόσον συμβεί κάτι ένα περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *