ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

“Η διατήρηση της ιστορίας είναι υποχρέωση” εκτιμά ο Πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Καπλάνης Ιωσηφίδης

Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Λουκάς Χριστοδούλου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη ο κ. Χριστοδούλου έμεινε εντυπωσιασμένος από αυτά που είδε. ]

Ο κ. Ιωσηφίδης σημείωσε ότι “Πράγματι το Σάββατο 6 Απριλίου 2024, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας επισκέφθηκε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών «ΝΑΖΙΑΝΖΟΣ». Και αυτό γίνεται με αφορμή δράσεις για τα 100 χρόνια από την μετεγκατάσταση των Καππαδοκών στην Ελλάδα το 1924. Οπότε οργανώνουμε δράσεις κυρίως εκθεσιακού περιεχομένου και ομιλίες και άλλα πολλά για το θέμα της Καππαδοκίας. Έτσι και ήρθε εδώ ο κ. Χριστοδούλου μια και θα συνεργασθούμε με φορείς προσφύγων που ήρθαν από την Ανατολή αλλά ζουν και δραστηριοποιούνται σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Ο κ. Χριστοδούλου ήρθε, είδε και συζήτησε μαζί μας για να δούμε πως μπορούμε να στήσουμε ένα βιβλίο για την ταπητουργία στην Ανατολή. Γι αυτό και δήλωσε “Εντυπωσιάστηκα από το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Ελληνικού – Καππαδοκικού Πολιτισμού αφού ξεναγήθηκα από τον αξιότιμο Πρόεδρό του κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη”.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Και συνέχισε ο κ. Ιωσηφίδης “Στη συνάντησή μας αυτή είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προσεχή Έκθεση που θα φιλοξενήσει στο Πνευματικό της Κέντρο στην Αθήνα η Ένωση Σπάρτης και αφορά κειμήλια και εικονιστικό υλικό της Καππαδοκίας που θα επιμεληθεί το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών «ΝΑΖΙΑΝΖΟΣ», τιμώντας τα 100 χρόνια (1924-2024) της μετεγκατάστασης των Καππαδοκών προσφύγων στην Ελλάδα.

Επίσης συζητήσαμε για την έκδοση ενός βιβλίου με χαλιά και τους διάφορους τύπους χαλιών που παρήγαγαν οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Ανατολίας στις Αλησμόνητες Πατρίδες. Χαλιά τύπου ΟΥΣΑΚ, ΣΠΑΡΤΗΣ, ΚΑΡΒΑΛΗΣ (GELVERI), ΠΕΡΓΑΜΟΥ, ΜΙΛΑΣ κ.α. θα πρέπει να αναδειχθούν και να λάβουν την πρέπουσα θέση στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Καππαδόκες είχαν αναπτύξει μια τρομερή οικοτεχνία αρχικά και μετά βιοτεχνία και έφτιαξαν τάπητες μοναδικής ομορφιάς και αξίας. Γι αυτό και θέλουμε να γίνει ένα βιβλίο που θα σφραγίσει αυτή τη δραστηριότητα των Ελλήνων της Ανατολής. Οι άνθρωποι που ήρθαν από την Ανατολή το 1924, το 1928 εγκαινίασαν το Ταπητουργείο στο κέντρο της Ν. Καρβάλης. Επίσης η έκθεση με τα εκκλησιαστικά αντικείμενα της Καππαδοκίας ως φωτογραφίας πια θα ταξιδέψει και θα πάει στην Ν. Ιωνία όπου είναι και η έδρα απογόνων Σπάρτης Μικράς Ασίας όπου εκεί θα γίνει μια πολύ μεγάλη έκθεση ενώ του ανακοινώσαμε ότι στο Συμπόσιο Η ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου, θα γίνει και τελετή βράβευσής του με τον Αργυρού Δικέφαλο της Καππαδοκίας για το πόνημα του.

Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών αποφάσισε να με βραβεύσει στις 31 Αυγούστου 2024, για την συγγραφή της τριλογίας του: ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ Ε.Α.Π. στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ 1928 Τρεις τόμοι πυκνογραφημένοι, χωρίς φωτογραφίες 2.136 σελίδες, 9.434 υποσημειώσεις που περιέχουν 3.500 Φύλλα Εφημερίδας Κυβερνήσεως με τις μετονομασίες των οικισμών. Καταγραφή των 10 απογραφών. Και όπως ο ίδιος ο κ. Χριστοδούλου λέει…. Βάλτε 1.385 επί 10 για να δούμε με μικρά γράμματα που ήταν ο κάθε οικισμός στην κάθε απογραφή που πραγματοποιούνταν κάθε 10 χρόνια και βέβαια πάνω από 50.000 αναζητήσεις στο internet. Κι όταν έφτασα στο τυπογραφείο 10.000 φωτοτυπίες για να μορφοποιήσω σελίδες, να κάνω διορθώσεις, τρεις τυπογραφικές διορθώσεις και αγωνίες και στο τέλος ήρθε το τελικό έργο. ”