ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Η  Καβάλα και ο «Φίλος» στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, άνοιξε για ακόμη μια χρονιά, ίσως την 406η,  η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης που είναι παγκοσμίως γνωστή. Και φυσικά στην μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχει για 19η φορά εκπροσωπώντας την Καβάλα και ο σύλλογος αδελφοποίησης Καβάλας – Νυρεμβέργης «ΦΙΛΟΣ» Α.Σ, με Ελληνικά προϊόντα, αλλά κυρίως γνωστά προϊόντα από την περιοχή μας. Όπως πάντα η έναρξη της μεγάλης αυτής γιορτής έγινε με τον πρόλογο που απήγγειλε το Christkind (Χριστόπαιδο) από τον εξώστη της Frauenkirche, που δεσπόζει της κυρίας αγοράς-Hauptmarkt, με παρουσία άνω των 20.000 θεατών. Μέχρι πρότινος η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης θεωρείτο η αρχαιότερη, όμως νέες έρευνες έρχονται να το αμφισβητήσουν. Πάντως δεν παύει για πάρα πολλά χρόνια να κρατά τα σκήπτρα της πιο γνωστής Χριστουγεννιάτικης Αγοράς στον γερμανόφωνο χώρο και ίσως σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι όμως αυτή η Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης που κάθε χρόνο προσελκύει 2,5 εκατ. επισκέπτες; Στο Εθνικό Γερμανικό Μουσείο της Νυρεμβέργης εκτίθεται ένα ξύλινο κουτάκι από πεύκο που στον πάτο είναι χαραγμένα ότι: η Reggina Sussana από το Harssdorf έστειλε αυτό το κουτί που αγόρασε στην Kindles-Marck στην Eleonora Elbsin, σαν δώρο το 1628, ενώ από τα αρχεία του δημοτικού συμβουλίου πρωτοαναφέρεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά το 1610. Άλλες αναφορές την θέλουν ακόμα παλαιότερη, βασιζόμενες σε μια επιστολή του ουμανιστή/ανθρωπιστή και ελληνολάτρη Willibald Pirckheimer του 1530. Σίγουρο είναι πάντως ότι η Χριστουγεννιάτικη Αγορά ξεκίνησε από πρωτοβουλίες των εμπόρων που είχαν τότε τους διάφορους πάγκους πώλησης των προϊόντων στην αγορά και όχι από το δημοτικό Συμβούλιο. Η μόνη φορά που διακόπηκε η Αγορά αυτή ήταν τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο από τον φόβο των βομβαρδισμών, ενώ μια πολύ μικρότερη γινόταν αναπληρωματικά στην Hans-Schs-Platz. Ήδη το 1737 υπήρχαν 140 περιπτεράκια με χριστουγεννιάτικα στολίδια, παιχνίδια κ.α.

Ο δήμος Νυρεμβέργης προσπαθεί για την ανάπτυξη και προώθηση αυτού του προϊόντος, επειδή αποτελεί για την πόλη τουριστικό κράχτη. Έτσι δεν χάνει την ευκαιρία να διοργανώνει παράλληλες εκδηλώσεις για να κερδίσει τις προτιμήσεις των επισκεπτών. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις (events) όπως π.χ. τα εγκαίνια της αποκατάστασης του σιντριβανιού Ωραία κρήνη (Schoenner Brunnen) που βρίσκεται στην αρχή της πλατείας απέναντι από την εκκλησία που αναγγέλλεται η έναρξη της χριστουγεννιάτικης αγοράς και γίνετε το επίσημο άναμα των χριστουγεννιάτικων φώτων. Για φέτος υπάρχει η αισιοδοξία ότι αν ο καιρός δεν είναι βροχερός, θα ξεπεραστούν τα 2,5 εκατ. ημερήσιοι επισκέπτες. (Ημερήσιοι επισκέπτες θεωρούνται οι επισκέπτες που έρχονται με οργανωμένα πακέτα με τα λεωφορεία, τραίνα αεροπλάνα και όχι οι απλοί από τις διπλανές περιοχές).

Ο σύλλογος ΦΙΛΟΣ με τα μέλη του που κάθε χρόνο σ’ αυτή την αγορά στήνουν και κρατούν ανοιχτό το περίπτερο της Καβάλας, βρίσκονται και φέτος εκεί με την βοήθεια της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ του δήμου Καβάλας και της Royal ΑΒΒΕΕ-Αφοι Τσατσούλη, που συνέβαλλαν τα μέγιστα στον εμπλουτισμό του περιπτέρου με Καβαλιώτικα προϊόντα. Ο κουραμπιές, το μελομακάρονο, οι ελιές, οι πιπεριές, το λάδι και το μέλι της Καβάλας έχουν γίνει ήδη γνωστά στο Νυρεμβεργιώτικο κοινό και αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για την περιοχή μας, σε μια Χριστουγεννιάτικη Αγορά που σε 24 ημέρες θα περάσουν 2,5 εκατ. τουρίστες από όλο τον κόσμο. Επίσης το γνωστό ζεστό κρασί Glühwein που εμπλουτίζεται με Ελληνικά κρασιά και Μαυροδάφνη και το οποίο πέρσι βραβεύτηκε ως το καλύτερο όλης της Αγοράς, αποτελεί κράχτη για το περίπτερο της Καβάλας και αναμένεται να εντυπωσιάσει για ακόμη μια χρονιά. Το περίπτερο της Καβάλας βρίσκεται στο ιδιαίτερο μέρος της αγοράς που είναι αφιερωμένο στις αδελφοποιημένες με τη Νυρεμβέργη πόλεις και αναμένεται να το επισκεφτούν χιλιάδες επισκέπτες. Μάλιστα την περασμένη Κυριακή  επισκέφθηκαν το περίπτερο της Καβάλας ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας που βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους στην Βαυαρία, συνοδευόμενοι από τη Γενική Πρόξενο στο Μόναχο, Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου.

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

 

Από την Νυρεμβέργη

Ξώγνος Α. Σωτήρης

“Φίλος”Α.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *