ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Η ΔΕΥΑΚ κάνει έργο έστω και αν πολλοί  τις αποδίδουν ευθύνες για ζημιές άλλων» δηλώνει ο Πρόεδρος της εταιρείας Νίκος Ξανθόπουλος

Η συντήρηση  των πυροσβεστικών κρουνών δεν είναι ευθύνη της ΔΕΥΑΚ αλλά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Νίκο Ξανθόπουλο.

Όπως τόνισε αρχικά  «Το θέμα αυτό είναι σε έξαρση λόγω της κακοκαιρίας του περασμένου Ιανουαρίου. Εμείς τότε επεμβήκαμε σε 88 περιπτώσεις σε βλάβες σε κρουνούς και σε υδροστόμια μέσα στην πόλη αλλά και σε όλο το νομό Καβάλας.

Κληθήκαμε λοιπόν να επέμβουμε και να σταματήσουμε τη διαρροή γιατί αλλιώς θα υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην υγεία και στην ασφάλεια των πολιτών αν συνέβαινε κάτι εξαιτίας αυτού του λόγου.

Μετά λοιπόν από εκείνες τις παρεμβάσεις μας στείλαμε μια ενημερωτική επιστολή στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, προκειμένου να ξέρουν αναλυτικά σε ποια σημεία είχαμε επέμβει.

Την ίδια επιστολή βέβαια κοινοποιήσαμε και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας. Από ό,τι φαίνεται από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας η Πυροσβεστική δεν έκανε τον έλεγχο όπως προβλέπεται μέσα στο καλοκαίρι, παρά τον έκανε λίγο αργότερα.

Όταν όμως κάναμε τις συσκέψεις για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν οι φορείς ενόψει του καλοκαιριού για την πρόληψη πυρκαγιών, εγώ ο ίδιος επεσήμανα  το θέμα αυτό και στην Τεχνική Υπηρεσία και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.  Τους είπα ότι έπρεπε να τα δουν έγκαιρα.

Εξαιτίας όμως αυτού του δημοσιεύματος που έδειχνε ότι η ΔΕΥΑΚ ευθύνονταν για το γεγονός των βλαβών στους κρουνούς, αναγκάσθηκα να κάνω δελτίο Τύπου και να ενημερώσω τους αναγνώστες, την κοινή γνώμη και την Π.Υ. ότι η επισκευή δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ».

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «Η τοποθέτηση και η συντήρηση είναι ευθύνη του Δήμου Καβάλας. Εμείς έχουμε ευθύνη να πάμε το νερό. Άλλοι πρέπει να φροντίσουν έγκαιρα να κάνουν αυτό που πρέπει. Εμείς σαν υπηρεσία έχουμε ιδιαίτερα στραμμένη την προσοχή μας για την χειμερινή περίοδο μια και οι προβλέψεις για τον ερχόμενο Ιανουάριο μιλούν για φαινόμενα ακραία.

Με αυτή την έννοια εμείς προετοιμαζόμαστε για τα δίκτυα μας. Όχι εκτός δικτύου. Αυτό το θέμα της μη επισκευής έφτασε στο σήμερα. Δεκέμβριο! Για αυτό και μίλησα. Γιατί ενώ κάνουμε ιδιαίτερα μεγάλη δουλειά, δεν μας αναγνωρίζεται αυτό που κάνουμε. Και αν κάνουμε λάθη εγώ τα παραδέχομαι. Αλλά δεν επιτρέπω σε κάθε περίπτωση να φωτογραφίζεται η ΔΕΥΑΚ ως υπεύθυνη»

ΑΡΔΕΥΣΗ.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι πολλές φορές παρουσιάζει τη ΔΕΥΑΚ ως υπεύθυνη ακόμη και για την άρδευση. «Εμείς καλούμαστε και τον παίζουμε τον ρόλο του συνδρομητή σε όποιον μας ζητάει βοήθεια. Αλλά δεν μπορούμε για όλα τα θέματα εμείς να ευθυνόμαστε επειδή η ΔΕΥΑΚ κινείται, κάνει λάθη!!!

 

Το παράπονο μου είναι ότι κανείς δεν μιλάει για άλλα μεγάλα θέματα όπως για τον σχεδιασμό της επιχείρησης, για τα έργα που δρομολογεί, για τη γεώτρηση της Λημνιάς για παράδειγμα.

Άραγε για αυτό το σημείο πετάξαμε λεφτά; Μόνιμα οι κακές ειδήσεις και η κριτική και χτύπημα συνεχώς στον Ξανθόπουλο!

Όσο για τα βραχυπρόθεσμα έργα μας για να δούμε το θέμα των νιτρικών στην περιοχή της Λημνιάς και πέριξ αυτής, μας έφερε σε μια γεώτρηση προκειμένου να δούμε τι γίνεται εκεί. Η άντληση όμως δεν ήταν καλή. Καθώς  5 κυβικά την ώρα δεν άξιζε να τα προχωρήσουμε ως επένδυση γεώτρησης.

Πήγαμε μετά σε αληθινή γεώτρηση που μας έδωσε 20 κυβικά την ώρα και το πιο σημαντικό είναι ότι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού είδαμε ότι – είχαμε και επιφύλαξη για το αρσενικό – είχαμε 0,96 ποσοστό αρσενικού. Πολύ χαμηλό ποσοστό. Μήπως από το νερό εκεί να δώσουμε νερό σε Λημνιά, σε Λυκόστομο ή μήπως αυτό το νερό να πάμε στο Ζυγός και να ρίξουμε και τα επίπεδα των νιτρικών; Και μέσα στο 2018 θα πάμε σε 4 νέες γεωτρήσεις.

Μια στις Κορυφές, μια γεώτρηση που βρήκαμε εκεί από το ΙΓΜΑ, μια δεύτερη στο Βουνοχώρι και άλλες δύο στο Ν. Ζυγός και μια μετά την Π. Καβάλας προς το Χαλκερό. Έτσι πάμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τα νιτρικά και πάντα σε συνδυασμό με τη Διεύθυνση Υγείας.

Απώτερος σκοπός η αξιοποίηση των νερών της Βοιράνης. Εκεί βέβαια δεν υπάρχουν κονδύλια προς το παρόν, ετοιμότητα όμως έχουμε» κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *