Η γραφειοκρατία και ένα… δυσκίνητο υπουργείο αφήνουν το Φάρο της Παναγίας να ρημάζει
Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει ο ιστορικός Φάρος της Παναγίας που είναι εκτός λειτουργίας και περιφραγμένος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Επί σειρά ετών η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν μπόρεσε να έρθει σε μια λύση με τον Δήμο Καβάλας και οι εργασίες αποκατάστασης του Φάρου έχουν σταματήσει. Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών του Δήμου Καβάλας κ. Ευαγγελία Δρακονάκη εξήγησε σε δηλώσεις της ότι αναμένουν τις εγκρίσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Υπ. Πολιτισμού για να προχωρήσουν το έργο…
Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «η περιοχή της χερσονήσου της Παναγίας που περικλείει το σχολείο μέχρι και τον φάρο, είναι μία ιδιοκτησία του δήμου Καβάλας. Όμως, λόγω του τοιχίου του φρουρίου αλλά και του φάρου, απαραίτητη προϋπόθεση για το οτιδήποτε γίνει, είναι να έχουμε τις αντίστοιχες εγκρίσεις από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ιδιαίτερα από Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Είχε κατατεθεί πριν κάποια χρόνια μια πρόταση στο ΚΑΣ η οποία εγκρίθηκε με κάποιες, όμως, δεσμευτικές προϋποθέσεις εις βάρος του δήμου και της γενικότερης ανάπλασης, με απόφαση υφυπουργού. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας κατεβαίνοντας στην Αθήνα, είχαμε ένα ραντεβού με το υπουργείο Πολιτισμού. Δρομολογούμε μία τροποποίηση της Μελέτης για να καταθέσουμε μία αίτηση, μια τυχούσα αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης του υπουργού για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, δημιουργώντας εκεί κι ένα χώρο αθλητικό που θα εξυπηρετεί τη λειτουργία του σχολείου αλλά και αναδεικνύοντας το φάρο και γενικότερα όλη εκείνη την περιοχή.
Όπου τυχόν μπαίνει η Αρχαιολογία μέσα, εκ της νομοθεσίας δημιουργούνται πάρα πολύ μεγάλες χρονοκαθυστερήσεις. Είχε γίνει μία μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία η οποία αναβαθμίζει την περιοχή. Χρειάζεται, βέβαια, να προχωρήσουμε και σε απαλλοτριώσεις κι αποζημιώσεις κάποιων ιδιοκτησιών, όμορων της αυλής του σχολείου και του φάρου έτσι ώστε να αναπτυχθεί όμορφα η περιοχή, να είναι προσβάσιμη και σε άτομα με αναπηρία και να ενωθεί το σημείο εκείνο της χερσονήσου της Παναγίας με το λιμάνι, με όμορφο μονοπάτι που ήδη υπάρχει. Είναι μία προσπάθεια που τη βλέπουμε εκ των έσω. Είναι, όμως, μία προσπάθεια που έχουμε να κάνουμε με τα τέρατα της γραφειοκρατίας και ιδιαίτερα με ένα υπουργείο που εκ της νομοθεσίας του είναι αρκετά δυσκίνητο, στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τον πολιτισμό και τα αρχαία οποιασδήποτε περιοχής».
ΔΙΑΒΡΩΣΗ
Για τη διάβρωση του εδάφους πέριξ του Φάρου είπε ότι «το ξέρουν, το βλέπουν. Άλλωστε αυτοί ήταν που είχαν κάνει και τις εργασίες απομάκρυνσης των όγκων που ήταν επιπρόσθετοι. Το παλιό τοιχίο έχει… φιλότιμο κι έχει κρατήσει ακόμα. Εκεί πέρα κάποιες παρεμβάσεις που είχαν γίνει εκ των υστέρων, εκείνες είναι που πρόδωσαν την κατάσταση και έχει αρχίσει η κατάρρευση. Είναι ένα μεγαλόπνοο έργο το οποίο μόλις καταφέρουμε να έχουμε τις αντίστοιχες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε προς αναζήτηση χρηματοδότησης. Είναι ένα έργο το οποίο μόνο οι αποζημιώσεις εκεί των όμορων ιδιοκτησιών με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα είναι στο ύψος των 800 χιλιάδων ευρώ περίπου. Μόνο για να πάρεις τη γη που είναι περιμετρική του σχολείου και του φάρου για την ανάδειξη του μέρους.
Από ‘κει και πέρα οι αυτούσιες εργασίες οι οποίες θα έχουν εκσκαφές και τυχόν μια δημιουργία αίθουσας για να υπάρχει εκεί ένας χώρος εκδηλώσεων αλλά και για να εξυπηρετήσει λειτουργίες του σχολείου, καταλαβένετε πόσο παραπάνω χρήματα χρειάζονται και πάντα μιλάμε για ένα χρηματοδοτούμενο έργο. Αλλά αυτό έπεται, γιατί πάνω απ’ όλα θα πρέπει να έχουμε τις αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις από το ΚΑΣ και γενικότερα από το υπουργείο Πολιτισμού».