Η Διακομματική Επιτροπή συστάθηκε για την ανάπτυξη ολόκληρης της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, δηλώνει το μέλος της και βουλευτής, Δημήτρης Καιρίδης

Μία Διακομματική Επιτροπή συστάθηκε για την ανάπτυξη της Θράκης εξαιρώντας την Δράμα και την Καβάλα που αποτελούν ενότητες της ίδιας Περιφέρειας. Το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής, ο Καβαλιώτης κ. Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε ότι η επιτροπή θα εξετάσει μία σειρά προτάσεων για την ανάπτυξη της Θράκης. Επίσης εξήγησε πως ουσιαστικά δεν εξαιρείται η Καβάλα και η Δράμα καθώς η χρηματοδότηση αφορά όλη την Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Ψηφίστηκε στην ολομέλεια με πρόταση του πρωθυπουργού. Είχε υπάρξει και στο παρελθόν μια αντίστοιχη Διακομματική Επιτροπή επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με πρόεδρο τότε την αείμνηστη Βιργινία Ξουδερού. Τότε είχε καταθέσει πόρισμα το Νοέμβριο του 1992. Έκτοτε συνέβησαν πολλά και τώρα το 2020 ξαναπιάνουμε το νήμα σε μία Επιτροπή που θέλουμε να μελετήσει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και να προτείνει εφαρμόσιμες άμεσα υλοποιήσιμες και σωστά κοστολογημένες λύσεις. Αλίμονο αν η Επιτροπή μετατραπεί σε ένα απλό βήμα διαλόγου και συζήτησης, ενδεχομένως και πολιτικού θεάτρου. Θέλουμε να έχει ουσιαστικά πορίσματα κι αποτελέσματα και τεχνοκρατική λύση.

Η Καβάλα και η Δράμα δεν έχουν εξαιρεθεί σε καμία περίπτωση. Η απόφαση της Βουλής ήταν για τη Θράκη, όμως η Περιφέρεια είναι ενιαία. Στα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα, των επιδοτήσεων, των υποδομών και των επενδύσεων, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι ένα θέμα που και προσωπικά έθιξα στην ομιλία μου στην εναρκτήρια συνεδρίαση που έγινε την Τρίτη και νομίζω ότι υπάρχει μια συνεννόηση και κατανόηση στην αντίληψη και των 26 μελών και βεβαίως της προέδρου της κας Ντόρας Μπακογιάννη, για να είναι ενιαία η περιφέρεια.

Έχουμε βουλευτές κι από την Καβάλα και τη Δράμα που συμμετέχουν στην επιτροπή -τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη από την Καβάλα- και έτσι συντεταγμένα θα πορευτούμε. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να μπούμε σε έναν τοπικό ανταγωνισμό που δεν βοηθά».

ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ

Στη συνέχει είπε ότι «η Καβάλα και η Δράμα έχουν πληρώσει στο παρελθόν πολύ το γεγονός ότι η όποια επιδοματική πολιτική επικεντρώνονταν στα ανατολικά του Νέστου, με αποτέλεσμα να έχουμε διαρροή επιχειρήσεων και οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων προς τη Θράκη σε βάρος ενός νομού πολύ φτωχού όπως η Δράμα, με μεγάλη ανεργία και εκροή πληθυσμού. Και βέβαια της Καβάλας η οποία ενώ είναι μεγάλη πόλη δεν έχει έδρα ούτε το Εφετείο, ούτε το Πανεπιστήμιο, ούτε η διοίκηση κ.α. Άρα σωστά μιλάμε για Περιφέρεια.

Όμως η Θράκη έχει τα ιδιαίτερα προβλήματά της, όπως το μειονοτικό και η θρησκευτική συνύπαρξη, το συνοριακό με την Τουρκία, το ποτάμι που πλημμυρίζει, τα κουνούπια, το παραεμπόριο με μία εξω-ευρωπαϊκή χώρα που δεν πληροί τα στάνταρντ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες που αφορούν βασικά τη Θράκη. Όμως στα οικονομικά και αναπτυξιακά η Περιφέρεια είναι μία».

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ

Πρόσθεσε ότι «ήδη έχω μιλήσει με το δήμαρχο Καβάλας και τα Επιμελητήρια, έχουμε πάρει επιστολή την οποία ανέγνωσε η βουλευτής κα Μπακογιάννη και το σημείωσε κατά την πρωτολογία της. Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει 1 Σεπτεμβρίου. Δεν πρέπει να προστρέχουμε πετροβολώντας μια εθνική προσπάθεια. Οι 300 βουλευτές αποφάσισαν απ’ όλα τα κόμματα να στρέψουν το φως στο πρόβλημα Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης. Εμείς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε στο πλαίσιο στήριξης στον 21ο αιώνα, όπως έχουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για τις ευάλωτες περιοχές. Έτσι κι εμείς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.