“Η φωτιά στο Ζυγός φέρει εκ νέου στο προσκήνιο την ανάγκη δημιουργίας εθελοντικού κλιμακίου δασοπροστασίας” εκτιμά ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζυγού Ντέμης Κοτσακίδης

Άμεση ήταν η κατάσβεση της φωτιάς στο δάσος του Ζυγού καθώς η παρέμβαση των εθελοντών και των 2 αεροσκαφών Πετζετέλ ήταν δυναμική. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζυγού κ. Ντέμης Κοτσακίδης σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ενδεχόμενο εμπρησμό.

Όπως τόνισε αρχικά “Πράγματι όταν παίρνει ένα κομμάτι φωτιά στις 4.30 το μεσημέρι, όταν πνέουν 2 μποφόρ άνεμοι, και η φωτιά είναι ακριβώς δίπλα στο δρόμο, καταλαβαίνουμε και όλοι πονηρευόμαστε και δυστυχώς το μυαλό μας πάει στο κακό. Πάει δηλαδή είτε σε αμέλεια είτε σε κάτι άλλο. Εγώ θα σταθώ στο ότι ήμασταν τυχεροί γιατί ήταν κάποια παιδιά από το χωριό που έψαχναν ένα κυνηγετικό σκυλί και βρέθηκαν πολύ γρήγορα στον χώρο της φωτιάς, ενημέρωσαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κινήθηκαν όλοι πολύ γρήγορα και οι εθελοντές που πέρασαν από το σημείο αλλά και οι κάτοικοι του χωριού, όλοι κινήθηκαν γρήγορα και ευτυχώς επειδή δεν υπήρχε και άλλο γεγονός στην περιοχή μας και έτσι ήρθαν και τα δύο αεροσκάφη πετζετέλ με εντολή του Πυροσβεστικού Σώματος Καβάλας και σηκώθηκαν πολύ γρήγορα και μέσα σε 1.5 ώρα η φωτιά ήταν υπό έλεγχο».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ

Και πρόσθεσε πως «Βέβαια φοβόμαστε και για μια ακόμη φορά θα επαναλάβω την προσπάθεια που γίνεται για την ίδρυση του Εθελοντικού Κλιμακίου Πυρόσβεσης. Είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τον αριθμό των εθελοντών για να στελεχώσουμε το κλιμάκιο.

Είναι μια προσπάθεια που κρατάει πολλά χρόνια για να είμαστε πιο οργανωμένοι σε όλες τις καταστάσεις.

Είναι γεγονός πως η πολιτεία από την πλευρά της οργάνωσε την προσπάθεια. Λίγο η προηγούμενη διοίκηση, λίγο η τωρινή οργάνωσαν το κλιμάκιο. Φτάσαμε όμως στο σημείο, επειδή αυτή η ιστορία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στον ορίζοντα, να μην μπορούμε να βρούμε εθελοντές.

Βέβαια η προσπάθεια που έγινε στο φθινόπωρο και στην αρχή του χειμώνα βρήκε στην πορεία της την πανδημία και το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούμε να βρούμε τα άτομα για το εθελοντικό κλιμάκιο. Εγώ βέβαια δεν κρύβω την απογοήτευσή μου, γιατί έγινε μια μεγάλη καμπάνια και προσπάθεια να βρεθούν τα άτομα αλλά τελικά τα άτομα δεν βρέθηκαν. Δυστυχώς κάτι τέτοια συμβάντα όπως αυτό του Σαββάτου όμως έχουν και θετικές συνέπειες, γιατί ευαισθητοποιούν τον κόσμο και θέλω να πιστεύω ότι έστω και με αυτές τις καταστάσεις κάτι καλό θα γίνει.

Άλλωστε γίνεται μεγάλη προσπάθεια και με τον Αντιδήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο που είναι δασολόγος και είναι πολύ ευαισθητοποιημένος στο συγκεκριμένο θέμα ενώ από τις πρώτες επαφές που είχα μαζί του, πέρα από την καθημερινότητα και τα προβλήματα που είδαμε για τον οικισμό του Ζυγού, είδαμε ότι θα πρέπει να τρέξουμε όσο μπορούμε το κλιμάκιο. Έκανε και αυτός τις προσπάθειες του αλλά χρειάζεται εθελοντική διάθεση και ευαισθητοποίηση από τον απλό κόσμο”.

ΟΧΙ ΑΠΛΟ

Μάλιστα στο σημείο αυτό ο συνομιλητής μας σημείωσε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο κλιμάκιο δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. “Είναι μια υπεύθυνη υπόθεση και χρειαζόμαστε πράγματι ανθρώπους που θα έχουν ελεύθερο χρόνο για να διαθέσουν. Γιατί θα χρειαστούμε κάποιες ώρες εκπαίδευσης και μετά θα χρειασθούν και κάποιες ώρες από την καθημερινή τους ζωή ώστε να είναι παρόν όταν θα συγκροτηθεί το κλιμάκιο.

Όσο περισσότερα άτομα θα βρεθούν τόσο πιο εύκολα θα είναι από θέμα χρόνου για αυτούς που θα συμμετέχουν” τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.