Η επόμενη ημέρα ανησυχεί το Επιμελητήριο Καβάλας καθώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας

Ανησυχία επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας για την επόμενη ημέρα καθώς από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν να λειτουργούν δειλά δειλά κάποιες επιχειρήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναλειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις της αγοράς.  Το ζητούμενο όμως είναι η ρευστότητα  καθώς αυτή είναι και η κινητήριος δύναμη των επιχειρήσεων.  Στο Επιμελητηρίο Καβάλας επεξεργάζονται σειρά προτάσεων για να επιστρέψει η αγορά στην ομαλότητα της….

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σε δηλώσεις του σημείωσε αρχικά ότι «Κινούμαστε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Ποτέ ξανά τα τελευταία 80 χρόνια δεν έχουμε ζήσει κάτι παρόμοιο. Ούτε στην δεκαετή κρίση που χτύπησε τη χώρα μας δεν ζήσαμε αυτό το πράγμα! Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, που ήταν η τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με πολλούς νεκρούς, νομίζω ότι αυτή η κρίση της πανδημίας είναι η χειρότερη της γενιάς μας».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να είσαι σίγουρος για την επόμενη ημέρα, ενώ συμπληρώνοντας αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι ήδη χαμένο για τις επιχειρήσεις της χώρας….

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…

Ο κ. Δέμπας πρόσθεσε πως «Το πρώτιστο και βασικό είναι ότι κατορθώσαμε την υγειονομική κρίση, σχεδόν να την ξεπεράσουμε με ελάχιστες απώλειες, σε σχέση με αυτά που βλέπαμε σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία. Ο ελληνικός λαός έδειξε μεγάλη αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία, κάτι που μας έχει εκπλήξει όλους. Ακούσαμε και εφαρμόσαμε τις εντολές των ειδικών και νομίζω ότι μπορούμε να διαφυλάξουμε πλέον αυτό το κομμάτι που αφορά την υγεία μας. Στο δεύτερο πιο σημαντικό σκέλος όμως, αυτό της οικονομίας, μιας που ξεκίνησε τη Δευτέρα (4/5) το άνοιγμα της αγοράς δειλά – δειλά, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα θα είναι πολλά».

ΑΙΝΙΓΜΑ Ο ΜΑΪΟΣ…

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ακολούθως ανέφερε ότι «Δεν ξέρουμε το πως θα αντιδράσει η αγορά, πως θα κινηθεί ο κόσμος, ποια καταστήματα θα αντέξουν να ανοίξουν τελικά. Δεν κρύβω ότι πραγματικά υπάρχει ένα σφίξιμο, ένα κούμπωμα και μια αγωνία για το πως θα εξελιχθεί ο Μάιος για την οικονομία. Οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι θα είναι αρκετά δύσκολα τα πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθεί η κατανάλωση. Το θέμα του ιού δεν έχει τελειώσει, υπάρχει πάντα η Δαμόκλειος Σπάθη ενός νέου lock down, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά. Επίσης φάρμακο και εμβόλιο δεν υπάρχουν ακόμη, οπότε πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί».

ΧΑΣΙΜΟ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ….

Ακολούθως σχολίασε πως «Όταν έχεις μια κλειστή οικονομία επί ενάμιση μήνα, σημαίνει ότι υπάρχουν μαζεμένες ζημιές και απώλειες, χωρίς αντίστοιχα να υπάρχουν έσοδα. Από την άλλη εβδομάδα που θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα καταστήματα, θα έχουμε ακόμη πιο σαφή εικόνα, όποτε θα φανεί πως θα κινηθούμε. Θα χαθούν πάντως πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από την οικονομία, όποια κι αν είναι η ύφεση, την οποία η κυβέρνηση εκτιμά από 4 μέχρι 8%. Προσπάθησε η κυβέρνηση στην πρώτη φάση να κρατήσει μια συνοχή με τα μέτρα που πήρε και τώρα εμείς στην αγορά περιμένουμε τη γενναία επόμενη δέσμη μέτρων».

Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Παράλληλα, ο Μάρκος Δέμπας σημειώνει ότι αυτά που «καίνε» πλέον τις επιχειρήσεις είναι η ρευστότητα, η ενίσχυση της απασχόλησης, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

«Χρειάζεται γενικότερα εξασφάλιση πόρων για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς που διανύουμε το θεωρώ ήδη καταδικασμένο, ενώ εξίσου δύσκολο φαίνεται ότι θα είναι και το δεύτερο, καθώς στηριζόμαστε πολύ στον τουρισμό, στον οποίο κουμπώνουν η εστίαση και το εμπόριο. Τα σύνορα είναι κλειστά, όπως και τα ξενοδοχεία, περιμένουμε τα υγειονομικά πρότυπα κι είναι πολλά αυτά που μας προβληματίζουν. Με μεγάλη αγωνία περιμένουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Όλοι είναι προβληματισμένοι, τα καταστήματα είναι γεμάτα λογαριασμούς, ενοίκια, έχουν μαζευτεί πολλά και γι’ αυτό πιέζουμε το συντομότερο δυνατό να ανοίξει η αγορά ακόμη νωρίτερα. Είναι αυτά που θα δώσουν την ώθηση για μια ακόμη καλύτερη εικόνα στην οικονομία», ανέφερε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.