ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού στόχος της Περιφέρειας ΑΜΘ στο πλαίσιο προώθησης του πεζοπορικού τουρισμού

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο Τουρισμό Πεζοπορίας και ήδη ο Εντεταλμένος της Περιφέρειας για Θέματα Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης σε επίπεδο Νομού Καβάλας έκανε μία πεζοπορία στην Αρχαία Εγνατία Οδό. Μάλιστα ο κ. Αμοιρίδης πραγματοποίησε μία σύσκεψη στην Καβάλα για να ενημερώσει σχετικά, καθώς στους στόχους τους είναι και η ανάδειξη της Αρχαίας Εγνατίας Οδού.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε πως «στο πλαίσιο της προβολής του πεζοπορικού τουρισμού, ετοιμάζεται μια εφαρμογή που έχει να κάνει με την πεζοπορική καταγραφή για πρώτη φορά της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Περπατήσαμε την οδό, καταγράψαμε σημεία ενδιαφέροντος, στάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για εστίαση και διανυκτεύρευση και αυτό θα προωθηθεί προς το εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα ως μια ενιαία πεζοπορική διαδρομή 430 χιλιομέτρων πάνω στον άξονα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού. Παράλληλα ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ένας τουρισμός ο οποίος προσελκύει πολλές χιλιάδες κόσμου, έχει ένα όφελος δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ευρώπη και σε αυτήν εδώ την περιοχή μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα άξονα αύξησης της επισκεψιμότητας. Ο ήλιος και η θάλασσα είναι το κυρίαρχο, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να φροντίσουμε και για τα υπόλοιπα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Έτσι λοιπόν με αφορμή την καταγραφή αυτή της Εγνατία Οδού πεζοπορικά, θα ζητήσουμε από συλλόγους και φορείς της κάθε περιοχής να μας δώσουν όποια πληροφορία έχουν, έτσι ώστε να την εντάξουμε στο δίκτυο αυτό και στην εφαρμογή και να την προβάλουμε παράλληλα με την Αρχαία Εγνατία Οδό».

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Συμπλήρωσε δε πως «αυτή η προσπάθεια γίνεται τώρα, ενώ θα καταγραφεί και ένα σχέδιο προβολής του πεζοπορικού τουρισμού που θα έχει άξονα τριετίας, έτσι ώστε να αναδείξουμε και αυτό το κομμάτι και για το Παγγαίο και για την πεδιάδα της Καβάλας αλλά και για την οροσειρά της Ροδόπης κλπ. Πάνω σε αυτό λοιπόν έχουμε κάνει και ένα ειδικό e-mail το pezoporikos.emt@gmail.com, όπου εκεί θα πάρουμε τις προτάσεις, τις καταγραφές, αλλά και τις διαδρομές. Βασικός άξονας είναι αν υπάρχουν πεζοπορικές διαδρομές ή ποδηλατικές πχ στο Παγγαίο και τις έχει κάποιος καταγεγραμμένες ή γίνεται κάποιος αγώνας που γίνονται αρκετοί, να μας δώσει τα στοιχεία της διαδρομής αυτής, έτσι ώστε να την εντάξουμε κι αυτήν στην εφαρμογή, οπότε κάποιος επισκέπτης της περιοχής να ανακαλύψει ότι εδώ μπορεί να περπατήσει και να μπορεί να δει ποια διαδρομή μπορεί να ακολουθήσει και τι θα δει γύρω από αυτήν τη διαδρομή.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης για την Καβάλα ότι η Αρχαία Εγνατία Οδός διέρχεται από τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, που είναι μια από τις κορυφαίες πλέον στάσεις πάνω σε αυτό τον άξονα και είναι ένας δρόμος που κάποτε ένωνε Ανατολή – Δύση, δρόμος εμπορίου και πολλοί πιστεύουμε ότι ο δρόμος αυτός μπορεί να αναδείξει άλλο ένα τουριστικό προϊόν, πρόσθετο, πέρα από το ήλιος και θάλασσα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *