Κύριο άρθροΠολιτική

Η ομιλία του βουλευτή  Δ. Εμμανουηλίδη στην ολομέλεια της Βουλής για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Την εξής ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποίησε  ο βουλευτής κ.   Δ. Εμμανουηλίδης στην ολομέλεια της Βουλής για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο για την έρευνα και καινοτομία και ευρύτερα για την Παιδεία, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που φέρνει αυτή η κυβέρνηση. Γιατί, όπως θα συμφωνήσουμε όλοι, ο ρόλος της παιδείας είναι κομβικός για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Σεβόμενοι το γεγονός ότι η παιδεία αποτελεί ύψιστη αξία για την ελληνική κοινωνία, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες, μέσα σε ιδιαίτερα στενά δημοσιονομικά πλαίσια τα οποία θέτει η κρίση και οι διεθνείς δανειστές της χώρας μας.

Το σχέδιο νόμου που συζητούμε είναι στη βάση συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία θα φέρει 240 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία. Τα σημαντικά αυτά κονδύλια θα διατεθούν αποκλειστικά στον χώρο της έρευνας, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας νέων επιστημόνων και για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων υψηλής ποιότητας σε πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας. Η αντιπολίτευση λέει: μα, είναι δανεικά. Θα δανειστούμε και άλλο; Απαντούμε: δανειζόμαστε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους με σκοπό την πνευματική και παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Όχι για να ρίξουμε τα δανεικά στην κατανάλωση, όπως κάνατε εσείς κύριοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και μας φτάσατε εδώ που είμαστε τώρα, αλλά για να αποτρέψουμε την φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.

Η πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου δεν είναι η μόνη. Πριν από μερικές μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσκλησης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό, θα χορηγήσει 289 υποτροφίες με σκοπό την εκπόνηση μετά διδακτορικής έρευνας στην Ελλάδα.

Ακόμη 2700 υποτροφίες θα χορηγηθούν από το ΙΚΥ σε φοιτητές, που ενώ έχουν όλα τα προσόντα να σπουδάσουν και να διακριθούν, δεν έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια γίνονται προσλήψεις μελών ΔΕΠ στα ελληνικά Πανεπιστήμια, 1000 θέσεις μέσα σε δύο χρόνια.

Όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπ. Παιδείας, 330 εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν συνολικά από το νέο ΕΣΠΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, και επιπλέον 1 δις. στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Μέσω αυτών, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η στήριξη και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας καταρτισμένους νέους ανθρώπους οι οποίοι αποτελούν το πιο συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας.

 

Είναι αρκετά τα μέτρα αυτά ώστε να ανατρέψουν την φυγή νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό; Όχι φυσικά. Είναι σημαντικά βήματα όμως προς αυτήν την κατεύθυνση και σαφώς καλύτερα από τη διάλυση και την απορρύθμιση που εσείς φέρατε με την πολιτική σας.

Ξέρετε, αγαπητοί κυρίες και κύριοι της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τι είχατε υπογράψει για την παιδεία; Είχατε  υπογράψει, ότι τα κονδύλια για την παιδεία θα μειωθούν στο 1,8% του Α.Ε.Π.. Στο 1,8%, τι έχετε να πείτε γι’ αυτά κύριοι της Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ.;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η Κυβέρνηση με κορμό τον Σύριζα ρίχνει βάρος σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό οικοδόμημα, με έμφαση το δημοτικό, δηλαδή στα θεμέλια. Δίνουμε έμφαση για τη δημιουργία ενός σχολείου για όλους. Ενός σχολείου, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά, να προχωρήσουν και να προκόψουν. Μετά από εφτά χρόνια απορρύθμισης και διάλυσης έγιναν φέτος αποφασιστικά βήματα στην αποκατάσταση της κανονικότητας στα σχολεία. Τα σχολεία φέτος άνοιξαν και άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και σε καθηγητές.

Κλείνοντας. Η σημερινή πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας είναι ένα εγχείρημα μακράς πνοής και εμβέλειας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συντελέσει στην απελευθέρωση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στην έρευνα, ώστε αυτό να αποτελέσει στήριγμα στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, που έχει ήδη αρχίσει. Η μόνη διέξοδος που εσείς δώσατε στους νέους ερευνητές στα χρόνια της κρίσης ήταν η μετανάστευση και η αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους κρατήσουμε στη χώρα μας. Για να κρατήσουμε όρθια την χώρα και την κοινωνία μας.

Παρακολουθώντας όλο το τελευταίο διάστημα την πολιτική συμπεριφορά, ιδιαίτερα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναπότρεπτα μου έρχεται στο νου η φράση του Οιδίποδα στον Τειρεσία, εκείνη η παρήχηση της οργής, «τυφλὸς τα τ’ ωτα, τόν τε νουν τά τ’ όμματ’ ει». Κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πραγματικά είστε τυφλοί στα αυτιά. Και η τύφλωση αυτή έχει φτάσει στο σημείο που να μην ακούτε τον αφουγκρασμό των συνοδοιπόρων σας στην αντιπολιτευτική πορεία.

Ακούσατε την κ. Κεφαλίδου να κάνει μια εξαιρετική προσέγγιση για την ορθή στόχευση αυτού του νομοσχεδίου και να πλέκει διακριτικά το εγκώμιο του Υπουργού, ακριβώς για το ύφος και το ήθος με το οποίο διαχειρίζεται αυτά τα πράγματα. Η αντιπολιτευτική τύφλωση φτάνει στο σημείο να μην αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο δρόμος που έχετε ακολουθήσει είναι δρόμος αδιέξοδος. Δεν πείθετε ούτε τους ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με εσάς. Και επιτέλους προσέξτε γιατί αυτή η αντιπολίτευση εκείνο που κάνει είναι να προκαλεί γραφικότητα και θυμηδία στον κόσμο. Μην νιώθετε αυτάρεσκοι με δημοσκοπήσεις που το μόνο που κάνουν είναι να αυτοϋπονομεύονται και να σας παγιδεύουν σε ένα απατηλό όνειρο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *