ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

“Η Καβάλα γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Χορού” δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απόστολος Μουμτσάκης

Ο Δήμος Καβάλας διοργάνωσε στο Πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Χορού Χορευτική Εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Απόστολο Μουμτσάκη υπήρξε μία άψογη συνεργασία μεταξύ χορευτικών και πολιτιστικών συλλόγων το Σάββατο, αποδεικνύοντας ότι οι συνεργασίες αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα..

Όπως ανέφερε “Πράγματι μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι «Χοροδράσεις» που διοργάνωσε το Σάββατο 11 Μαΐου  στην πλατεία Ελευθερίας ο Δήμος Καβάλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Μέσα από συνεργασίες άλλωστε πετυχαίνουμε μόνο ωραία πράγματα. Και για να γίνει αυτό το όμορφο συμβάν ενώσαμε τις δυνάμεις μας η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, οι συνοικιακοί σύλλογοι, οι σχολές χορού, κλασσικού και σύγχρονου μπαλέτου, οι σχολές σύγχρονου χορού, όλοι δηλαδή όσοι ασχολούνται με τον χορό.

Το Σάββατο ξεκινήσαμε μια όμορφη μέρα αφιερωμένη στον χορό και όλα ήταν πολύ όμορφα. Η 29η Απριλίου άλλωστε είναι η ημέρα γέννησης του ανθρώπου που ταυτίστηκε με τον χορό. Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Την ημέρα που  γιορτάζει ο χορός το μήνυμα είναι διαφορετικό και το προσυπογράφει μια σημαντική προσωπικότητα του χώρου. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς”.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος ήταν να γίνει κάτι μεγάλο για την πόλη μας. “Πέντε διαφορετικές ομάδες από τις σχολές χορού και ξεκίνησαν από πέντε διαφορετικά σημεία της πόλης μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί με Pollet Dance και διδασκαλία ζεϊμπέκικου και ακολούθησαν, μετά την πατινάδα των χορευτικών ομάδων των πολιτιστικών συλλόγων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι παραδοσιακοί χοροί του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, της Μακεδονίας και των Νησιών. Όλοι μαζί χόρεψαν στις γωνιές της πόλης μας, και έδωσαν μια άλλη νότα στο σκηνικό του Σαββάτου. Χορεύοντας και τραγουδώντας συνοδεία μουσικών οργάνων αφού πέρασαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζεύτηκαν τελικά στο κέντρο της Καβάλας και χόρεψαν την παράδοση.

Μαζί τους και οι μοντέρνοι χοροί. Και είναι αλήθεια πως όλα αυτά έδωσαν μεγάλη ζωή στην πόλη μας. Και το απόγευμα είχαμε τις μοντέρνες σχολές που μας χάρισαν απλόχερα καλό και ωραίο θέαμα. Τέτοιου είδους διοργανώσεις ζητούν οι συνδημότες μας και εγώ θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν να γίνει μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση που δεν θα μπορούσε να γίνει φυσικά αν δεν βοηθούσαν όλοι “ τόνισε καταληκτικά.

 

Η αυλαία των Χοροδράσεων, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Απόστολου Μουμτσάκη, έπεσε το βράδυ με τις εντυπωσιακές επιδείξεις των σχολών χορού της Καβάλας.