«Θα είμαστε απέναντί τους, όταν ο ΤΑΡ πάει να ολοκληρώσει το έγκλημά του» δηλώνει  ο δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Κελαϊδάκης

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το θέμα των ανταποδοτικών έργων από την εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ  στην περιοχή των Φιλίππων σε ότι αφορά την ύδρευση της περιοχής. Το θέμα δέχθηκε μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου κ. Μανώλη Κελαϊδάκη.

Συγκεκριμένα είπε ότι «το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τρελαθήκαμε. Ακούσαμε μέχρι και στο τέλος ότι «ναι, μεν, αλλάζουμε στάση. Συνεργαζόμαστε με τον ΤΑΡ, δεχόμαστε τα 6 εκατομμύρια, αλλά επιμένουμε και στην αλλαγή όδευσης. Κάποια στιγμή, προς το τέλος, ακούστηκε κι αυτό και εκεί είπαμε «δεν γίνεται, θα τρελαθούμε».

Είναι λυπηρό, να προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας το 2018. Θα ήταν πιο έντιμο και ηθικό, θα το δεχόμουν πολύ πιο εύκολα, να βγει η διοίκηση του δήμου και να πει εξ αρχής «κύριοι, δεν πιστεύουμε με το ίδιο σθένος που πιστεύει όλη η Συντονιστική, όλοι οι φορείς που βάζουν πιο πάνω κι από την αναγκαιότητα και τη σημασία του έργου, τα αρχαία». Μέσα στη βδομάδα είναι νωπή η κουβέντα που είπε και η Διευθύντρια του ΤΑΡ στην Ελλάδα  κ. Παπαλεξανδρή σε δημοσιογραφικό Μέσο της Καβάλας ότι σε περίπτωση -σ’ αυτήν τη μηδαμινή περίπτωση- ατυχήματος, θα εξαφανιστούν τα αρχαία. Είναι ακραία περίπτωση, δεν πιστεύω ότι θα αφήσουν να περάσει από εκεί ο αγωγός με τέτοιον κίνδυνο. Τα μέτρα παίρνονται πάντα και πιστεύουμε ότι έχουν παρθεί όλα αυτά τα μέτρα. Αλλά η στιγμή της «στραβής» που είναι μία στο εκατομμύριο, εκεί μετά σφυρίζουμε όλοι κλέφτικα και ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον, αλλά χάνονται ψυχές, χάνονται μνημεία, τα πάντα.

Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Κάποιοι παίξανε πολιτικές καριέρες στις «πλάτες» αυτού του αγώνα. Έκλαιγε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο όταν βγαίναμε από το αυτόφωρο. Ερχόταν ένας- ένας και μας έδιναν συγχαρητήρια και από τη διοίκηση του δήμου, λέγοντας μας «μπράβο που πιστεύετε σ’ αυτόν τον αγώνα και ντροπή τους που μπήκαν σ’ αυτήν τη διαδικασία».

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Και πρόσθεσε ότι «Προχθές μέσα στο γραφείο της δημάρχου , ο Ιταλός πρόεδρος της εταιρείας μας είπε ότι «ναι, παρανομήσαμε. Αν συζητούσαμε πριν 3-4 χρόνια, θα κάναμε την αλλαγή. Διότι και τεχνικά είναι εφικτή και οικονομικά δεν ζορίζει το έργο, αλλά δεν επέλεξαν οι διοικούντες την Κοινοπραξία να κάνουν διάλογο με την κοινωνία, ως όφειλαν. Δηλαδή, μεγαλύτερη ομολογία για έλλειψη διαβούλευσης δεν υπάρχει. Κι αντί να μείνουμε στη νομιμότητα, όπως λέει και η κα δήμαρχος, και να του πει «τι λες άνθρωπέ μου. Σε φωνάξαμε για να σου πούμε τα θέλω της κοινωνίας και εσύ μας ειρωνεύεσαι». Αντ’ αυτού, κρύφτηκε πίσω από τη δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνουμε τώρα και κοίταξε να ανεβάσουμε την τιμή και να λέει ότι 6 εκατομμύρια δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Δηλαδή αν αύριο έρθει ένας έμπορος ναρκωτικών και πει «αφήστε μας να μπαίνουμε στα σχολεία και θα σας δώσω 20 εκατομμύρια»; Είναι ακραίο το παράδειγμα αλλά θέλω να δείξω πως νοιώθω και τι εισπράξαμε από τη συμπεριφορά τους».

«ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ»

Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και για το τι θα γίνει στη συνέχεια είπε ότι «γνωρίζαμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν έλεγε η κα δήμαρχος ότι θα βρει λεφτά και θα κάνει το έργο. Είχε πει ότι δεν θα το αφήσει έτσι, θα καθίσει στο σκαμνί την εταιρεία και θα μιλήσει μαζί της, εξοργισμένη από τη συμπεριφορά της προς τους 4 δημοτικούς συμβούλους και τους 4 πολίτες που συνελήφθησαν. Δεν άλλαξε κάποια από τα δεδομένα που γνωρίζαμε. Η επίδειξη δύναμης που έκαναν τα στελέχη της εταιρείας στα χωράφια, ήταν ξεκάθαρη και έδειχνε ότι δεν θα το κερδίσουμε το ΣτΕ. Το ότι έφτανε ο υπουργός στο σημείο να πει, πριν μήνες, στη Συντονιστική ότι θα χαθεί το ΣτΕ… Στην Ελλάδα ζούμε, μην φτάσουμε στο σημείο να κρυφτούμε ξανά πίσω από το δάχτυλό μας. Μας το έλεγε μήνες πριν ο υπουργός ότι θα τη χάσουμε την απόφαση και το είχαν πει δημόσια και ο κ. Καλπακίδης και ο δικηγόρος μας. Άρα, μην πάμε να κρίνουμε μια δικαστική απόφαση κι αν μας δίνει το άλλοθι αυτή η απόφαση στο να κάνουμε μία μεγάλη τούμπα. Μένω στο ότι κ κα δήμαρχος είχε πει ότι νερό το χρειαζόμαστε από χθες και όλοι είμαστε υπέρ του έργου. Μη νομίζει κανείς ότι μπαίνουμε στο τρυπάκι να ζυγίσουμε νερό ή όδευση. Θα ήταν μεγάλο λάθος».

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΙΣΧΥΕΙ

Για το τι θα κάνουν από ‘δω και πέρα είπε ότι «εμείς είμαστε ξεκάθαροι ως Συντονιστική Επιτροπή. Έχει καιρό που έλεγα σε κάθε τοποθέτησή μου για το ραντεβού στα χωράφια ισχύει. Γιατί ήταν πολλοί αυτοί που περίμεναν την αλλαγή στάσης της κας Τσανάκα. Όλη αυτή η πίεση που μας μεταφερόταν από στελέχη της εταιρείας. Το να δεχτούμε κι εμείς την όποια προσφορά έκανε η εταιρεία, υπήρχαν στελέχη που τον τελευταίο 1,5 μήνα έλεγαν ότι τώρα διαπραγματευόμαστε με την εταιρεία και να ζητήσουμε ό,τι θέλουμε. Είναι ξεκάθαρο από πλευράς Συντονιστικής, όλος αυτός ο κόσμος που συστρατεύτηκε μαζί μας και έλεγε ότι θέλει να υπερασπιστεί τη θέση του θα το κάνει την ώρα που θα χρειαστεί στα χωράφια, εγώ κάνω κάλεσμα και όσους δημοτικούς συμβούλους ζορίστηκαν τη Δευτέρα, αναγκάστηκαν να ψηφίσουν αυτήν την αλλαγή θέσης χωρίς να το πιστεύουν, γιατί ήταν αρκετοί αυτοί, όταν θα έρθει εκείνη η ώρα που η Κοινοπραξία θα θελήσει να ολοκληρώσει το έγκλημά της, εμείς θα είμαστε απέναντι μέσα στα χωράφια για να υπερασπιστούμε τον τόπο μας. Όλα τα άλλα είναι φθηνές δικαιολογίες για να συμπληρώσουμε το τιμολόγιο των 6 εκατομμυρίων ευρώ που προτείνει η Κοινοπραξία στη δήμαρχο».

Για το θέμα της ψηφοφορίας στο δημοτικό συμβούλιο είπε ότι «υπήρξε μεγάλη πίεση σ’ αυτό το κομμάτι. Η πίεση της διοίκησης προς τα μέλη της για να πιάσουν τις 18 ψήφους από τους 34 που ήμασταν εκεί, ήταν πολύ μεγάλη. Βέβαια, με μία τόσο οριακή πλειοψηφία, χτυπάει το καμπανάκι. Με τόσες αλλαγές στάσης μέσα σε μία εβδομάδα, αρχίζουν κι έχουν πρόβλημα οι δημοτικοί σύμβουλοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.