«Η παρακαταθήκη των μαθηματικών μέλημα μας στο σύγχρονο γίγνεσθαι» δηλώνει ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Καβάλας Βασίλης Σάλτας
Νέος πρόεδρος για το Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας εξελέγη ο κ. Βασίλης Σάλτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός της εταιρείας είναι η διάδοση των μαθηματικών και μέσων διαγωνισμών όπως αυτού του Πυθαγόρα που θα γίνει τον Μάρτιο.
Αρχικά ανέφερε ότι «Η Ελληνική μαθηματική εταιρεία ιδρύθηκε το 1918 στην Αθήνα. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) έχει ιστορία 100 ετών. Ιδρύθηκε το 1918 στην Αθήνα και σήμερα έχει παραρτήματα στους περισσότερους νομούς της χώρας, ενώ αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα. Η λειτουργία της βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών της, της διοίκησής της, των δεκάδων μελών της εταιρείας που στελεχώνουν τις επιτροπές εργασίας στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις αλλά και όλων των υπόλοιπων μελών της που συνεισφέρουν κατά περίπτωση.
Σκοπό έχει τη προαγωγή και διάδοση των διαφόρων κλάδων της μαθηματικής επιστήμης και μέσα από διάφορους στόχους όπως είναι :
-η πρόοδος της Επιστήμης των Μαθηματικών
-η ανάπτυξη της ελεύθερης ανταλλαγής των πληροφοριών μεταξύ των μαθηματικών, των επιστημόνων και της κοινωνίας.
-η ανάπτυξη και η συντήρηση της επιστημονικής ακεραιότητας και η βελτίωση των δυνατοτήτων των μελών της.
-η ουσιαστική και συνεχής βελτίωση της μαθηματικής εκπαίδευσης και η πρόοδος της γενικής εκπαίδευσης.
-η προσέγγιση του Έλληνα μαθηματικού, η ενημέρωσή του για κάθε πρόσφατη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας και η προσφορά πρακτικής βοήθειας σε θέματα που τον αφορούν κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής, εκπαιδευτικής και διδακτικής εργασίας του».
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε άλλες δράσεις της Μαθηματικής Εταιρείας. «Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που επιλέγει, οργανώνει και παρακολουθεί το Διοικητικό Συμβούλιο για την επίτευξη των στόχων της Εταιρείας ανήκουν:
– Η έκδοση περιοδικών εντύπων και άλλων δημοσιευμάτων, επίσης η ανταλλαγή δημοσιευμάτων ανάμεσα στη Μαθηματική Εταιρεία και άλλες Επιστημονικές Εταιρείες, Σωματεία ή Ιδρύματα της Χώρας μας και του εξωτερικού που επιδιώκουν τους ίδιους ή παραπλήσιους σκοπούς.
– Η οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης.
– Η πραγματοποίηση διαλέξεων και συζητήσεων, η διεξαγωγή Σεμιναρίων, η οργάνωση Συνεδρίων, η ίδρυση Επιστημονικών Κέντρων και άλλες επιστημονικές δραστηριότητες και
– Η συνεχής βελτίωση των διαφόρων προγραμμάτων της εταιρείας και η υλοποίηση κάθε άλλης δραστηριότητας αντάξιας προς το κύρος και την ιστορία της ΕΜΕ
Ειδικότερα:
Κάθε χρόνο η ΕΜΕ διεξάγει βραχυχρόνια και μακροχρόνια σεμινάρια Διδακτικής των Μαθηματικών, Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Πληροφορική και Επιμόρφωσης στην Πληροφορική για εκπαιδευτικούς.
Ως παράρτημα Καβάλας συμμετέχουμε σε όλους τους διαγωνισμούς τους ετήσιους που διοργανώνει το κεντρικό τμήμα με την μορφή του εξεταστικού κέντρου αλλά συμμετέχουμε και στα συνέδρια που διοργανώνει τόσο ως εισηγητές όσο και ως μέλη της.
Φυσικά και οργανώνουμε και διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως είναι «Μαθηματικά και Τέχνη», «Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών» αλλά και βραβεύουμε τους μαθητές που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς».
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς μαθητών για τους διαγωνισμούς σημείωσε ότι από την πλευρά των μαθητών υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την συμμετοχή των παιδιών στους διαγωνισμούς.
«Σαφώς και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά για τον ΘΑΛΗ που είναι ο πρώτος που γίνεται στην σειρά έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή και αρκετά μεγάλη στο διαγωνισμό που είναι εξ αποστάσεως και θα γίνει στις 15 Μαρτίου 2025 για τον ΠΥΘΑΓΟΡΑ.
Ενώ το «Παιχνίδι και Μαθηματικά» που διοργανώνεται μέσα στα δημοτικά σχολεία επίσης έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή των παιδιών. Οι μικροί μαθητές συμμετέχουν με διάθεση και φυσικά βοηθούν και οι εκπαιδευτικοί μας.
Κληρονόμοι των μεγάλων ονομάτων, Θαλής, Ευκλείδης, Πυθαγόρας, Αρχιμήδης συνεχίζουμε μια ιστορία χρόνων και προωθούμε το κομμάτι των μαθηματικών που μας άφησαν παρακαταθήκη και φυσικά θέλουμε να το ενισχύσουμε περισσότερο» τόνισε καταληκτικά.