«Θα βάλουμε και πάλι τέρμα στην καύση των καλαμιών» τονίζει ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ζαφείρης Μυστακίδης

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Αν. Μακεδονίας θα διοργανώσει την Τρίτη μία  σύσκεψη για την αντιμετώπιση των αγροτικών πυρκαγιών την Δευτέρα  στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ  στην Καβάλα. Ο πρόεδρος του φορέα κ. Μυστακίδης Ζαφείρης έκανε σχετικές δηλώσεις.

«Είναι μια σύσκεψη που γίνεται με πρωτοβουλία του ΓΕΩΤΕΕ αναφορικά με την αποτροπή της παράνομης καύσης των καλαμιών στην περιοχή των Τεναγών και όχι μόνο. Και παλαιοτέρα είχαμε αναλάβει μια ανάλογη πρωτοβουλία προκειμένου να συντονίσουμε μια ανάλογη προσπάθεια και να αποτραπούν τα φαινόμενα καύσης.

Ουσιαστικά απαγορεύεται στις περιοχές των Τενάγων και μάλιστα και στα Ξεχώραφα απαγορεύεται η καύση. Και μάλιστα κινδυνεύουν οι παραγωγοί που θα κάνουν μια τέτοια πράξει και εντοπισθούν κινδυνεύουν να χάσουν μέρος ή και όλη την επιδότησή τους, μια και αυτό προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

Η Ε.Ε. επιδοτεί τις καλλιέργειες με όρους όμως, οι παραγωγοί παίρνουν χρήματα με όρους και μέσα σε αυτούς είναι ότι απαγορεύεται η καύση στα Τενάγη και όχι μόνο. Κάνουν κακό στη δική τους υγεία, στα παιδιά τους και σε όλους τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης αυτής περιοχής. Καρκινογόνες ουσίες, διοξείδια και επικίνδυνες ουσίες διαχέονται στο περιβάλλον, στην ατμόσφαιρα και μολύνουν και τη Δράμα και την Καβάλα. Μάλιστα πριν από 4-5 χρόνια είχαμε κάνει μια μεγάλη καμπάνια τότε και είχε και αποτελέσματα γιατί είδαμε ότι δεν πήγαινε άλλο αυτή η κατάσταση και ένας διερχόμενος ή μόνιμος κάτοικων των Τεναγών δεν μπορούσε καν να αναπνεύσει» σημείωσε ο κ. Μυστακίδης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Και πρόσθεσε πως «Ούτε ορατότητα υπήρχε, οι πνευμονοπάθειες έκαναν θραύση για αυτό και κάναμε μια καμπάνια θυμίζοντας ότι δεν είναι θέμα προστίμου, αλλά θέμα υγείας. Μάλιστα καταρρίψαμε το μύθο ότι τάχα με την καύση εξαφανίζονται κάποια βλαβερά όντα και αυτό το πετύχαμε φέρνοντας και εντομολόγους που μίλησαν ειδικά για αυτό μαζί με τους πνευμονολόγους.

Το δεύτερο κομμάτι της καμπάνιας μας είναι αυτό που ήθελε να εντοπίσουμε με gps να εντοπίσουμε ποιοι είναι οι αγρότες που κάνουν αυτοί την καύση. Πήραμε τους χάρτες της γης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ξέραμε ποια ποιοι έκαναν καύση κομματιών.

Αυτή την Τρίτη καλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συντονίσουμε και πάλι αυτή την προσπάθεια αφού βλέπουμε και πάλι το φαινόμενο να ξεκινά και θέλουμε να δούμε πως θα συντονιστούν αυτές οι υπηρεσίες και είθε να μην χρειασθεί να περάσουμε ούτε σε ένα ευρώ σε αυτά που ορίζει η νομοθεσία. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένα ευρώ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και ευτυχώς αυτοί οι ξεχασιάρηδες πρέπει να συνετισθούν και να σταματήσουν την καύση, κάτι που είναι αυτονόητο και όλοι το αποδέχονται. Νομίζω ότι η πρωτοβουλία του ΓΕΩΤΕΕ θα έχει και πάλι επιτυχία και δεν θα χρειασθεί να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις των αγροτών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση