Η Αποκεντρωμένη είπε όχι στην ένσταση της ΔΕΥΑΚ….

Η Αποκεντρωμένη απέρριψε την ένσταση της ΔΕΥΑΚ για την εγγύηση που πληρώνουν οι καταναλωτές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης κ. Απόστολο Χρόνη η εγγύηση επανήλθε στα 100 ευρώ.

 Όπως ανέφερε αρχικά «Πράγματι λάβαμε την απόφαση που δεν αφορά όμως στην επικαιροποίηση στοιχείων.  Αυτή ισχύει μόνιμα στη ΔΕΥΑΚ και είναι μια διαδικασία που δεν σταματά. Η απόφαση αφορά στο ποσό της εγγύησης.

 Ήρθε δηλαδή απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης της ένστασης, εμού του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για κατάργηση της «άδικης χρέωσης» των 30 ευρώ για την επικαιροποίηση στοιχείων καταναλωτή.

 Μας είπε ότι πρέπει να είναι 100 ευρώ. Εμείς είπαμε να γίνει 70% μείωση και να πληρώνουν οι πολίτες 30 ευρώ. Την πρόταση την φέραμε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και η αντιπολίτευση στην συνέχεια μας είπε ότι πρέπει αυτό το ζήτημα να περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) Καβάλας.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες  της επιχείρησης είχαν την άποψη ότι δεν πρέπει να περάσει από το Δ.Σ. και φτάνει η απόφαση της ΔΕΥΑΚ. Τελικά η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απόφαση της ΔΕΥΑΚ και έτσι η εγγύηση πήγε στο ύψος των 100 ευρώ. Ξαναλέω, άλλο πράγμα η εγγύηση, άλλο η επικαιροποίηση. Αυτή είναι δωρεάν. Δεν πληρώνει κάποιος Όταν δεν υπάρχει εγγύηση σε έναν λογαριασμό, αυτή ήταν 100 ευρώ και εμείς είπαμε να γίνει 30 ευρώ.

Εκείνη την ημέρα στο Δ.Σ. υπήρξε πρόταση από τον κ. Βέρρο που είπε να έρθει η απόφαση στο Δ.Σ. και μάλιστα πρότεινε να περάσει άμεσα από το Δ.Σ. και να πάει στα 30 ευρώ η εγγύηση.  Δεν έγινε όμως δεκτή η πρόταση και ξαναγυρίσαμε στα 100 ευρώ».

 ΤΑ 100 ΕΥΡΩ

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ τονίζει ότι από εδώ και πέρα τα 100 ευρώ μπορεί με απόφαση να γίνουν 30 ευρώ και να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή η απόφαση και όχι από το Δ.Σ. Καβάλας. «Δύο τα ενδεχόμενα. Ή Δ.Σ. ή Οικονομική Επιτροπή που προτιμώ και εγώ. Αλλά επειδή έχουμε διάφορα άλλα προβλήματα και επειδή και ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τώρα επικαιροποίηση, έχουμε και τον μεγάλο βραχνά που αντιμετωπίζουν όλες  οι ΔΕΥΑ μια και ο κόσμος δεν πληρώνει λογαριασμούς, αυτά πρέπει να σκεφτούμε. Μάλιστα θα μπορεί ο κόσμος να πληρώνει μέσω ιστοσελίδας της  ΔΕΥΑΚ με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα χωρίς να τους κοστίζει κάτι, ούτε τα 60 λεπτά της προμήθειας της ηλεκτρονικής συναλλαγής με τράπεζα».

 ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

Και πρόσθεσε πως «Γενικά πρέπει ο κόσμος να πληρώνει μια και όλες οι ΔΕΥΑ βρίσκονται υπό τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης. Όσες είχαν αποθεματικό όπως και η ΔΕΥΑΚ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα άμεσα αλλά πρέπει και η κυβέρνηση να μας κάνει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε ΙΚΑ και Εφορία να πληρώνουμε μετά από 4 μήνες τουλάχιστον. Εμείς δεν εισπράττουμε λογαριασμούς αλλά καλούμαστε να αποδώσουμε ΦΠΑ. Αυτό  μαζί με το ΙΚΑ οδηγούν τις υποχρεώσεις μας σε ένα ποσό της τάξεως των 300 χιλιάδων ευρώ ανά μήνα και όπως καταλαβαίνετε δύσκολα καλύπτονται αυτές οι απαιτήσεις! Είναι ένα δυσβάσταχτο ποσό και όταν έχουμε έσοδα 60 χιλιάδες ευρώ  τον μήνα πως θα καλύψεις και αυτή τη δαπάνη;  Εμείς είχαμε φροντίσει μάλιστα να καλύψουμε και τις απαιτήσεις μας στη ΔΕΗ και τώρα που δεν έχουμε τα έσοδα που θα έπρεπε πως θα καλύψουμε τις νέες μας υποχρεώσεις; Πληρώναμε κανονικά και πλέον δεν μπορούμε Βέβαια υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρωστούν έως και 2 εκ ευρώ στη ΔΕΗ….. Βέβαια και οι Δήμοι δεν είναι σε καλή κατάσταση μια και αυτών τα έσοδα έπεσαν οπότε πρέπει να γίνει κάτι. Είχαμε χθες  τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους της ΔΕΥΑ της χώρας γιατί πρέπει να γίνει κάτι άμεσα άλλως οι ΔΕΥΑ θα καταρρεύσουν. Θα έχει συνάντηση και η ΚΕΔ για το ίδιο θέμα και πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Είτε να πέσει ζεστό χρήμα είτε να μην πληρώνουμε άμεσα οφειλές.  Την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε 50 χιλιάδες ευρώ ο Δήμος Καβάλας στη ΔΕΥΑ και δεν έμεινε ούτε ένα σεντς.. Οπότε καταλαβαίνετε ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.