Κύριο άρθροΠολιτική

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την περιουσία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» δηλώνει η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας  Ιωσηφίδου Αναστασία

Η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας κ. Ιωσηφίδου Αναστασία έκανε δηλώσεις αναφορικά με την έκταση του Εσκί Καπού σε ότι αφορά ιδιώτες που δηλώνουν ιδιοκτήτες συγκεκριμένων εκτάσεων.

Σύμφωνα με την κ. Ιωσηφίδου «Είναι γεγονός πως πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από πλευράς της νέας διοίκησης όταν θελήσαμε να επενδύσουμε την περιουσία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και να δούμε τι θα κάνουμε. Άρα πρόθεση και πρώτο μας μέλημα ήταν να εντοπίσουμε την ακίνητή μας περιουσία.

Στην έκταση του Εσκή Καπού λοιπόν, που είναι μια έκταση πάρα πολλών στρεμμάτων στόχος ήταν να επενδύσουμε και τουριστικά και με οποιοδήποτε τρόπο ανάπτυξης. Διαπιστώσαμε όμως ότι στην έκταση αυτή υπάρχουν αρκετοί καταπατητές. Άρα το επόμενο βήμα ήταν να δώσουμε εντολή σε ένα μηχανικό, τοπογράφο πιο συγκεκριμένα, ώστε να δούμε και να διασφαλίσουμε τα εσωτερικά και εξωτερικά μας όρια. Θέλαμε να διασφαλίσουμε τα σύνορα μας. Ενώ παράλληλα διαπιστώσαμε ότι είχαν γίνει αρκετές διανομές γης από τη Διεύθυνση Γεωργίας πριν από τον χρόνο μεταβίβασης της έκτασης αυτής στο Δήμο Καβάλας και από την άλλη υπήρχαν κάποιοι καταπατητές οι οποίοι χωρίς να έχουν κάποιο άλλο έγγραφο νομιμοποιητικό φτάσαμε να βρίσκονται μέσα στην έκταση αυτή».

ΕΝΤΟΛΗ

Η κ. Ιωσηφίδου πρόσθεσε πως «Η εντολή από την πλευρά της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ήταν διπλή. Μια εντολή σε δικηγόρο και σε μηχανικό ταυτόχρονα, μια εντολή δηλαδή ώστε να γίνει έλεγχος στο Υποθηκοφυλάκειο και στο Κτηματολόγιο για αναζήτηση υποθηκών και μεταγραφών από τρίτους προκειμένου να δούμε αν τα συμβόλαια δηλώνονται με κάποιο τίτλο ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ή αν υπάρχει κάποιος άλλος τίτλος. Άρα ο έλεγχος είναι διπλός. Αν κάποιος έχει τίτλο η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν μπορεί να κάνει κάποια άλλη κίνηση.

Υπάρχουν αρκετοί πραγματικά που έχουν κάποιους τίτλους πριν από το 1970,  υπάρχουν όμως 42 καταπατητές όπως είναι στην τεχνική έκθεση του τοπογράφου που μας έδειξε ότι δεν έχουν τίτλο, ή έχουν ένα στρέμμα που το άπλωσαν και τώρα έχουν 4 στρέμματα έκταση.

Με τον έλεγχο που κάνουμε, η καθαρή έκταση ήδη κατά τη μεταβίβαση από το Δήμο Καβάλας  στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ σύμφωνα με τους τίτλους που είχε δώσει η Διεύθυνση Γεωργίας στον παρελθόντα χρόνο, δεν είναι επί της αρχικής  εκτίμησης.

Αυτό το έχουμε ελέγξει και έτσι είναι. Εμείς αυτή την στιγμή αναζητούμε τους ελεγχόμενους καταπατητές της έκτασης της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Κάνουμε και τον έλεγχο αυτών που έχουν τίτλους. Για αυτό είναι διπλός ο έλεγχος».

ΕΛΕΓΧΟΣ

Τώρα στο πως γίνεται η Διεύθυνση Γεωργίας να παραχωρεί εκτάσεις της ΔΗΛΩΦΕΛΕΙΑ σε ιδιώτες, η ίδια απάντησε ότι  «Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα. Αυτές οι παραχωρήσεις είχαν γίνει προ πολλών ετών στους συγκεκριμένους ιδιώτες. Είχαν ξεκινήσει 1970 περίπου. Δεν είναι κάτι το καινούριο. Για αυτό και όταν πριν πάλι πολλά χρόνια αντιλήφθηκαν από το Δήμο Καβάλας είχε σταλεί τοπογραφικό στη Διεύθυνση Γεωργίας που να δείχνει τα όρια του ΕΣΚΗ ΚΑΠΟΥ ώστε να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε μεταβιβάσεις στους ιδιώτες.

Εμείς γενικότερα ψάχνουμε την ιδιοκτησία και θα  δούμε πως έχει γίνει η παραχώρηση από το ίδιο το κράτος σε ιδιώτες. Δεν θα έπρεπε γιατί η έκταση είναι δημοτική και ήδη είχε μεταφέρει η έκταση στο Δήμο όταν έγιναν αυτές οι μεταβιβάσεις από το δημόσιο και δη τη διεύθυνση Γεωργίας.

Σε αυτούς που είχαν μεταβιβασθεί μια και ελέγχω και τους χρόνους μεταβίβασης, θα δω τι θα κάνω. Εγώ θα πω ότι θέλω και να την οριοθετήσω την ακίνητη περιουσία της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και μετά να δούμε τι θα κάνουμε. Μιλάμε για μια τεράστια έκταση και θαλάσσια παρακείμενη και δασική. Μιλάμε για μια καταπληκτική έκταση, τα ΣΠΑΘΙΑ όπως λέμε όπου εκεί μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας.

Έτσι πέρα από τα διαγράμματα του μηχανικού, πέρα από τα ονόματα που προσπαθούμε να βρούμε, μια και ο μηχανικός αρκετά ονόματα μας τα έχει δώσει, είναι εύκολο να βρεις ποιος έκανε την καταπάτηση. Υπάρχουν κάποιοι βέβαια που δεν έχουν κανένα τίτλο και ιδιώτες πήγαν και έβαλαν ελαιόδεντρα και κτίσματα ακόμη χωρίς κανένα τίτλο».

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Για αυτό εμείς στείλαμε μαζί με το δικηγόρο επιστολές στους ιδιώτες αυτούς και οι περισσότεροι έχουν πάρει εξώδικες οχλήσεις και μιλάω για τους καταπατητές. Εκεί τους λέμε ότι είναι καταπατητές, του δείχνουμε χάρτη και τον καλούμε να έρθει στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ του ζητάμε να παρατήσει την καταπατημένη περιοχή και αν δεν το πράξει η ΔΗΛΩΦΕΛΕΙΑ θα αναζητήσει την μίσθωση συν την αποβολή του. Επίσης του ζητάμε αν θέλει να κάνει και συμφωνητικό μίσθωσης. 42 καταπατητές είναι αυτοί και αν θέλουν ας έρθουν να κάνουν είτε συμφωνητικό μίσθωσης αλλιώς πάμε σε εξώδικες ενέργειες αφού θα αναγκασθούν να καταβάλλουν αποζημίωση και δικαστικά θα δώσουν και την έκταση σε εμάς. Μια και θέλουμε να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *