Κύριο άρθροΠολιτική

«Η  δημόσια εκπαίδευση είναι μορφωτικό δικαίωμα όλων των παιδιών» δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης

Συνάντηση με τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Μπαντίκο είχε ο βουλευτής κ. Εμμανουηλίδης για το θέμα της υποχρεωτικής 2ετούς προσχολικής εκπαίδευσης.

Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί της Δευτέρας οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Κώστας Μορφίδης με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Κώστα Μπαντίκο.

Ο κ. Εμμανουηλίδης σχολίασε ότι  «Στα πλαίσια του νομοθετήματος που ψηφίσθηκε σε σχέση με την προσχολική ηλικία έχει ψηφισθεί η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Δύο χρόνια προσχολικής εκπαίδευσης λοιπόν, έξι στοιχειώδους και μετά γυμνάσιο και λύκειο.

Αυτό είναι ένα μέτρο που ισχύει ευρωπαϊκά ενώ όσο πιο έγκαιρα αρχίζει η στοχευμένη και έγκαιρη εκπαίδευση αλλά και κοινωνικοποίηση μέσα από θεσμικό ρόλο της πολιτείας είναι προς την σωστή κατεύθυνση».

Σκοπός της συνάντησης εξάλλου, όπως έκανε γνωστό ο συνομιλητής μας,  ήταν  να πληροφορηθούν οι βουλευτές, επίσημα από τον Διευθυντή Εκπ/σης, αν η Καβάλα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση την επόμενη σχολική χρονιά, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της αντίληψης  του 14χρονου υποχρεωτικού δημόσιου και δωρεάν  σχολείου.

ΣΤΑΔΙΑΚΑ

«Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, η εφαρμογή του νόμου θα γίνει σταδιακά κατά δήμους από το σχολικό έτος 2018-2019, με ορίζοντα καθολικής εφαρμογής του την τριετία.

Εκτιμώ ότι όσο νωρίτερα ο θεσμός αυτός υλοποιηθεί τόσο αποτελεσματικότερος στην λειτουργία του θα είναι.

Μόνο που χρειάζεται προσοχή από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, από τον κ. Μπαντίκο ξεκινώντας, όσο και από την αυτοδιοίκηση. Η πρώτη επαφή των παιδιών με την εκπαιδευτική διαδικασία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καθορίζει την στάση των παιδιών απέναντι στη διαδικασία της εξέλιξης.

Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι που θα κληθούν να λειτουργήσουν τα παιδιά πρέπει να είναι στοιχειωδώς θελκτικοί. Εκεί χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή και ένας ιδιαίτερος συντονισμός με πρόθεση να δημιουργηθούν οι κτηριακές υποδομές που θα εξυπηρετήσουν ακριβώς αυτό το ζητούμενο.

Εκτιμώ ότι υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και σκέφτομαι ότι έχουν ιδρυθεί αρκετοί παιδικοί σταθμοί και με τη διαρροή που θα έχουν θα ελευθερωθούν χώροι και θα μπορούσαν εκεί να λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία. Απλά χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και με διάθεση να στηρίξουμε αυτό το θεσμό γιατί είναι αναγκαίος και σημαντικός για την πορεία των παιδιών.

Αυτό ήταν το όλο πλαίσιο και τέθηκαν τελικά οι βάσεις και ακούσθηκαν και τα προβλήματα που ίσως και να προκύψουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Οι δήμοι που θα υποδεχθούν από την επόμενη σχολική χρονιά τα τετράχρονα νήπια, θα οριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών.

«Κάθε μεταρρύθμιση εξαρχής αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με επιφυλακτικότητα. Γιατί ό,τι έρχεται να ανατρέψει μια καθεστηκυία κατάσταση λειτουργεί με το στοιχείο της επιφύλαξης. Και αυτό γιατί διακόπτεται μια συνέχεια.

Για αυτό και είπα ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μετρήσουμε ποιο είναι το όφελος από μια καινούρια μεταβατική κατάσταση. Και εφόσον κρίνουμε αντικειμενικά, ψύχραιμα και ρεαλισμό ότι είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση δεν μπορεί παρά να στηρίξουμε με τον σωστό τρόπο και με όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται να στηρίξουμε έναν καινούριο θεσμό που έχει προοπτική αφού είναι δοκιμασμένος σε χώρες που τα εκπαιδευτικά τους συστήματα έχουν και σχεδιασμό και θετικά αποτελέσματα» σχολίασε.

Να προσθέσουμε ότι η  Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Δ/ντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και μετά από τη γνώμη τριμερούς Επιτροπής που θα αποτελείται από τους οικείους Δ/ντές Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, ως προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκ/κών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, ως μέλη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι “H θεσμοθέτηση και η εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Εκπαίδευσης των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής” και “η δημόσια εκπαίδευση είναι μορφωτικό δικαίωμα όλων των παιδιών, είναι το όπλο της κοινωνίας κατά των ανισοτήτων και των αποκλεισμών”, Επίσης δήλωσαν  ότι θα συμβάλουν με κάθε τρόπο ώστε να εξασφαλιστούν ποιοτικές συνθήκες ένταξης και φοίτησης των νηπίων στα νηπιαγωγεία του νομού μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *