Θετικός ο υπουργός Παιδείας στο ενδεχόμενο συνένωσης του ΤΕΙ Καβάλας με το ΔΠΘ
Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας κ. Μπαντέκας τη συνάντηση που είχε η Σύγκλητος του Ιδρύματος με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Ο υπουργός χαρακτήρισε το ΤΕΙ ως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ είναι θετικότατος με το ενδεχόμενο της συνένωσής του με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μπαντέκας σημείωσε πως «ο υπουργός ήρθε στο Ίδρυμά μας, ζήτησε να έχει μια επαφή με τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Ήταν όλα τα μέλη της Συγκλήτου, ήταν μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, εποικοδομητική συζήτηση. Ζήτησε να ενημερωθεί για το Ίδρυμα, τα πλεονεκτήματα του Ιδρύματος. Του είπαμε ότι το Ίδρυμα έχει μεταπτυχιακά προγράμματα, έχει 11 εκ. ευρώ εξοπλισμό που έχει πάρει από το ΕΣΠΑ, όπως επίσης την καθημερινή διασύνδεσή του με το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο μέσω του υπερυπολογιστικού συστήματος που έχουμε αναπτύξει στο Ίδρυμα. Ήταν φανερά ενθουσιασμένος με το Ίδρυμα, μας είπε αυτό που μας λένε χρόνια ότι είμαστε ένα από τα καλύτερα ΤΕΙ στην Ελλάδα και από την εξωτερική αξιολόγηση που έχει γίνει πριν ένα χρόνο από εξωτερικούς αξιολογητές βρεθήκαμε να είμαστε πιο πάνω και από μερικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα. Μάλιστα για τα μεταπτυχιακά μας πήραμε άριστα και γενικότερα στο σύνολο του Ιδρύματος η αξιολόγηση ήταν πάρα πολύ καλή».
ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΔΠΘ
Συμπλήρωσε δε πως «όσον αφορά τη συνένωση με το Δημοκρίτειο αναπτύξαμε τις απόψεις μας, του είπαμε ότι θέλουμε να δημιουργηθούν δύο τμήματα πανεπιστημιακά ή πολυτεχνικά στο Ίδρυμά μας, στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, ακόμα ένα στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και στη Δράμα. Του προτείναμε και την ίδρυση Φυσικομαθηματικής Σχολής στο ΤΕΙ που μπορεί να τη στελεχώσει άμεσα και αυτό είναι μια είδηση της τελευταίας στιγμής, ότι του πρότεινα να δημιουργηθεί ένα τμήμα Φυσικών και Χημικών στην Καβάλα, το οποίο όμως με τους ανθρώπους που έχουμε τα μέλη των καθηγητών μπορούμε να το στελεχώσουμε άμεσα και να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος, να είναι στο μηχανογραφικό από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Του άρεσε πάρα πολύ, στη συνέχεια είπε ότι θα συζητήσει με το Δημοκρίτειο τη συνένωση και στη συνέχεια εντός των ημερών θα ορίσει μια επιτροπή που θα αποτελείται από τρία μέλη του Δημοκριτείου, τρία από μας και κάποια από το υπουργείο, δικούς του ανθρώπους συμβούλους, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για τη συνένωση. Μέχρι εκεί μείναμε, τώρα πλέον είναι θέμα στην ουσία μεταξύ μας με το Δημοκρίτειο να βρούμε τα κοινά σημεία, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε αυτήν τη συνένωση».
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Κληθείς να εκτιμήσει τα οφέλη από αυτήν τη συνένωση, σημείωσε πως «τα οφέλη σαφώς θα είναι σημαντικά και για το Ίδρυμά μας και για την πόλη γιατί θα γίνει ένα πολύ μεγάλο Ίδρυμα. Το Δημοκρίτειο θα γίνει Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κι όταν είσαι ένα πολύ μεγάλο Ίδρυμα έχεις περισσότερες δυνατότητες και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Και η Καβάλα θα είναι πιο αναβαθμισμένη, αλλά και το Ίδρυμά μας θα αναβαθμιστεί, θα γίνει πανεπιστημιακό αμέσως. Οι σχολές που εισηγούμαστε είναι σχολές οι οποίες έχουν πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση, είτε γίνουν οι δύο πολυτεχνικές το τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου και το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, είτε προστεθούν και τα τμήματα Φυσικών και Χημικών εδώ και επίσης προτείναμε και τμήμα Πληροφορικής. Νομίζω ότι θα κερδίσει και το Ίδρυμα και η Καβάλα. Εγώ ως νέα διοίκηση βλέπω το Ίδρυμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την Καβάλα. Πρέπει και το Ίδρυμα να βοηθήσει την Καβάλα και η Καβάλα το Ίδρυμα. Δεν μπορεί να είναι ξεχωριστά. Για αυτό είμαι και σε επαφή και με τους τοπικούς φορείς εδώ, τη δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, όλους τους φορείς, έτσι ώστε να μπορέσουμε εκτός από τη συνένωση να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα στην πόλη της Καβάλας».