ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Θα γίνουν άμεσα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων» δηλώνει η Έφορος Αρχαιοτήτων  Καβάλας  Σταυρούλα Δαδάκη

Την Κυριακή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας στους Φιλίππους όπου έχουν πλέον ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. Πλην όμως στην πλάκα στην λέξη World  έλειπε το L κάτι που σχολιάστηκε πανελλαδικά. Η Έφορος Αρχαιοτήτων  Καβάλας κ. Σταυρούλα Δαδάκη σε δηλώσεις της τόνισε πως αποκατέστησαν το λάθος που οφειλόταν σε αβλεψία.

Όπως τόνισε αρχικά «Η αύρα των Φιλίππων φέρνει πολλά….. Ήταν ένα λάθος της Εφορείας Αρχαιοτήτων και κανενός άλλου. Την αποκλειστική ευθύνη την φέρω εγώ. Το είδαμε τόσες φορές το μνημείο και όμως ενώ είδαμε το μάρμαρο δεν είδαμε όμως το γράμμα. Το τελικό αποτέλεσμα το είδαμε στην πρώτη παραλαβή του πλέξι γκλας. Αντί να βάλουμε όμως το σωστό βάλαμε το λάθος και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.  Είναι δικό μου το λάθος και αυτό το τονίζω».

ΜΕΛΕΤΕΣ

Ακολούθως αναφέρθηκε στα έργα που πρόκειται να γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο τονίζοντας ότι «Τώρα, από το 2015 κάνουμε μελέτες και αυτές έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την εικόνα και την κατάσταση επισκεψημότητας του αρχαιολογικού χώρου. Αυτή την στιγμή ο αρχαιολογικός χώρος είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης η οποία επιβλήθηκε τρόπο τινά από τη διέλευση της παλιάς εθνικής οδού Δράμας – Καβάλας. Μια οδός που καταργήθηκε διοικητικά πριν από δύο χρόνια. Για να καταργηθεί και ουσιαστικά όμως θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για να καλύψουμε το κόστος της δαπάνης αφαίρεσης  του ασφαλτοτάπητα, για αυτό και δεν αφαιρέθηκε έστω και με ίδιες δαπάνες στο διάστημα από την ένταξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ έως και σήμερα. Το να φύγει ο ασφαλτοτάπητας είναι το σχετικά εύκολο. Το τι θα προκύψει μετά, πως θα διαμορφωθούν τα δίκτυα ομβρίων υδάτων, τα δίκτυα υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και ΟΤΕ, αυτό ε΄9ιναι κάτι που μας απασχολεί… . Είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο στα πλαίσια μιας σταθερής χρηματοδότησης. Το πλαίσιο αυτό μας το έχει η Περιφέρεια ΑΜΘ μέσω της ΟΧΕ, της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επέμβασης κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το οποίο δούλεψε η Περιφέρεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

‘Έτσι σε αυτό το πρόγραμμα θα κουμπώσουν όλες οι δράσεις που έχουν σχέση με τα πολιτιστικά, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της ΑΜΘ έτσι ώστε να υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, σαφώς ο χώρος που έχει προτεραιότητα είναι οι Φίλιπποι. Στο πλαίσιο της ΟΧΕ λοιπόν με μια έγκριση της τάξεως των 2,5 εκ ευρώ, η Εφορία Αρχαιοτήτων έπρεπε να βάλει με σειρά ποια έργα είναι πρωτεύοντα και απαραίτητα να γίνουν. Έτσι προτάξαμε τη διαμόρφωση μιας ράμπας για πρόσβαση εμποδιζόμενων ατόμων. Μια και αυτή η έλλειψη είναι μια από τις βασικές του χώρου. Σήμερα τα ΑμΕΑ μπορούν να επισκεφθούν το θέατρο, να δουν τη Βασιλική Α αλλά από εκεί και πέρα το να δουν τον υπόλοιπο χώρο είναι απλά προβληματικό. Έτσι λοιπόν προτάξαμε την κατασκευή μιας τέτοιας διαδρομής που είναι και προϋπόθεση για τα κονδύλια που χρηματοδοτούνται.

Αυτή η παράμετρος θα γίνει αρχικά στο κάτω μέρος, θα βλέπει δηλαδή ο κόσμος τη Βασιλική, το Οκτάγωνο, την ρωμαϊκή αγορά  και στην πορεία εφόσον εξασφαλισθεί και άλλη χρηματοδότηση τότε θα προχωρήσουμε και παραπέρα».

ΟΧΥΡΩΣΗ

Και η ίδια αναφερόμενη για τα έργα τόνισε ότι  «Επίσης η οχύρωση των Φιλίππων είναι η δεύτερη μας προτεραιότητα γιατί  πρέπει να έχουμε εκεί αποκάλυψη του χώρου. Έτσι που είναι πνιγμένος στη βλάστηση δεν είναι εύκολα αντιληπτό στον επισκέπτη που τελειώνει και που είναι η αρχαία πόλη και που η ύπαιθρος χώρα.

Παράλληλα θα γίνουν και κάποιες διαδρομές κατά μήκος της οχύρωσης οι οποίες θα επιτρέπουν αυτούς που δεν θέλουν να μπουν μέσα στο χώρο ή σε αυτούς που κάνουν τους περιπάτους τους από την Λυδία στους Φιλίππους πεζοί, να ακολουθούν ένα μονοπάτι το οποίο να είναι διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε, όχι ένα μονοπάτι δίπλα στην άσφαλτο αλλά σε ένα μονοπάτι δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο.

Επίσης θα γίνουν και παρεμβάσεις σε σημεία που παρουσιάζουν εκεί φθορά της τοιχοποιίας τους, όπως είναι η ΒΑΣΙΛΙΚΗ Β`,  τα καταστήματα κατά μήκος της εμπορικής οδού και σημειακά όπου προκύψει θέμα θα αντιμετωπισθεί με το προσωπικό που θα προσληφθεί για τον σκοπό αυτό».

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Καταληκτικά  ανέφερε ότι «Μετά το Πάσχα θα σταλούν οι μελέτες στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να πάρουμε έγκριση, με την ολοκλήρωση θα έχουμε το τεχνικό δελτίο και μετά θα αρχίσουν τα έργα. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένουμε την αξιολόγηση ενώ έτσι και αλλιώς υπάρχει χρονικό πλαίσιο αυτής της όλης δράσης.

Ο Δήμος Καβάλας έχει αναλάβει ένα έργο που στόχο έχει να συνδέσει το Κεφαλάρι, τα Λασπόλουτρα με τους Φιλίππους έτσι ώστε να υπάρχει μια σχέση διπλή ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο και στα υπόλοιπα σημεία που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στην περιοχή των Φιλίππων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *