Η διασπορά των προσφύγων σε γειτονιές της Καβάλας και του νομού προτείνει η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα που ανησυχεί για το ενδεχόμενο γκετοποίησης στο Περιγιάλι

Η διασπορά των προσφύγων στην πόλη της Καβάλας και στον Νομό είναι η καλύτερη λύση σύμφωνα με τη δήμαρχο Καβάλας κ. Τσανάκα και όχι η μεταφορά τους στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου.  Η κ. Τσανάκα συμφωνεί με την ανησυχία των κατοίκων για γκετοποίηση της περιοχής.

Αναλυτικά στις δηλώσεις της η κ. Τσανάκα σημείωσε «δεν υπήρξε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, έχει συζητηθεί πάμπολλές φορές, έχουμε λάβει διάφορες αποφάσεις πάμπολλές φορές. Το μεγάλο μας παράπονο ήταν ότι τον τελευταίο καιρό στην Κυβέρνηση παίρνουν αποφάσεις χωρίς να μας ρωτάνε. Αυτό δεν έγινε τελευταία, δηλαδή αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι έρχονται πια μέσα στον αστικό ιστό της πόλης. Αυτό δεν γίνεται πουθενά σε επαρχιακή πόλη. Μόνο σε εμάς έχει γίνει. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι του Περιγιαλίου που δεν θέλουν να γκετοποιηθεί η περιοχή τους. Το γκέτο δεν είναι πουθενά καλό γιατί οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Οδηγεί και σε άλλα πράγματα μετά. Γκέτο στα δημοτικά, γκέτο και στα σχολεία, γκέτο και στους παιδικούς σταθμούς, δεν είναι ωραία πράγματα αυτά. Πρέπει να διασκορπιστεί ο πληθυσμός, πρέπει να τους μοιράσουμε στις γειτονιές. Δηλαδή σε κάθε γειτονιά να υπάρχει μια οικογένεια, αυτό δεν θα ενοχλήσει κανέναν. Ίσα ίσα θα βοηθηθούν από τον τοπικό πληθυσμό. Αλλά όταν όλοι μαζί βρίσκονται σε μια περιοχή είναι επόμενο αυτή η περιοχή να διαμαρτύρεται. Και μπορεί να έχει και δίκιο. Το γεγονός ότι εμείς ζητάμε να διασκορπιστούν στις γειτονιές δεν σημαίνει βέβαια ότι θα μας το κάνουν κιόλας».

ΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ

Ερωτηθείσα τι άποψη έχουν για αυτό οι αλληλέγγυοι, η κ. Τσανάκα σημείωσε πως «είπαν ότι λένε κάθε φορά, ότι αυτοί είναι άνθρωποι, ότι εμείς τους βοηθάμε κι όλα τα σχετικά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι είναι μαζεμένοι σε μια περιοχή. Εάν ήταν τα πράγματα διαφορετικά θα ήταν καλύτερα. Διάβαζα στον τύπο ότι 90 σπίτια βρήκε ο Μπουτάρης για τους πρόσφυγες. Δηλαδή πρόσφερε ο Μπουτάρης λύση στη Θεσσαλονίκη για να μην υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν το δεχτήκανε. Δεν ξέρουμε ποια είναι τα δικά τους τα σχέδια. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε, δεν μας τα λένε. Ξαφνικά τα βρίσκουμε μπροστά μας. Έχουν γίνει του κόσμου οι αντιδράσεις ανά την Ελλάδα, αλλά η Καβάλα δεν είναι τέτοια πόλη. Είχαν αποφασίσει μόνοι τους να ανοίξουν μια βόρεια πύλη και να βγαίνουν κατευθείαν στα σπίτια των ανθρώπων. Μου ζητήσανε να βάλω απορριμματοφόρα από πίσω στην προηγούμενη συνεδρία οι κάτοικοι. Εμένα δεν μου αρέσουν αυτά τα πράγματα. Δεν είναι τέτοια πόλη η Καβάλα. Δεν είναι η πόλη των απορριμματοφόρων και όλων αυτών που βλέπουμε στις άλλες περιοχές. Αυτό που έκανα ήταν ότι προσπάθησα και βρήκα τρόπο για να μη γίνει η βόρεια πύλη. Έκανα τις παρεμβάσεις μου προς αυτήν την κατεύθυνση. αντί να έχουμε απορριμματοφόρα και όλα τα σχετικά. Όταν ακούν τις τοπικές κοινωνίες ή όταν τις ρωτούν, μπορούμε να συνεννοηθούμε και να βρούμε λύση. Εμείς πιστεύουμε ότι για μια άλλη φορά πάλι τσάμπα λεφτά πετιούνται εκεί πέρα κα σε μια εποχή που ο κόσμος δύσκολα βρίσκει λεφτά να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, στεναχωριέται και θυμώνει όταν βλέπει αυτά τα πράγματα. Και νομίζω ότι έχει δίκιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση