ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Η Θάσος εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά

Το μεταφορικό ισοδύναμο προσπαθεί να εξασφαλίσει ο Δήμος Θάσου λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

«Να θυμίσω», είπε, «ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και ο υπουργός κ. Κουρουπλής, είχε καλέσει κάποιους δημάρχους, μεταξύ των οποίων και εμένα, περιφερειάρχες κυρίως νησιωτικών περιφερειών, για να συζητήσουμε, να ξεκινήσει η διαβούλευση του μεταφορικού ισοδύναμου που είναι ένα μέτρο το οποίο θα έρθει να κλείσει, όσο γίνεται, την ψαλίδα των διαφορών μεταξύ της νησιωτικής και της χερσαίας χώρας. Είναι, βεβαίως, κάτι το οποίο έρχεται και «κουμπώνει» και με την ευρωπαϊκή πολιτική, με την αντίληψη της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να μην υπάρχει διαφορά στο κόστος ζωής αλλά και στις άλλες διευκολύνσεις που πρέπει να έχουν οι κάτοικοι των νησιών. Είναι ένα θέμα το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά σε κάποια νησιά από 1η Ιουλίου. Δεν είναι Νόμος ακόμη αλλά είναι πλαίσιο Νόμου ούτως ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν ελλείψεις -όπως πάντα υπάρχουν βέβαια- και να διορθωθούν εγκαίρως ούτως ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2019 να λειτουργήσει στην πλήρη του μορφή και ως Νόμος. Είναι κάτι το οποίο θα αφορά τόσο υπηρεσίες όσο και εμπορεύματα. Κατατάσσει τα νησιά σε κατηγορίες ανάλογα με την απόσταση από το διοικητικό κέντρο ή από τη στεριά και βεβαίως και τα προϊόντα σε πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα καύσιμα και άλλα είδη. Όλα αυτά θα πιστώνονται, θα περνούν σε έναν λογαριασμό του ωφελούμενου. Θα πρέπει, βεβαίως, ο δικαιούχος να δραστηριοποιείται στο νησί, να έχει μόνιμη απασχόληση, επιχείρηση κλπ στο νησί. Θα έχει έναν κωδικό, έναν αριθμό λογαριασμού και όταν γίνεται η πράξη είτε υπηρεσία είναι είτε εμπόρευμα, θα βλέπει τα χρήματα στο λογαριασμό του αυτά που δικαιούται ως διαφορά που θα προκύπτει μέσα από έναν αλγόριθμο ο οποίος είναι προϊόν έρευνας του Υπουργείου Αιγαίου».

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για τη Ναυτική Εβδομάδα, της οποίας είναι επίκεντρο φέτος η Θάσος, λέγοντας ότι «αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε τη μεγάλη μέρα εδώ στη Θάσο. Στις 12 το μεσημέρι στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στον Πρίνο, θα γίνει η κατάθεση στεφάνων και το βράδυ στις 8.30, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα δώσει ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα και θα πλαισιωθεί και από τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων του νησιού μας και τη δημοτική χορωδία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *