Κύριο άρθροΠαιδεία

Η επίδοση των υποτροφιών «Σταύρος Νιάρχος» έγινε στο ΤΕΙ ΑΜΘ, μια πραγματική αναγνώριση

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Την Τρίτη στις 6.00 το απόγευμα σε παραπλήσιο κτήριο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ, δηλαδή στο κτίριο του υπερυπολογιστή GRID, πραγματοποιήθηκε  η επίδοση των υποτροφιών «Σταύρος Νιάρχος» στους πρώτους δικαιούχους. Οι υποτροφίες αυτές δίδονται για πρώτη φορά από το ΤΕΙ ΑΜΘ με την υποστήριξη του «Σταύρος Νιάρχος» και αφορούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Θανάσης Μητρόπουλος στο σύντομο  χαιρετισμό του εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υποστήριξη που έχουν από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και για το γεγονός ότι το ΤΕΙ διαρκώς αναβαθμίζεται και εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Μητρόπουλος έκανε χθες σχετικές δηλώσεις, σημειώνοντας πως «δώσαμε 15 υποτροφίες οι οποίες είναι με την αποκλειστική υποστήριξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Είναι σε νέους επιστήμονες και αντικειμενικό σκοπό έχουν να αναχαιτίσουμε με τις μικρές δυνάμεις που έχουμε τη διαρροή εγκεφάλων. Λόγω της κρίσης που υπάρχει στη χώρα μας είναι γνωστό ότι μια από τις πιο σημαντικές παρενέργειες είναι ακριβώς αυτή, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας φεύγει στο εξωτερικό. Άρα λοιπόν με την υποστήριξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δώσαμε 15 υποτροφίες. Βραβεύσαμε καταρχήν τους 15 υπότροφους την Τρίτη, οι οποίοι ξεκινάνε τη δουλειά για να μας φέρουν 15 προϊόντα, τα οποία βάζοντάς τα στην αγορά θεωρούμε ότι θα αρχίσει σιγά σιγά να δημιουργείται η απαιτούμενη κρίσιμη μάζα ώστε να παραχθούν καινοτόμα προϊόντα στη χώρα μας».

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Εξηγώντας σχετικά ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως «εμείς κάναμε μια προκήρυξη μέσα από την οποία ζητήσαμε να υποβληθούν προτάσεις στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, βραβεύτηκαν την Τρίτη για τις ιδέες τους και σιγά σιγά θα βραβευτούν και για τα προϊόντα που θα φέρουν. Θα έλεγα ότι είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό το εξής πράγμα, ότι μέχρι σήμερα για πάρα πολλά χρόνια η σύνδεση του ερευνητικού με τον παραγωγικό ιστό της χώρας στηριζόταν και στηρίζεται ακόμα και σήμερα πάνω σε διοικητικά μέτρα. Δηλαδή πάνω στο να βρεθούν οι κατάλληλες εκείνες δομές, το πλαίσιο το γόνιμο, το πρόσφορο, μέσα στο οποίο οι επιχειρήσεις από τη μια μεριά και οι ερευνητικοί φορείς από την άλλη μεριά θα έρθουν σε όσμωση, θα έρθουν σε επικοινωνία για να παραχθούν επιστημονικά προϊόντα. Και επικρατεί η άποψη ότι επιχειρηματίες από μόνοι τους δεν θα επένδυαν στην έρευνα διότι αυτή είναι υψηλού ρίσκου. Η άποψη η δική μας είναι ότι αυτές οι αντιλήψεις είναι εσφαλμένες. Οι επιχειρηματίες αποκλείεται να επενδύσουν ποτέ σε γραφειοκρατικές δομές του δημοσίου και δεν είναι ότι φοβούνται το επιχειρηματικό ρίσκο. Αυτό το οποίο βλέπουν είναι ότι οι ερευνητικοί φορείς δεν παράγουν προϊόντα για να επενδύσουν πάνω στα προϊόντα, ένας επιχειρηματίας δεν θα επενδύσει σε μια επενδυτική δομή, θα επενδύσει σε προϊόντα. Άρα λοιπόν τη διαφορά που κάνουν οι υποτροφίες που προωθεί το ΤΕΙ ΑΜΘ έναντι της επικρατούσας άποψης είναι ότι εμείς ζητάμε προϊόντα, θέλουμε τελικό προϊόν, ώστε να επενδύσει πάνω του ο επιχειρηματίας, όχι γραφειοκρατική δομή. Όχι papers, όχι ανακοινώσεις σε συνέδρια, όχι reports. Αυτή είναι η διαφορά. Και είναι μια πραγματική αναγνώριση από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αυτών των ιδεών και αυτών των απόψεων των οποίων έχουμε. Δηλαδή δεν έχουμε ξεμείνει σε μια πεπατημένη αντίληψη ότι θα πρέπει το κράτος να ρίχνει λεφτά μέσα στην έρευνα επειδή ακριβώς οι επιχειρηματίες είναι δειλοί και δεν θέλουν να επενδύσουν. Δεν είναι δειλοί, δεν υπάρχει κανένας επιχειρηματίας σε όλο τον πλανήτη που να θέλει να επενδύσει πάνω σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο πιο μεγάλη επιτυχία θα έχει η έρευνα στην Ελλάδα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *