ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Θέτουμε σε κίνδυνο μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα», δηλώνει για τον αγωγό η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΤΑΡ, Κατερίνα Μουζουράκη

Η Συντονιστική Επιτροπή για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ που σταμάτησε τις εργασίες στις Κρηνίδες που ξεκίνησαν από πλευράς κοινοπραξίας του αγωγού φυσικού αερίου παραμένει στο χώρο εργασιών έως ότου αποχωρήσουν τα συνεργεία. Από πλευράς της εταιρίας η υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Κατερίνα Μουζουράκη κατέστησε σαφές ότι διαθέτουν όλες τις νόμιμες άδειες και έχουν αποζημιώσει τους αγρότες για τα 2 χρόνια που θα χρησιμοποιήσουν τα χωράφια τους.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «όπως ανακοινώσαμε και την προηγούμενη Τετάρτη που δώσαμε μία συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα, αυτό που εμείς είπαμε είναι ότι ξεκινάμε τις προπαρασκευαστικές εργασίες σ’ αυτά τα 11 χιλιόμετρα που έχουν απομείνει για το σύνολο της εκτέλεσης του αγωγού. Αυτά τα 11 χιλιόμετρα εκεί στα Τενάγη είναι ένα κομμάτι της όδευσης το οποίο επίσης είναι εγκεκριμένο, όπως άλλωστε και όλη η όδευση του αγωγού και δεν τίθεται κανένα θέμα έλλειψης άδειας. Όλες οι άδειες υπάρχουν, υπάρχει πράξη εγκατάστασης και η άδεια εγκατάστασης του αγωγού που καλύπτει το σύνολο της όδευσης και το ίδιο ισχύει και γι’ αυτό το τμήμα εκεί».

«ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ»

Για τις αποζημιώσεις που υποστηρίζουν από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής ότι δεν έχουν δοθεί στους αγρότες, είπε ότι «οι αποζημιώσεις έχουν κατατεθεί όλες από το 2016, πριν καν ακόμη ξεκινήσει η κατασκευή σε οποιοδήποτε σημείο. Σε όσους υπέγραψαν οικιοθελώς συμβόλαια δόθηκαν εκείνη τη στιγμή με τη μορφή κάποιας επιταγής. Σε όσους δεν υπέγραψαν τα οικιοθελή συμβόλαια, έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και θέλω απλά να διευκρινίσω ότι υπάρχουν και αρκετοί αγρότες των οποίων τα αγροτεμάχια είναι εντός αυτών των 11 χιλιομέτρων οι οποίοι έχουν υπογράψει και οικιοθελή συμβόλαια. Όσοι δεν έχουν παραλάβει, γνωρίζουν –γιατί τους έχουμε στείλει επιστολές, τους έχουμε ενημερώσει και τηλεφωνικά- ότι η αποζημίωσή τους έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

«ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ»

Για το αν έχουν έρθει σε διάλογο με τη Συντονιστική Επιτροπή είπε ότι «τους έχουμε καλέσει πάρα πολλές φορές σε συναντήσεις και κάποιες από αυτές έχουν γίνει και δημόσια. Δεν δέχθηκαν ποτέ να συμμετάσχουν, πέρα δηλαδή από τις όποιες συζητήσεις είχαν γίνει το 2013 και το 2014 στην περίοδο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έκτοτε, όσες φορές έχουν γίνει προσπάθειες από την πλευρά μας να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι να συζητήσουμε, δεν έχουν δείξει διάθεση, φέρνοντας ως προϋπόθεση την υποχρεωτική αλλαγή της όδευσης. Όπως αντιλαμβάνεστε, το να αλλάξει μία όδευση, η οποία έχει ήδη αλλάξει, γιατί άλλαξε το 2014 για να μην περνάει μέσα από τον τυρφώνα, μετά από δική τους καθ’ υπόδειξη και παράκληση –να το πω έτσι. Άρα, λοιπόν, το να αλλάξει ξανά μία όδευση η οποία είναι πλήρως αδειοδοτημένη, η οποία τεχνικά δεν έχει κανένα πρόβλημα, εάν δεν προκύψει κάποιος λόγος ο οποίος να στοιχειοθετείται, προφανώς δεν κάποιο νόημα. Άρα, λοιπόν, αν ήταν μία συζήτηση που θα θέλαμε να βρούμε λύσεις, θα έπρεπε να γίνει πραγματικά επί μηδενικής βάσης και όχι θέτοντας ως προϋπόθεση να ακυρωθούν άδειες του ελληνικού κράτους χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος που να υποδεικνύει ότι αυτές οι άδειες για κάποιον λόγο δεν ευσταθούν».

«ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ»

Για το τι θα κάνει η εταιρεία σε περίπτωση που υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις, είπε ότι «θα ήθελα να πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Καταλαβαίνετε ότι από τη στιγμή που πρόκειται για μία γη που την έχουμε εκμισθώσει για 2 χρόνια, έχουμε πληρώσει αποζημιώσεις για 2 καλλιεργητικές περιόδους ακόμη κι αυτή που τώρα διανύουμε και υπάρχουν και όλες οι άδειες, εμείς θα πρέπει να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας. Τώρα, αν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, το οποίο και απεύχομαι, ελπίζω να λυθούν το συντομότερο δυνατόν, πάντα ειρηνικά και με το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους».

Κατέληξε λέγοντας ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη επένδυση, είναι τμήμα ολόκληρου του νότιου διάδρομου φυσικού αερίου, ένα στρατηγικό έργο για όλη την Ευρώπη. Και το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή είναι σχεδόν όλο, βαίνει προς ολοκλήρωση, έχουμε περάσει το 70% της συνολικής κατασκευής και το μόνο σημείο το οποίο δεν έχει καν ξεκινήσει είναι αυτά τα 11 χιλιόμετρα. Καταλαβαίνετε ότι θέτουμε σε κίνδυνο μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *