«Η τελευταία κακοκαιρία επιβάρυνε σημαντικά τον Δήμο Καβάλας και οικονομικά» παραδέχεται ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης
Η τελευταία κακοκαιρία επιβάρυνε σημαντικά τον Δήμο Καβάλας και οικονομικά καθώς κλήθηκε να πληρώσει αρκετά χρήματα για προμήθεια αλατιού κ.λ.π. Μάλιστα ακούστηκε ένα ποσό της τάξης των 162.000 ευρώ και επ` αυτού κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Καλανταρίδης.Όπως τόνισε αρχικά «Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι άλλο είναι ο προϋπολογισμός και άλλο ο απολογισμός μετά την πράξη. Εμείς δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς θα χρειασθούν απλά έχουμε μια απόφαση για προμήθειες αναγκαίες άμεσα και σε αυτό μας βοήθησε το γεγονός ότι είμαστε κηρυγμένοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οπότε κινούμαστε πια πολύ άνετα και γρήγορα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Και για αυτό μπήκαμε σε αυτή την κατάσταση διαφορετικά θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα αν σκεφθεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός του νέου έτους τώρα ξεκινά να διαμορφώνεται και δεν ξέρουμε αν θα είχε μέσα και κονδύλι για τέτοιες δαπάνες που αφορούν την κακοκαιρία… Επομένως με την κατάσταση αυτή καταφέραμε να προχωρήσουμε κάποιες καταστάσεις. Έχουμε λοιπόν την ανάγκη να καλύψουμε άμεσα την ανάγκη για προμήθεια αλατιού γιατί παρότι ο Δήμος Καβάλας είχε πάρει εγκαίρως το αλάτι που του χρειαζόταν και μάλιστα πήρε και περισσότερο σε σχέση με άλλες χρονιές για παν ενδεχόμενο, ωστόσο λόγω της σφοδρότητας των καιρικών συνθηκών και της διάρκειας και της συνεχής ρίψης αλατιού μέσα σε μερικές ημέρες, σε 5 μέρες εξαντλήθηκαν τα αποθέματα μας οπότε άμεσα έπρεπε να προμηθευτούμε αλάτι. Οι πρώτοι 200 τόνοι είναι με 45 ευρώ τον τόνο και η τιμή είναι στάνταρντ αφού πρόκειται για κρατικό μονοπώλιο. Έχουμε όμως και την μεταφορά όλων αυτών μια και οι ίδιοι δεν αναλαμβάνουν την μεταφορά, οπότε χρειάζεται ιδιώτες να αναλάβουν το έργο της μεταφοράς».
ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Πρόσθεσε δε πως «Επίσης έχουμε τα εκχιονιστικά μηχανήματα που μισθώσαμε ώστε να βοηθήσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας που δεν είχαν τέτοια μηχανήματα. Και αυτό ήταν λογικό αν σκεφθεί κανείς ότι ήταν πρωτόγνωρο το όλο συμβάν και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο. Μηχανήματα εκχιονισμού δεν μπορεί να έχει κάποιος Δήμος αποκλειστικά και μόνο, Όλα είναι οχήματα που χρησιμοποιούνται για διάφορες άλλες ενέργειες και όχι μόνο για το χιόνι. Έτσι έπρεπε να μισθώσουμε μηχανήματα από ιδιώτες για να κάνουμε αποκλειστικά αυτή τη δουλειά. Και μιλάμε για ειδικό εξοπλισμό ειδάλλως δεν μπορεί να είσαι στην καρότσα και απλά να βγαίνεις και να φτυαρίζεις. Επίσης παρατηρούμε ότι έχουμε μεγάλες ζημιές που φαίνονται με το ξεπάγωμα των θερμοκρασιών. Το Ανθή Καραγιαννη, το Κολυμβητήριο αλλά και τα σχολεία εντός της πόλης και εκτός έχουν να παρουσιάσουν τώρα που έλιωσαν τα χιόνια μεγάλες ζημιές. Όλα αυτά δεν μπορούν να τα κάνουν οι υπηρεσίες του Δήμου, όταν ο Δήμος για παράδειγμα έχει έναν υδραυλικό. Αναγκαστικά θα κάνουμε συμβάσεις με ιδιώτες υδραυλικούς για να αποκαταστήσουν υδραυλικής φύσης βλάβες όπως και με ηλεκτρολόγους για να φτιάξουν αντίστοιχα θέματα που προκύπτουν στον ηλεκτροφωτισμό. Κι δυστυχώς συνεχώς έρχονται αναφορές για καινούριες ζημιές, όπως 61 ζημιές σε κρουνούς και όλα αυτά πρέπει ο Δήμος να τα φτιάξει. Καθημερινά ακούμε για μπόιλερ που έσπασαν, για καθρέπτες για μια σειρά ζημιών που καθημερινά αυξάνεται.
Ήδη ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε με τα καινούρια στοιχεία που έχουμε από τις υπηρεσίες και νέες ρυθμίσεις ώστε να καλύψουμε και δαπάνες που θα εμφανισθούν μετά τις 25 το υ μηνός. Κάτι που δεν το σκεφτήκαμε τώρα μπορεί να εμφανισθεί στην πορεία και θα πρέπει να έχουμε νέα πρόβλεψη κονδυλίων. Για παράδειγμα τώρα βρήκαμε ζημιές στο Μουσείο Καπνού».
ΦΑΝΑΡΙΑ
Αναφορικά με τη βλάβη στα φανάρια της Τενέδου ο ίδιος σχολίασε ότι «Πράγματι εκεί έχουμε ένα θέμα. Γιατί τι συνέβη; Το πίλαρ που δίδει οδηγίες για την ρύθμιση των φαναριών λόγω των αλατιών βραχυκύκλωσε. Η σχετική πλακέτα παραγγέλθηκε ήδη αλλά ακόμη δεν έχει έρθει. Η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος Καβάλας και φέρει την συντήρηση όλου αυτού του δικτύου, και είναι από την Θεσσαλονίκη απλά δεν έχει ακόμη το ανταλλακτικό. Τότε ένα ολόκληρο φανάρι έπεσε, αλλά εμείς άμεσα κινηθήκαμε.
Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που έχει συνηθίσει να δέχεται τέτοια κύματα κακοκαιρίας. Ο Καναδάς και η Σουηδία είναι μαθημένοι. Εμείς ξαφνικά είδαμε χιόνι για τρεις μέρες ενώ κανείς δεν σκέφτηκε πόση ευλογία είναι αυτό το χιόνι για τους αγρότες μας. Που θέλουν τη βροχή ειδάλλως δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Κοντά στην καταστροφή έχουμε και κάτι καλό.
Από τη δεύτερη μέρα το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητες μας και γενικά ζήσαμε ως Ελλάδα, και πέρα από το Δήμο μια σειρά από προβλήματα.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα του ΚΟΚ δεν ξέρω αν υπάρχει απόφαση για μείωση αλλά αν κάτι γίνει εμείς θα πάμε βάσει των υπουργικών αποφάσεων. Εμείς πάντοτε έτσι κινούμαστε. Και τώρα το πρόστιμο για παράβαση στάθμευσης είναι αυτό που ο νόμος ορίζει».