ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Θα κινηθεί νομικά ο Δήμος Καβάλας για το θέμα του πιλοτικού προγράμματος που αφορά στην υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών στα νηπιαγωγεία, σημειώνει η Μαρία Φραντεσκάκη

Προβληματισμός επικρατεί στους Παιδικούς Σταθμούς Καβάλας για το γεγονός ότι ο Δήμος Καβάλας εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την διετή υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών στα νηπιαγωγεία. Η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών κ. Μαρία Φραντζεσκάκη σε δηλώσεις της τόνισε πως δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για αυτό ο Δήμος Καβάλας.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «χθες (σ.σ. προχθές) έγινε η συνάντηση με την κα δήμαρχο και μάλιστα με το Συμβούλιο των εργαζομένων. Ακούστηκαν οι απόψεις και  των δύο πλευρών και από μέρους μας ειπώθηκε ξανά από τη δήμαρχο πως έγινε η κατάσταση, ότι εμείς δεν ρωτηθήκαμε καθόλου, μα καθόλου. Αυτό προέκυψε και από τα έγγραφα τα οποία ζητήθηκαν και μας έστειλε ο διευθυντής της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης και αυτό δεν συνέβη, φυσικά, μόνο στο Δήμο Καβάλας, συνέβη και στο Δήμο Παγγαίου και στο Δήμο Νέστου και στο Δήμο Θάσου. Δεν ρωτηθήκαμε στο αν έχουμε σύμφωνη γνώμη. Υπάρχει σύμφωνα με το Νόμο ο οποίος έχει βγει, έπρεπε να έχει συσταθεί μία τριμελής επιτροπή η οποία αποτελείται στο κάθε Δήμο από το Διευθυντή της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, από τον πρόεδρο των εκπαιδευτικών και από το δήμαρχο του κάθε Δήμου. Έτσι, λοιπόν, κι εδώ θα ήταν η επιτροπή από τον διευθυντή της δικής μας Α’ Βάθμιας, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας  κ. Μπαντίκο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  κ. Μουμτσάκη από τους δασκάλους και τη δήμαρχό μας. Κάποια στιγμή, στις 26 Μαρτίου, είχε κλειστεί ένα ραντεβού από τον κ. Μπαντίκο και τον κ. Μουμτσάκη, στο γραφείο της δημάρχου όπου, μάλιστα, προσκλήθηκα να πάω κι εγώ για να μιλήσουμε. Δεν έγινε συνεδρίαση. Γιατί σε μία συνεδρίαση χρειάζεται να υπάρχει πρακτικό, να υπάρχει ένας άνθρωπος να κρατάει πρακτικά. Σ’ αυτήν τη συνάντηση ζητήθηκαν στοιχεία. Το πόσα παιδιά είναι αυτά που από τους δικούς μας παιδικούς σταθμούς θα φύγουν για να πάνε στα προνήπια, τι αίθουσες έχουμε, εάν υπάρχουν υποδομές. Και μάλιστα σ’ αυτήν τη συνάντηση, η δήμαρχος είχε τις επιφυλάξεις στο πώς θα φύγουν αυτά τα παιδιά, που θα πάνε, σε ποιους χώρους να εγκατασταθούν και το αν θα φύγουν αυτά τα παιδιά τότε θα αδειάσουν οι παιδικοί σταθμοί μας. Η συνέχεια ήταν ότι ο κ. Μπαντίκος έστειλε μία εισήγηση στον περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , στον κ. Κεραμάρη, την οποία μας έστειλε χθες (σ.σ. προχθές). Είναι ένα απλό mail το οποίο –αυτό, τουλάχιστον, έστειλε σε μας- έλεγε ότι έχει θετική εισήγηση η Επιτροπή, με κάποιες παρατηρήσεις δίπλα ότι ίσως δεν επαρκούν οι αίθουσες, ίσως να χρειαστούν κάποιες αίθουσες σε μας και κάποια άλλα στο Δήμο Νέστου και κάποια άλλα στο Δήμο Παγγαίου. Όμως, αυτό δεν είναι πρακτικό, δεν υπογράφτηκε ποτέ, μα ποτέ, τίποτε. Δεν μιλάμε για σύμφωνη γνώμη. Γράφει ότι υπάρχει θετική εισήγηση της Επιτροπής. Δεν υπάρχει η λήξη ομόφωνη. Χωρίς να είναι πρακτικό, έχει μεγάλη διαφορά. Σε μία Επιτροπή κρατούνται πρακτικά και υπογράφονται και είναι ενήμερα για τη συνέχεια και τα τρία μέλη της Επιτροπής. Δεν μπορεί, λοιπόν, χωρίς το τρίτο μέλος να έχει συνυπογράψει ή να έχει ενημερωθεί για το τι στέλνεται στον Περιφερειακό Διευθυντή να θεωρείται πρακτικό».

«ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»

Για το αν δήλωσε η δήμαρχος την αντίρρησή της σ’ εκείνη τη συνάντηση είπε «βεβαίως. Και τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις μας. Όταν ψηφίζεται ένας Νόμος, ο Νόμος λέει κάποια πράγματα. Στο Νόμο δεν μπορεί να είναι κανένας αντίθετος. Όμως, όταν υπάρχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα και όταν εμείς δεν ήμασταν ενήμεροι γι’ αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα διότι δεν ήταν συνεδρίαση της Επιτροπής εκείνη τη μέρα. Ήταν μία ενημέρωση προς τους υπόλοιπους δύο το τι θα γίνει. Δεν είχε τη θέση συνεδρίασης. Υπάρχει ένα ραντεβού Μπαντίκος- Μουμτσάκης. Το ίδιο ακριβώς έγινε και στο Δήμο Νέστου, γιατί συνομιλήσαμε και με τον δήμαρχο Νέστου και το ίδιο έγινε και στο Δήμο Παγγαίου».

«ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΑ»

Για το αν πάρθηκε κάποια απόφαση στη συνάντηση της ίδιας με τη δήμαρχο και τους εργαζόμενους, είπε ότι «ήδη έχουμε καλέσει το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου μας για να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και θα κινηθούμε και νομικά. Ήδη βγήκε και Δελτίο Τύπου. Σήμερα (σ.σ. χθες) έχουμε ραντεβού κλεισμένο στο γραφείο της δημάρχου και μάλιστα –νομίζω ότι αυτό θα γίνει από κοινού με τους άλλους δύο δημάρχους, διότι κι αυτοί βρέθηκαν ακριβώς στην ίδια θέση- για να προσβάλλουμε αυτήν την απόφαση του Υπουργού, διότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως τα παρουσιάζουν και όπως λέει για την ομόφωνη και πουθενά, βέβαια, στο Νόμο δεν γράφει για ομόφωνη απόφαση».

Σχολιάζοντας για το ότι οι Δήμοι του Νομού Καβάλας αιφνιδιάστηκαν ενώ δεν συνέβη κάτι ανάλογο αλλού, είπε ότι «οι άλλοι Δήμοι έχουν άλλους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε εκεί. Εάν εμείς φταίγαμε σε κάτι, θα αναλαμβάναμε τις ευθύνες μας. Αλλά εμείς ούτε μία στο εκατομμύριο φταίμε σε κάτι, γιατί πραγματικά τα e-mail που ήρθαν στον κ. Κεραμέρη με τον οποίο μίλησε η δήμαρχος σε πάρα πολύ έντονο ύφος το (πρωί (σ.σ. χθες) ήταν αυτά ακριβώς που σας είπα, διότι είπε ο κ. Μπαντίκος ότι στις αιτιάσεις της δημάρχου και τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις της, γράφει το e-mail που έστειλε ο κ. Μπαντίκος προς τη δήμαρχο, ότι της είπε τηλεφωνικά στον κ. Περιφερειακό Διευθυντή».

Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι «ο Δήμος Καβάλας θα κινηθεί νομικά ώστε να εξαιρεθεί του πιλοτικού προγράμματος. Αυτά θα κάνουμε σήμερα (σ.σ. χθες) κιόλας και θα το κάνουμε σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους, διότι θεωρούμε ότι δημιουργούνται προβλήματα στα οποία εμείς δεν φταίμε. Έτσι είναι τα πράγματα, τα δώσαμε να τα καταλάβουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα έρθουν απόψε (σ.σ. χθες) στο Δημοτικό Συμβούλιο για να καταθέσουν το ψήφισμά τους, για να μπορέσουν να μάθουν όλοι το τι συμβαίνει, το τι έργο γίνεται μέσα στους παιδικούς σταθμούς μας, το πόσα παιδιά θα φύγουν, τι απώλεια χρημάτων θα έχουμε από το ΕΣΠΑ και ό,τι γίνεται μετά. Πιστεύω ότι εάν γίνει αυτό, θα γίνουν οι παιδικοί σταθμοί μας θα πάθουν μεγάλη πανωλεθρία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *