Θετικά βλέπουν την μείωση ασφαλιστικών εισφορών στο Επιμελητήριο Καβάλας

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που επίκειται βρίσκει σύμφωνο τον επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου είναι αναγκαία καθώς δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους ελευθέρους επαγγελματίες.

Ο κ. Δέμπας τόνισε ότι «Τουλάχιστον από ό,τι δείχνουν τα δεδομένα, μια αδικία του νόμου Κατρούγκαλου για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, προσπαθούν τώρα κάποια θέματα να τα ρυθμίσουν!

Βέβαια από όσο είδα το προσχέδιο νόμου που κατατέθηκε ήδη έχει πολλές άνω τελείες, ερωτηματικά και θαυμαστικά. Και το λέω αυτό με την έννοια του ότι εάν θεωρήσουμε ότι είναι πάνω από 800 χιλιάδες με 1 εκ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες, βλέπουμε αυτή η νέα ρύθμιση θα αφορά περίπου τις 250 χιλιάδες. Επομένως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, θα είναι εκτός αυτής της ευνοϊκής ρύθμισης, η οποία άλλωστε είχε ανακοινωθεί και στη ΔΕΘ.

Θα έλεγα ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε αναφερθεί σε αυτή  την ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία κατεβάζει το ποσοστό από το 20% στο 13%.

 

Άρα επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο της σύνταξης και φυσικά και τον κλάδο της ιατρικής περίθαλψης και όλα αυτά προς μια θετική κατεύθυνση.

Δυστυχώς όμως αυτό που βλέπουμε είναι ότι συνδέεται έτσι και αλλιώς με τον κατώτατο μισθό που  υπάρχει μια κατώτατη ενιαία εισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό παραμένει το ίδιο μια και θα αυξηθεί λιγάκι ο κατώτατος μισθός από 1-1-2019 και για αυτό βλέπουμε ότι αυτή η ρύθμιση θα έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό ικανοποίησης που θα το δουν λίγοι επαγγελματίες».

ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ

Ο κ. Δέμπας βέβαια παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος. «Λέγαμε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ουσιαστικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν ένα φορολογικό – φοροεισπρακτικό μέτρο και όχι ένα μέτρο με την έννοια της ανταποδοτικότητας.

Γιατί όταν κάνεις μια ασφάλιση για την σύνταξη σου σημαίνει ότι τα χρήματα που δίδεις, προσδοκάς ότι μετά από 30 – 40 χρόνια θα παίρνεις μια αντίστοιχη σύνταξη και όχι αυτό που διαφαίνεται ότι όλοι μας θα παίρνουμε μια σύνταξη γύρω στα 300 ευρώ!!! Εκεί οδηγείται δυστυχώς το ασφαλιστικό σύστημα γιατί δεν είναι βιώσιμο» πρόσθεσε.

Μάλιστα χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως μια μεγάλη βόμβα για την οποία χρόνια γίνονται προσπάθειες.

«Βέβαια έγιναν και προσπάθειες που θα λέγαμε ότι έγιναν σε οριζόντια βάση και πήραν παραμάζωμα όλους, αλλά και τα μέτρα που πάρθηκαν δεν είχαν αποτελέσματα. Δεν είδα καμία αύξηση των εισφορών. Ίσα ίσα εξαιτίας του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της μείωσης γενικά της επιχειρηματικότητας, βλέπουμε ότι το ασφαλιστικό ακόμη και σήμερα έχει πολλά ερωτηματικά. Και δεν είναι τυχαίο αυτό που λένε πολλοί, ότι δηλαδή το ασφαλιστικό θα αντέξει μέχρι το 2025 – 2029 οπότε τότε και πάλι θα μιλάμε για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Αν δεν αυξήσουμε το κομμάτι της πίτας τι να περιμένουμε; Εξάλλου η πίτα μπορεί να αυξηθεί μόνο αν ανοίξουν νέες επιχειρήσεις. Και για να ανοίξουν επιχειρήσεις θα πρέπει πρώτα να θυμηθούμε ότι έκλεισαν περί τις 250 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες έδιδαν εισφορές και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αλλά και οι μισθωτοί που απασχολούσαν έδιδαν τον οβολό τους στο ασφαλιστικό.   Η πίτα έχει συρρικνωθεί, τίποτε δεν είναι όπως ήταν πριν από χρόνια.

Και αυτό είναι που λέμε ότι για να μειωθούν οι εισφορές πρέπει να μεγαλώσει η πίτα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όσο αυτό δεν γίνεται και δεν βλέπουμε να προστίθενται επιχειρηματικές δράσεις που να προσφέρουν και θέσεις απασχόλησης και να δημιουργήσουν και προϊόντα αλλά και θέσεις ανάπτυξης, δυστυχώς κάθε λίγο θα βγαίνουμε, θα μιζεριάζουμε μέχρι να δούμε στην ουσία πότε αυτό το κλίμα θα αλλάξει» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.