«Θέλουμε να ξέρουμε πόσο μας επηρεάζουν στην καθημερινότητά μας αυτές οι βιομηχανίες», δηλώνει ο πρόεδρος της Δημοτικού Διαμερίσματος Νέας Καρβάλης Νίκος Γκίκας
Σήμερα στη Νέα Καρβάλη θα γίνει Λαϊκή Σύσκεψη για τους ρύπους της ΒΦΛ. Ο πρόεδρος της Δημοτικού Διαμερίσματος Καρβάλης κ. Νίκος Γκίκας έκανε σχετικές δηλώσεις.
Ο κ. Βουδούρης αρχικά ανέφερε ότι «συχνά επισκεπτόμαστε το εργοστάσιο για να τους ενημερώσουμε, να τους μεταβιβάσουμε τις ανησυχίες των κατοίκων. Η τελευταία επαφή ήταν μαζί με την πρόεδρο της Δημωφέλεια κα Αναστασία Ιωσηφίδου και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Αλέκο Ιωσηφίδη. Οι τρεις μας βρεθήκαμε με τον κ. Γιαννίκο ο οποίος θα μας περάσει τα στοιχεία που αυτοί έχουν για το θέμα των μετρήσεων. Ο κ. Γιαννίκος προσπάθησε να μας καθησυχάσει λέγοντας ότι τα υλικά τα οποία επεξεργάζονται είναι το πόσο άζωτο και το κάλιο τα οποία είναι φυσικά στην καθημερινότητά μας. Βέβαια, εμείς δεν γνωρίζουμε, δεν είμαστε χημικοί. Εμείς αυτό που πήγαμε να κάνουμε ήταν τι θα μας πουν, τι σκέφτονται να κάνουν με τα φίλτρα. Μας ενημέρωσαν και τους τρεις –αυτό μου το είχαν πει και κατ’ ιδίαν- ότι ήδη έχουν πάρει την έγκριση των περιβαλλοντολογικών μελετών για την τοποθέτηση πλυντηρίων τα οποία ήδη έχουν παραγγελθεί στην Ισπανία και ο χρονικός ορίζοντας είναι τέλος Αυγούστου να είναι τοποθετημένα. Βέβαια αυτοί επιμένουν ότι τα πλυντήρια υπάρχουν, αλλά αυτά που θα έρθουν είναι καινούργιας τεχνολογίας και τα οποία θα κρατάνε το 80%-90% της σκόνης που υπάρχει έξω».
ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΣ
Για το αν είναι ικανοποιημένοι με αυτές τις εξηγήσεις που τους δόθηκαν είπε ότι «θεωρώ τον εαυτό μου έναν διαβιβαστή. Δηλαδή, να ακούσω τις εντυπώσεις από τον κόσμο, να αφουγκραστώ τον κόσμο, να πάω σ’ αυτούς θα τους μεταβιβάσω τις ανησυχίες, να πάρω απαντήσεις και να τις μεταβιβάσω. Ειλικρινά δεν ξέρω αν είμαι ικανοποιημένος ή όχι. Αν είναι αληθινά αυτά που μας είπαν, θα είμαι πολύ ικανοποιημένος. Αλλά δεν ξέρω, δεν γνωρίζω. Γι’ αυτό, φυσικά, γίνεται η Γενική Συνέλευση με τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης. Γίνεται για έναν απλό λόγο. Ζούμε καθημερινά αυτό το πράγματα, τη νέφωση, ξέρουμε ότι συνυπάρχουμε με δύο χημικές βιομηχανίες, η μία είναι από την ανατολή κι η άλλη από τη δύση. Ξέρουμε ότι έχουμε χημικές βιομηχανίες. Θέλουμε, όμως, να δούμε πόσο μας επηρεάζουν στην καθημερινότητά μας αυτές οι βιομηχανίες. Διότι είναι χημικές, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ρυπαίνουν, δεν το συζητάμε. Τα όρια, ναι, το δέχομαι ότι είναι χαμηλά. Συνεχόμενα όμως όρια, συνεχόμενη όμως ρύπανση, αν και δεν είναι πάρα πολύ χαμηλή, έχουμε θέμα. Γι’ αυτό και η κα Ιωσηφίδου κάλεσε τον καθηγητή κ. Καϊτατζή, υποσχέθηκε ο κ. Καϊτατζής να είναι εδώ και να μας δώσει τις απαντήσεις. Είναι, όντως, αυτά που λένε, διότι έχει κάνει μετρήσεις, έχουν γίνει παλαιότερα μετρήσεις μέσω της Δημωφέλεια όταν ανέλαβε η κα Τσανάκα. Έχουμε κάποια στοιχεία. Να καθησυχάσουν τον κόσμο, να ενημερώσουν τον κόσμο, αν θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος ή όχι. Γιατί είναι σημαντικό πράγμα».
«ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ…»
Συνέχισε λέγοντας ότι «σε ένα ευνοούμενο κράτος, υπάρχουν οι υπηρεσίες οι οποίες ανησυχούν για τον πολίτη. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο πολίτης. Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία θα έπρεπε να έχει τις μετρήσεις. Ένα δεύτερο: Επειδή μίλησα με τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Μαρκόπουλο, αυτό που προβλέπεται βάση νόμου γι’ αυτές τις βιομηχανίες είναι να εγκαταστήσουν οι ίδιες μηχανήματα και να τα ελέγχουν οι υπάλληλοι της Αντιπεριφέρειας Καβάλας. Είναι κατά πόσο γίνεται σωστά αυτή η δουλειά, απ’ ό,τι ξέρω μόνο δύο υπάλληλοι υπάρχουν στην υπηρεσία. Κατά πόσο γίνεται αυτή η δουλειά, δεν το γνωρίζω. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να ακούσω τις υπηρεσίες, να ακούσω τον Αντιπεριφερειάρχη, να ακούσω την κα Δήμαρχο, γιατί οι ανησυχίες είναι μεγάλες και σ’ αυτούς, δεν είναι τόσο απλό, ένα κομμάτι το ανατολικό του δήμου Καβάλας να υποφέρει όλο και αυτοί να μην ανησυχούν».
Όσο για την ενημέρωση της Τετάρτης που θα γινόταν χθες είπε «ο κόσμος κινητοποιείται. Ο κόσμος που ανησυχεί, το βλέπει σαν μια ευκαιρία κινητοποίησης. Αλλά η κινητοποίηση έχει να κάνει με την ανησυχία ως το θέμα του περιβάλλοντος που μεγαλώνουμε οι ίδιοι, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Θεωρώ ότι και οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν, θα είναι ήπιες, δεν θα έχουν κάτι να χωρίσουν κλπ. Ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος. Είναι φυσιολογικό».
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ
Για τη χρυσή τομή που πρέπει να βρεθεί καθώς οι βιομηχανίες από τη μία ρυπαίνουν αλλά από την άλλη αποτελούν οικονομικό πνεύμονα της περιοχής, είπε ότι «είναι πολύ σοβαρό θέμα. Το δικό μας κοινοτικό συμβούλιο στη Νέα Καρβάλη, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, θεωρήσαμε ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι μία επαφή με αυτές τις δύο βιομηχανίες. Η επαφή έγινε για ένα απλό λόγο. Να συνυπάρχουμε, αφού η μοίρα το έφερε να είμαστε μαζί, αλλά κάτω από αυστηρούς περιβαλλοντολογικούς κανόνες. Δηλαδή να λειτουργήσουμε με έναν σωστό τρόπο. Το μόνο πράγμα το οποίο ζητάμε από αυτούς, είναι αυτό. Η θέση ευθύνης η οποία κατέχουμε, δεν είναι το να καθίσουμε όλοι να βγούμε και να ουρλιάζουμε, να κάνουμε αυτό, να κάνουμε εκείνο, να επαναστατούμε. Πρέπει να έχουμε μία σοβαρή, σοβαρότατη, άποψη. Από τη στιγμή που το εργοστάσιο έχει, για παράδειγμα, ένα θέμα μεγάλο, πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Δεν γίνεται να πάω σε μία οικογένεια που τρέφεται από εκεί μέσα και να του πω ότι δεν θα έχει μεροκάματο, γιατί επαναστάτησα. Αν υπάρχει λόγος, ναι, δεν θα έχει μεροκάματο διότι η ζωή προηγείται. Αλλά πρέπει να είμαστε πάρα-πάρα πολύ σοβαροί και να δούμε με πολύ μεγάλη σκέψη και περίσκεψη αυτό το οποίο συμβαίνει. Να πιέσουμε ως εκεί που δεν πάει άλλο, αυτή η κατάσταση να φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο περιβαλλοντολογικά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε όλοι. Πήρα μετρήσεις από την Περιφέρεια στις 27 Δεκεμβρίου, γιατί είχαμε και τότε θέμα. Με το όριο στα 380 ήταν στο 35. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Βλέπω κάποια μονάδα, για παράδειγμα, τα όρια είναι όπως όταν παίρνουμε τις αναλύσεις από τις εξετάσεις αίματος που κάνουμε. Εκεί πρέπει να είναι και όταν είναι κοντά στα όρια ανησυχούμε. Όταν δεν είναι κοντά, όμως, δεν ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνουν αυτές. Αυτά θα μπορέσει ο κ. Καϊτατζής να μας τα εξηγήσει».