ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Η καιρική αστάθεια θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις προβλέψεις

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Καιρική αστάθεια επικρατεί στην Ανατολική Μακεδονία φαινόμενο που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Σταύρος Κυβράκης σημείωσε ότι έχουμε φαινόμενα μετεωρολογικής βόμβας.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε για αλλαγή κλίματος, αυτό είναι δουλειά τον ειδικών, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έναν Ιούνιο άστατο, με ακραία φαινόμενα και καταστροφικές συνέπειες όπως τώρα στη Δράμα με το μοναδικής φύσης χαλαζόπτωση που χρειάστηκαν μηχανήματα έργου για να καθαριστεί το οδικό δίκτυο.

Πλέον, αργούν οι εποχές. Ο Ιούνιος συμπεριφέρεται σαν να είναι ανοιξιάτικος μήνας, με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες κι ίσως είναι ένα από τα αίτια για αυτήν την αστάθεια. Επίσης, ο καιρός συμπεριφέρεται με τη μορφή ωρολογιακής βόμβας δηλαδή με ακραία φαινόμενα. Εμείς πρέπει να σταθούμε στους κινδύνους. Αυτός είναι ο ρόλος μας σαν Πολιτική Προστασία. Να ενημερώνουμε τον κόσμο για να αντιμετωπίζει με επιτυχία αυτά τα φαινόμενα. Το σημαντικότερο είναι να αποφεύγει ο κόσμος την έκθεση σ’ αυτά τα φαινόμενα. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος από κεραυνούς. Να αποφεύγουμε διαβάσεις διότι υπό ορισμένες συνθήκες δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα με κίνδυνο της ζωής των ανθρώπων».

ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Για την άλλη εβδομάδα είπε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι το αύριο παραμένει στην ατμόσφαιρα και θα μας επηρεάσει ένα ανάλογο σύστημα με την ίδια συμπεριφορά. Θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και θα εκδηλωθεί τις πρώτες μέρες της βδομάδας, Τρίτη και Τετάρτη. Όμως, με δεδομένη την αστάθεια, κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Όμως το πιο πιθανό είναι αν εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο. Μέχρι να αποκατασταθούν οι θερμοκρασίες θα έχουμε αυτού του είδους την εξέλιξη στον καιρό.

Πέρυσι το Νοέμβριο πάλι είχαμε ανάλογο φαινόμενο αλλά αντίστροφο. Συμπεριφέρθηκε σαν καλοκαιρινός μήνας, με υψηλές θερμοκρασίες και πλημμύρες. Αυτό το φαινόμενο το ζούμε και τώρα και το παρακολουθούμε. Συμβαίνει και το φθινόπωρο όταν πάμε σε αλλαγή εποχής. Αυτό που συνιστούμε είναι τα μέτρα προστασίας. Να προσέχουν κυρίως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που αυτήν την περίοδο κάνουν απαραίτητες δουλειές στην ύπαιθρο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *