ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Η εκάστοτε κυβέρνηση παίζει διάφορα παιχνιδάκια όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας

Αρνητικό είναι το Επιμελητήριο Καβάλας σε ό,τι αφορά το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τον επιχειρηματικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Δέμπας δήλωσε ότι «ο κατώτατος μισθός πράγματι καλώς έχει επιβληθεί προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά από την άλλη κακώς κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για τις επιχειρήσεις. Και αυτήν τη στιγμή ο εκάστοτε υπουργός, η εκάστοτε κυβέρνηση, παίζει διάφορα παιχνιδάκια όσον αφορά για το ύψος του κατώτατου μισθού. Αυτό θα έπρεπε να ήταν κάτι το οποίο πραγματικά οι ίδιοι οι φορείς, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έχουν καθορίσει, μέσα από μία διαπραγμάτευση, πού θα βρίσκεται, πώς θα αυξηθεί, αν θα αυξηθεί και πότε. Και όχι να βλέπουμε με αποφάσεις τον κατώτατο μισθό να τον «πειράζουν» προς τα κάτω ή προς τα πάνω, χωρίς πολλές φορές να ερωτούνται οι επιχειρήσεις.

Σήμερα που κάποιος αποφασίζει και λέει ότι θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό, έστω τα 25-30 το μήνα, έχουν ερωτηθεί οι επιχειρήσεις; Επιχειρήσεις που έχουν κάποιους εργαζόμενους που αλλάζουν κάποια δεδομένα με μία απόφαση; Από την άλλη, βέβαια, λέμε ότι αυτό το ποσό κατά πάσα πιθανότητα θα πέσει στην αγορά αφού ο εργαζόμενος κάπου θα τα διαθέσει. Αλλά εμείς από την άλλη βλέπουμε ότι δυστυχώς αυτά τα οποία δίνουμε τους τα παίρνουν από την άλλη τσέπη. Με φόρους, εισφορές κ.ο.κ. Δηλαδή, δίνουμε ένα μικρό δωράκι αλλά ταυτόχρονα ξέρουμε ότι αυτό θα το πάρουν μέσα από διάφορες άλλες εισφορές.

Είναι μεγάλο ερώτημα πώς ακριβώς πρέπει να διαχειριστούμε τον κατώτατο μισθό. Υπάρχει γκρίνια στον κόσμο γιατί όπως κι εγώ πολλές φορές το θεωρώ ότι είναι μία λαϊκίστικη απόφαση. Αυτή τη στιγμή μία κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ότι ανεβάζει τον κατώτατο μισθό στις πλάτες άλλων. Των ιδιωτικών επιχειρήσεων δηλαδή, χωρίς να έχει ρωτηθεί κανείς για το πώς θα πρέπει να γίνει και να δοθεί αυτή η αύξηση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *