Κύριο άρθροΟικονομία

Η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας για τα διόδια της Εγνατίας Οδού

Η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας τονίζει:

«Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι η μνημονιακή, λεγόμενη “κυβέρνηση της Αριστεράς” σκοπεύει να φέρει σε ισχύ την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν το Νοέμβριο του 2014 οι επίσης μνημονιακοί υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Χαρδούβελης και Χρυσοχοϊδης, περί “χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους άξονες αυτής”. Πιο συγκεκριμένα, η παραπάνω ΚΥΑ προβλέπει την εγκατάσταση συνολικά 13 σταθμών διοδίων σ’ ένα μήκος 650 χιλιομέτρων της Εγνατίας Οδού, δηλαδή διόδια ανά 50 χιλιόμετρα. Στους ήδη υπάρχοντες τρεις σταθμούς διοδίων από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη, προστίθενται τρεις επιπλέον νέοι, εκτοξεύοντας έτσι το κόστος μετακίνησης στην περιοχή μας. Με την πολιτική της απόφαση, η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι αποτελεί πιστή συνέχεια των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και ακόμη χειρότερα, ένα ψευδεπίγραφο μνημονιακό κακέπτυπο.

 

Η προσθήκη των νέων σταθμών διοδίων δεν είναι τίποτε άλλο από μια προίκα για τους επίδοξους ιδιώτες “επενδυτές” που θα λυμαίνονται έναν σύγχρονο δημόσιο δρόμο, φτιαγμένο από τους φόρους και το υστέρημα του ελληνικού λαού. Είναι μια προετοιμασία για την πλήρη και οριστική ιδιωτικοποίηση του μόνου σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου της χώρας μας. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό του κόστους διέλευσης αλλά και αύξηση του καθαρού χρόνου ταξιδιού. Οι συνέπειες θα είναι ακόμη σημαντικότερες στην αύξηση του μεταφορικού κόστους των προϊόντων και συνεπώς στην σημαντική αύξηση της τελικής τιμής καταναλωτή. Οι επιπλέον σταθμοί διοδίων στην περιοχή μας θα αποτελέσουν επίσης σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής μας, ιδιαίτερα όσον αφορά τους επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες. Πιο σημαντική απ’ όλα όμως είναι η ανοιχτή και κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών για ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση.

 

Η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας καλεί τη νεομνημονιακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της, αναλογιζόμενη το κοινωνικό κόστος των αλλοπρόσαλλων αποφάσεών της, όταν κορυφαία στελέχη της πρωταγωνιστούσαν πριν από 2-3 χρόνια στο κίνημα για την πλήρη κατάργηση των διοδίων. Καλούμε τους τοπικούς θεσμικούς φορείς, την Περιφέρεια ΑΜΘ, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τη Δήμαρχο Καβάλας, τους Δημάρχους και τοπικούς φορείς όλων των Δήμων όπου προστίθενται νέοι σταθμοί διοδίων, όχι μόνο να πάρουν θέση και να καταδικάσουν την επιχειρούμενη νέα επίθεση στην καθημερινότητα των πολιτών που εκπροσωπούν, αλλά και να οργανώσουν την έμπρακτη αντίδραση τους. Καλούμε τις επαγγελματικές ενώσεις, συνδικάτα, φορείς, σωματεία και κάθε ενεργό πολίτη της περιοχής μας να αντισταθούν στη νέα δραματική υποβάθμιση της ζωής μας. Από την πλευρά μας, θα βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε νέο αντικοινωνικό μνημονιακό μέτρο που θα προσπαθήσει να περάσει η υποταγμένη κυβέρνηση και οι τοπικοί εκπρόσωποί της».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *