Κύριο άρθροΠολιτική

«Η λύση στο δικαστήριο για να είναι όλοι καλυμμένοι» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης για τους 11 οδηγούς

Ο δημοτικός σύμβουλος  κ. Μάκης Παπαδόπουλος με επιστολή του επιρρίπτει ευθύνες στη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας για την μη ανανέωση των συμβάσεων 11 ατόμων τα οποία μάλιστα προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κάνοντας αγωγή στο Δήμο Καβάλας. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Καλανταρίδης έκανε σχετικές δηλώσεις, σημειώνοντας πως «οι 8 εκ των 11 προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ μέσα στο 2014 και συγκεκριμένα μέσα στον Αύγουστο. Οι τρεις υπόλοιποι ήταν δίμηνα, οι προσλήψεις έγιναν μέσα στο 2015 στις αρχές. Τα οχτάμηνα έληξαν το Μάρτιο ενώ τα δίμηνα έληξαν πριν και μετά τη δημοσίευση της τροπολογίας, δηλαδή αρχές Μαΐου. Από κει και μετά λόγω του ότι υπήρχε αίτημα από την υπηρεσία Καθαριότητας για οδηγούς, αποφασίστηκε στους μεν διμηνίτες να παραταθούν οι συμβάσεις κάνοντας χρήση αυτής της τροπολογίας, ενώ στους οχταμηνίτες που ζήτησαν να συνεχίσουν έγιναν καινούριες συμβάσεις για ένα δίμηνο ακόμα, λόγω του ότι ήδη είχε προγραμματιστεί το επόμενο οχτάμηνο. Όντως ελήφθη η απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, έγιναν οι παρατάσεις οι οποίες έληξαν τον Αύγουστο του 2015 πλέον και πριν λήξουν και απολυθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ήρθαν τα καινούρια οχτάμηνα. Οπότε καλύφθηκε αυτό το κενό που υπήρχε με τα καινούρια οχτάμηνα. Όταν στις 4 Δεκεμβρίου βγήκε η καινούρια τροπολογία η οποία υποχρέωσε τότε τους δήμους με το αυτοδικαίως κι εδώ φαίνεται πόσο τραγικός είναι ο νομοθέτης μερικές φορές. Δηλαδή ήρθε στις 4/12 να αλλάξει την προηγούμενη τροπολογία, όχι το νόμο. Αυτό δείχνει ότι κατάλαβαν τι είχανε κάνει με την προηγούμενη τροπολογία, ότι δημιουργήσανε προβλήματα ανυπέρβλητα σε πάρα πολλούς, οι οποίοι δεν ήξεραν τελικά τι ισχύει. Οπότε έρχεται να κάνει τροπολογία της τροπολογίας, το μπορούν να το κάνει αυτοδικαίως, οπότε τότε οι εργαζόμενοι που είχαν παραταθεί για ένα δίμηνο και απολύθηκαν, είδαν ότι ίσως να υπάρχει και για αυτούς ένας τρόπος με αποτέλεσμα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Δυστυχώς όμως έχουν την αίσθηση οι άνθρωποι ότι τους πιάνει η τροπολογία που λέει αυτοδικαίως, κάτι το οποίο είναι λάθος. Γιατί η τροπολογία που έλεγε αυτοδικαίως δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2015 και δεν ήταν αυτή του Μαΐου του 2015».

ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Ερωτηθείς ο κ. Καλανταρίδης γιατί η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια αν και υπάρχει η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου για συμβιβασμό, εξήγησε πως «οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έκαναν μια επίσκεψη στην κ. δήμαρχο εξέθεσαν ποια είναι η θέση τους και η κ. δήμαρχος είπε καταλαβαίνω αν υπάρχει λάθος από την πλευρά του δήμου θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Ζητήθηκε μια γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία η οποία κινείτο σε αυτό το πνεύμα. Λόγω του ότι ακριβώς δεν είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία, ότι είναι θέμα ερμηνευτικό πολλές φορές, το έχουμε ζήσει και το ξέρουμε αυτό και κατέθεσε μια γνωμοδότηση ότι πιθανότατα υπάρχει μια τέτοια δυνατότητα. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αυτό που δίνει τη σίγουρη τη λύση. Υπάρχουν αποφάσεις από επιτρόπους ανά τη χώρα οι οποίοι αρνήθηκαν να πληρώσουν τέτοια εντάλματα. Δεν είναι δηλαδή τόσο ξεκάθαρο γιατί δύσκολα κάποιος λαμβάνει μια απόφαση η οποία αύριο μπορεί να τον οδηγήσει σε παράξενες ατραπούς. Ουσιαστικά δημιουργείται κι ένα κόστος για το δήμο ακόμα και με το συμβιβασμό για την εργασία που θεωρούν οι άνθρωποι ότι έπρεπε να δουλεύουν και άρα θα έπρεπε να πάρουν κάποια χρήματα, ζητούσαν το 50% αυτών των χρημάτων, άρα υπάρχει κι ένα οικονομικό αντικείμενο στην ιστορία. Τη λύση θα τη δώσει το δικαστήριο για να είναι όλοι καλυμμένοι. Αν αποφασίσει το δικαστήριο και πει ότι έπρεπε να τους προσλάβετε αυτούς τους ανθρώπους, τότε ο οποιοσδήποτε είτε λέγεται υπηρεσιακός παράγοντας, αιρετός, δήμαρχος ή αντιδήμαρχος, θα είναι όλοι καλυμμένοι, θα υπάρχει μια δικαστική απόφαση».

ΑΙΤΗΜΑ

Συμπλήρωσε δε πως «υπάρχει ένα διατυπωμένο αίτημα για 11 οδηγούς από την υπηρεσία Καθαριότητας, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει παγώσει. Γιατί βρίσκεται αυτή η διαδικασία εν εξελίξει. Οι προσλήψεις που γίνονται με τα οχτάμηνα κυρίως στον τομέα των οδηγών, συνήθως εξυπηρετούν την κατάσταση να πάρουν οι μόνιμοι οδηγοί τα ρεπό τους. επειδή υπάρχει έλλειμμα οδηγών κάνουν κάποιες ώρες παραπάνω με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κάποια ρεπό».

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αναφορικά με τον απολογισμό για τα έξοδα που έγιναν για τη φιλοξενία των προσφύγων, ο κ. Καλανταρίδης σημείωσε ότι επρόκειτο να γίνει η σχετική ενημέρωση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά η προϊσταμένη του τμήματος Προμηθειών είχε κάποιο οικογενειακό πρόβλημα υγείας και για αυτό αναβλήθηκε. Συμπλήρωσε δε ότι πρόκειται να παρουσιαστούν επακριβώς πού πήγαν τα χρήματα. Τελικά ο Δήμος Καβάλας ξόδεψε λίγο πάνω από 360 χιλιάδες ευρώ για τους πρόσφυγες όπως ξεκαθάρισε ο κ. Καλανταρίδης. Όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση είναι έτοιμα τα τιμολόγια που θα καλύψουν τις 90 χιλιάδες. Ο Δήμος Καβάλας έχει ήδη αποστείλει το έγγραφο για να διεκδικήσει περαιτέρω χρηματοδότηση για τα έξοδα που έχει κάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *