«Η Διεύθυνση Δασών έκανε μια άριστη δουλειά, σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες» δηλώνει ο Διευθυντής Δασών κ. Καπετανγιάννης Γιάννης
Η Διεύθυνση Δασών ανήρτησε προσφάτως 6 δασικούς χάρτες όπως το επιβεβαίωσε ο Διευθυντής Δασών κ. Καπετάνγιάννης Γιάννης. Ο τελευταίος έκανε σχετικές δηλώσεις εξηγώντας και τις ενστάσεις που μπορούν να γίνουν .
Όπως τόνισε αρχικά «Έχουμε πράγματι αναρτήσει έξι δασικούς χάρτες και πρόκειται για τις κοινότητες του Δήμου Καβάλας τις δημοτικές κοινότητες Ελευθερούπολης και Ν. Περάμου και τις δημοτικές κοινότητες των Ελευθερών, Αγίου της Ν. Ηρακλείτσας του Δήμου Παγγαίου και πάλι Μετά την ανάρτηση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος που έχει έννομο συμφέρον των αναρτήσεων αυτών να φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα και όχι τα εμπράγματα δικαιώματα».
Ο Διευθυντής Δασών Καβάλας Γιάννης Καπετανγιάννης εξήγησε ραδιοφωνικά ότι οι χάρτες εμφανίζουν το χαρακτήρα και τη μορφή των εκτάσεων. Όπως εξήγησε «Εκεί θα πρέπει να εστιαστεί ο έλεγχος των ενδιαφερόμενων για εντοπισμό πιθανών αντιρρήσεων. Η περίοδος κατάθεσης των αντιρρήσεων αρχίζει στις 30 Ιανουαρίου και θα λήξει στις 30 Μαρτίου. Η προθεσμία παρατείνεται κατά είκοσι ημέρες και θα λήξει στις 19 Απριλίου 2017 για τους διαμένοντες στο εξωτερικό. Οι αντιρρήσεις θα υποβάλλονται στο διαδικτυακό τόπο της Ε.Κ.Χ.Α. ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο – Χαρτογράφηση). Ή μπορούν να πάνε οι ενδιαφερόμενοι στην υπηρεσία για να κάνουν τον έλεγχο του χαρακτήρα.
Αυτή την στιγμή ο χαρακτήρας και η μορφή της έκτασης ελέγχουμε. Αν είναι δασική ή όχι δηλαδή η περιοχή. ΑΝ έχει έννομο συμφέρον τότε κάνει την ένσταση».
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «Το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών είναι ικανοποιημένο αφού οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν και πολύ περισσότερο τους επεξεργάστηκε η ίδια η υπηρεσία και όχι κάποιος ιδιώτης. Εν συνεχεία, η υπηρεσία θα επεξεργαστεί το υπόλοιπο τμήμα του δήμου Καβάλας, το υπόλοιπο τμήμα του δήμου Παγγαίου, θα ακολουθήσει η περιοχή του δήμου Νέστου και τέλος το νησί της Θάσου. Και αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Δύο διευθύνσεις δασών μόνο σε ολόκληρη τη χώρα δουλεύουν δασικούς χάρτες και η μία είναι εκείνη της Καβάλας. Η δε ενασχόληση του προσωπικού της υπηρεσίας με τους χάρτες εξασφαλίζει εξοικονόμηση εθνικών πόρων που σε αντίθετη περίπτωση θα δίνονταν σε κάποιον ιδιώτη. Αυτό το κόστος εμείς το εξοικονομήσαμε.
Η Διεύθυνση Δασών οφείλει να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους πολίτες ώστε να εξετάσουν τους δασικούς χάρτες προκειμένου σε περίπτωση αντιρρήσεων αυτές να κατατεθούν. Οι αντιρρήσεις θα εξετασθούν από ειδικές επιτροπές έτσι ώστε να αποδοθεί δίκαιο είτε στους πολίτες είτε στη διεύθυνση δασών.
Εμείς πρέπει να ενημερώσουμε και να διευκολύνουμε τους πολίτες έτσι όποιος θέλει να έρχεται και να παίρνει τις όποιες πληροφορίες θα χρειασθεί. Τέλος υπάρχει περίπτωση να έχουμε μια δασική έκταση και κάπου να φαίνεται ότι αυτό ήταν ιδιώτη. Αυτό συμβαίνει και είναι όλα θέμα λάθους. Για αυτό και ο πολίτης μπορεί να προσφύγει αν χρειασθεί στις αρμόδιες επιτροπές και τότε εκεί θα κριθεί το δίκαιο ή το άδικο του αιτήματος του. Και μιλάμε για χαρακτήρα μόνο και όχι για εμπράγματα οπότε αν κάτι είναι ιδιοκτησία κάποιου, μπορεί να είναι κάποιος ιδιώτης δασοκτήμονας. Αυτό εξηγεί ο δασικός χάρτης».