«Η δικαιοσύνη θα δώσει την τελική λύση στον αγώνα των απολυμένων της ΒΦΛ» δηλώνει ο Πρόεδρος του ΕΥΚ Ευθύμιος Μακρογιάννης

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας επισκέφθηκε μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων για να ελέγξουν το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί. Μάλιστα το Εργατικό Κέντρο έλεγξε κυρίως το θέμα που αφορά το σπάσιμο των εταιρειών σε άλλες εταιρείες και την νέα εταιρεία με την επωνυμία «Λιπάσματα Καρβάλης Α.Ε.». Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του φορέα κ. Μακρογιάννης Ευθύμιος.

Όπως τόνισε αρχικά «Στις 4 Γενάρη μετά από εντολή που ήρθε στην Επιθεώρηση Εργασίας της Καβάλας, μετά από εντολή των κεντρικών των Αθηνών να γίνει ένας έλεγχος για το κατά πόσο λειτουργεί η καινούρια εταιρεία, αν υπάρχει άδεια και τις συνθήκες εργασιακές επικρατούν εκεί μέσα, με ενημέρωσαν από την Επιθεώρηση Εργασίας να συμμετέχω και εγώ σε αυτόν τον έλεγχο.

Έτσι ακριβώς, στις 4 Ιανουαρίου  μπήκαμε στο εργοστάσιο για να γίνει αυτός ο έλεγχος. Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή. Βλέποντας την παρουσία του Εργατικού Κέντρου αρνήθηκαν ακόμη και να περάσουμε μέσα. Αναγκαστήκαμε να ενημερώσουμε την Αστυνομία και μέσω της Αστυνομίας περάσαμε τελικά μέσα για να γίνει ο έλεγχος».

ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πρόσθεσε δε ότι «Όλη η διαδικασία ακολουθήθηκε κανονικά. Μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας, ελέγξαμε αν υπάρχει άδεια, ελέγξαμε τις συνθήκες εργασίας και αν υπάρχουν αναρτημένα στους καταλόγους,  όλα τα στοιχεία, με τους εργαζομένους, τις άδειες και τα ρεπό τους, όλα κανονικά.

Στο τέλος της διαδικασίας αυτής βγαίνοντας από το εργοστάσιο και ακόμη μέσα σε αυτό, συνδικαλιστές που εκπροσωπούν ένα σωματείο στο εργοστάσιο το οποίο κανείς δεν ξέρει τι σωματείο είναι αυτό, άρχισαν να προπηλακίζουν εμένα λεκτικά, για ποιο λόγο είμαι εκεί μέσα, αφού δεν έχω καμία δουλειά εκεί.

Και όμως ήμουν ξεκάθαρος. Ήμουν εκεί για να ελέγξω τις δικές τους εργασιακές συνθήκες, Θα πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτή την στάση τους δεν πετυχαίνουν τίποτε. Από το να υποστηρίζουν μόνο την εργοδοσία τίποτε δεν κάνουν.

Υπάρχουν εκεί έξω 180 συνάδελφοι τους που αυτή την στιγμή έχουν απολυθεί με τον πιο παράνομο τρόπο και το ελαχιστότατο το οποίο θα έπρεπε να δείξουν είναι μια αλληλεγγύη προς αυτούς  και όχι να βάλλουν εναντίον του Εργατικού Κέντρου και της προσπάθειας που αυτό καταβάλλει ώστε να βρεθεί μια λύση.

Και το έχω ξαναπεί. Είμαστε ανοικτοί και στην συζήτηση και στο διάλογο».

ΜΕΜΠΤΟ

Στο ερώτημα αν τελικά βρέθηκε κάτι μεμπτό στην λειτουργία της βιομηχανίας ο ίδιος απάντησε ότι  «Αυτό που τελικά βρέθηκε ήταν ότι δεν υπήρχε στα χέρια τους το χαρτί της άδειας. Αλλά επειδή πραγματικά βάσει νομοθεσίας υπάρχει ένα περιθώριο δύο μηνών από την κατάθεση αίτησης αδείας για την γνωστοποίηση από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε πως θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

 

Όπως και να έχει όμως, με την άδεια υπάρχει κώλυμα. Απλά και εμείς περιμένουμε να δούμε την άδεια για τη νέα εταιρεία. Και φυσικά ρώτησα τους συνδικαλιστές, τους τρεις, τι υποστηρίζουν, τις εξάμηνες συμβάσεις που υπέγραψαν οι άνθρωποι με 700 ευρώ μικτά μέσα σε μια χημική βιομηχανία; Και τελικά τι εξυπηρετούν; Τον συνδικαλισμό , τους εργαζόμενους η την εργοδοσία; Και πάλι όταν τους ρώτησα αν έχουν κάποιο πρόβλημα και αν θέλουν να τους υποστηρίξουμε, εμείς και πάλι τους είπαμε ότι αν θέλουν υποστήριξη το ΕΥΚ μπορεί να τους στηρίξει. Φυσικά πήρα αρνητική απάντηση».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ

Καταληκτικά ανέφερε ότι «Τέλος σε ό,τι αφορά τους απολυμένους, δεν έχουμε κανένα νεώτερο. Απλά αυτή την στιγμή πήρα και την σειρά με τα Δικαστήρια, έχουμε ένα μακρύ δικαστικό αγώνα εμπρός μας. Δυστυχώς δεν έχουμε κάτι νεώτερο για αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε το νόμο μόνο αλλά και η δικαιοσύνη μόνο έτσι θα δοθεί, αφού έχει καταπατηθεί κάθε δικαιοσύνη.

Και αν τελικά δικαιωθούν οι εργαζόμενοι, αυτή θα είναι μια δικαίωση προς όλους τους εργαζομένους της χώρας μας ενώ αν περάσουν τέτοιες πρακτικές, αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει για όλους τους εργαζόμενους.

Βέβαια δεν είναι όλοι οι εργοδότες έτσι, αλλά αντιλαμβάνεστε τι ισχύει για μερικούς εργοδότες που λειτουργούν με βάναυσο τρόπο ενάντια στους εργαζόμενους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.