«Η προστασία του περιβάλλοντος είναι συλλογική προσπάθεια» εκτιμά ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας  Σταύρος Κυβράκης

Με έναν μόνον υπάλληλο λειτουργεί η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Καβάλα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της κ. Σταύρο Κυβράκη.  Σύμφωνα με τον ίδιο βασίζονται και στον εθελοντισμό για να καταφέρουν να φέρουν σε πέρας το έργο τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κυβράκη «Είναι γνωστό ότι προσπαθούμε πολύ μια και η χώρα μας περνάει μια μεγάλη οικονομική κρίση και τα προβλήματα είναι πολλά. Και ο κόσμος και οι υπηρεσίες πασχίζουν αλλά αυτό που χρειαζόμαστε εμείς από την θέση μας είναι ότι πολλά πράγματα βασίζονται στο φιλότιμο και στον εθελοντισμό που βγάζουμε όλοι από μέσα μας. Πάντοτε υπάρχουν και κακά φαινόμενα αλλά γενικά η προσπάθεια για παραγωγή έργου πρέπει να έχει μια συλλογικότητα.

Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε, πρέπει  όλοι να δουλεύουμε με αυταπάρνηση και αυτό κάνουμε και εμείς από την πλευρά μας. Τουλάχιστον όμως καλό είναι και αυτό ζητούμε μόνον αναγνωρίζονται κάποιες προσπάθειες.  Γιατί καμιά φορά διατυπώνονται και απόψεις που εμένα προσωπικά με θίγουν. Όταν συζητούν για τους δημοσίους υπαλλήλους και γενικά για την ανεπάρκεια του δημοσίου, προσωπικά δηλώνω ότι θίγομαι πολύ και προσθέτω μάλιστα ότι αυτές οι απόψεις δεν βοηθούν κανένα».

Ο ίδιος μάλιστα θυμίζει ότι γενικότερα στην ζωή μας όλοι κάνουμε το εφικτό. «Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να έχουμε σχέδιο, να ξέρουμε τι όπλα διαθέτουμε και πάνω σε αυτά να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει παντού, σε όλες τις κοινωνίες. Θαύματα βέβαια δεν μπορούν να γίνουν! Δεν μπορούμε για παράδειγμα να ζητήσουμε να φύγουν τα χιόνια ή να ζητήσουμε 50 αυτοκίνητα για να γίνει η δουλειά μας τάχιστα. Και αντί για 1590 τόνους αλάτι να έχουμε 15 χιλιάδες τόνους αλάτι. Αυτά δεν γίνονται. Αλλά με ό,τι έχουμε το κρίσιμο είναι να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

ΦΩΤΙΕΣ

Αυτό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αναζητά ο κ. Κυβράκης εν όψει και του καλοκαιριού. «Κάναμε όλες τις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων  και είμαστε πια έτοιμοι να κάνουμε ό,τι γίνεται προκειμένου να αποτρέψουμε αρνητικά συμβάντα το ερχόμενο καλοκαίρι σε επίπεδο δασικών πυρκαγιών.. Συνεχίζουμε βέβαια με συσκέψεις, με συναντήσεις και ημερίδες ώστε όλος ο μηχανισμός να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μπορέσει να αντιμετωπίζει φαινόμενα ακόμη και αν αυτά είναι ακραία, όπως αυτό που ζήσαμε τον Σεπτέμβριο με την φωτιά στην Θάσο στα όρια μιας χαμηλής επικινδυνότητας περιόδου! Και όμως δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα στοιχεία της φύσης. Εκεί σίγουρα αυτό το φαινόμενο στην Θάσο μας προβλημάτισε και φέτος μιλάμε για καλύτερο συντονισμό και καλύτερη ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να μειώσουμε τους χρόνους ανταπόκρισης σε παρόμοια αρνητικά συμβάντα. Και εδώ θα τονίσω ότι αποζητάμε και την συνδρομή του κοινού για να συνδράμει σε περιστατικά.

Σε κάθε φωτιά είχαμε μεγάλη επιτυχία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση και σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό μπορούμε να το καταλογίσουμε στους πολίτες οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα δίδοντας μας την πληροφορία.

Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν έμειναν απαθείς. Πήραν τηλέφωνο, ανέβηκε δηλαδή η συνείδηση τους και αυτό για εμάς είναι πολύ βασικό. Θέλουμε για τις δασικές πυρκαγιές την πληροφορία άμεσα γιατί η συμπίεση του χρόνου είναι το καλύτερο στοιχείο».

ΚΟΣΜΟΣ

Σε ό,τι αφορά όμως το προσωπικό στην Υπηρεσιά Πολιτικής Προστασίας  η κατάσταση είναι τραγική. «Προσωπικά είμαι μόνος μου όλο το 24ωρο. Είμαι και προϊστάμενος και υπάλληλος. Έχω ένα άτομο ακόμη…. Υπάρχουν δυσκολίες. Σε 2-3 χρόνια έμειναν οι μισοί υπάλληλοι. Αν βάλετε και την συνταξιοδότηση και την μη αναπλήρωση των υπαλλήλων το θέμα θα είναι μεγάλο. Εγώ μπορώ να βγω στη σύνταξη όποτε θέλω αφού είμαι ώριμος συνταξιοδοτικά. Αλλά μένω και βοηθώ. Και ευτυχώς υπάρχει η κατανόηση και η αναγνώριση του κόσμου τουλάχιστον στη δική μας υπηρεσία.

Άλλωστε ο μηχανισμός μας βασίζεται και στον πολίτη ο οποίος θα πρέπει να κάνει τα αυτονόητα να προστατεύει τον εαυτό του και την κοινωνία. Πέρσι το καλοκαίρι για παράδειγμα πνίγηκαν περί τα 5-6 άτομα. Εκτέθηκαν την ώρα μιας σφοδρής καταιγίδας, ή κεραυνοβολήθηκαν ή πήγαν να περάσουν από τις διαβάσεις υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους. Για αυτό και λέμε ότι δεν μπορεί το κράτος να κάνει κάτι σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι ίδιοι πολίτες πρέπει να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

Και από την θέση αυτή θα πω ότι υπάρχει site της Πολιτικής Προστασίας όπου μπορούν οι πολίτες να μπουν μέσα και να δουν για όλες τις φυσικές καταστροφές τι μέτρα μπορούν να πάρουν και πως μπορούν να προστατευθούν.  Αυτή η προσπάθεια είναι η συλλογική. Ο καθείς παίζει τον ρόλο του, από τον απλό πολίτη, μέχρι τον Πρόεδρο του Συντονιστικού που είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος. Όλοι προσπαθούμε και τα ΜΜΕ διαδίδουν την προσπάθεια αυτή» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση