Κύριο άρθροΟικονομία

«Η αγορά  ετοιμάζεται από κάθε άποψη» δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

 

Συνεδρίασε την Τρίτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας  για το θέμα του χειμερινού ωραρίου. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης.

«Όντως το χειμερινό ωράριο ήταν το πρώτο θέμα που μας απασχόλησε, ωράριο που ξεκινά τον Οκτώβριο με την αλλαγή της ώρας και πηγαίνει σε όλη τη διάρκεια πλην του εορταστικού ωραρίου.

Το ωράριο του χειμώνα είναι δοκιμασμένο, είναι αποδεκτό και ισχύει εδώ και χρόνια. Από το πρωί λοιπόν στις οκτώ και μισή μέχρι το μεσημέρι στις δύο μετά του Αγίου Δημητρίου αρχόμενοι θα λειτουργεί κανονικά και από τις 5.30 μέχρι τις 8.30 το βράδυ.

Για την εορταστική περίοδο δεν έχουμε κάτι προς συζήτηση. Το σίγουρο είναι πως η Κυριακή που είναι ανάμεσα στα Χριστούγεννα και στην τελευταία ημέρα του έτους και είναι ανοικτά, φέτος θα είναι κλειστά γιατί είναι τα Χριστούγεννα,

Οπότε δεν μιλάμε για ανοικτή την Κυριακή και οι εορταστικές Κυριακές, δύο πριν, φέτος δεν θα υπάρχει, Αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί την κατάσταση γενικότερα. Γιατί εκείνη η Κυριακή έφερνε αξιοσέβαστους τζίρους. Βέβαια επειδή είναι κάτι που μπορεί να διανεμηθεί στις άλλες ημέρες όπως ίσως κάποιοι θα πουν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει φέτος. Η 18η Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά όπως νόμιμα θα είναι και στις 11 Δεκεμβρίου. Και εμείς δώσαμε αγώνα για τις Κυριακές και το ωράριο πρέπει να τηρηθεί όπως πρέπει. Τώρα βέβαια για όλες τις γιορτές μας έχει γίνει πρόταση για παράταση ωραρίου στις 9 Δεκεμβρίου και θα το δούμε μετά από την πρόταση της Αντιδημάρχου κ. Πρασσά η οποία μας είπε για εκδηλώσεις και άναμμα φώτων, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε την εορταστική ατμόσφαιρα και θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να κρατήσουμε τα καταστήματα μέχρι τις δέκα».

ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Σε ότι αφορά τους Βαλκάνιους τουρίστες και την στόχευση του συλλόγου προς αυτούς δήλωσε ότι «Τώρα αναφορικά με τις επισκέψεις των γειτόνων θα έχουμε αναζήτηση των εορτών των χωρών των Βαλκανίων μια και οι κάτοικοι των τους 3 μήνες του καλοκαιριού βοήθησαν να ανεβούν οι τζίροι αφού Θάσος και Καβάλας κατακλύσθηκαν από τους Βαλκάνιους.

Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους κρατήσουμε, να δούμε πότε γιορτάζουν για να προσαρμόσουμε και εμείς το ωράριο μας και να τους προσφέρουμε κάτι παραπάνω από την στιγμή που το 80% των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη μας και το καλοκαίρι και τον χειμώνα είναι Βαλκάνιοι.

Για αυτό και έχουμε προγράμματα επιμόρφωσης των μελών μας γιατί νομίζω ότι πρέπει σιγά σιγά να προσαρμοζόμαστε. Επίσης έχουμε κληθεί από την Θασιακή Ένωση μια και υπάρχει σκέψει για συνεργασία Εμπορικού Καβάλας, της Θασιακής και να δώσουμε μια έκπτωση στους Θάσιους που μας στηρίζουν ως τοπική αγορά. Σαφώς και θα ζητήσουμε στήριξη και από τις ναυτιλιακές εταιρείες, Στην Θασιακή έτσι και αλλιώς συμμετέχει και ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δέμπας θα καταθέσουμε προτάσεις και ας δούμε όλοι οι φορείς του τόπου να δείξουν το κοινωνικό  τους πρόσωπο.

Εμείς συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε για την επόμενη τουριστική χρονιά, ζητήσαμε ραντεβού με τον Μητροπολίτη για να δούμε όσοι τουρίστες πιστεύουν να κάνουμε μια λειτουργία με ιερέα είτε από την Σερβία, είτε από τη Βουλγαρία για να έχει πολλαπλά οφέλη η υπόλοιπη αγορά… Γενικά προσπαθούμε, ιδέες έχουμε και προσπαθούμε. Ας κάνουμε μια συζήτηση με τον αρμόδιο και ο Μητροπολίτης θα μας πει αν γίνεται κάτι τέτοιο. Σκεφτόμαστε πάντα προς όφελος της πόλης και αν δεν γίνεται κάτι τέτοιο τότε θα κάνουμε πίσω. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει, κάνουμε μια αγαθή σκέψη που θέλουμε να μοιραστούμε με τον Μητροπολίτη και θα προχωρήσουμε αναλόγως».

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

«Τέλος ακόμη και τώρα έχουμε επισκέψεις τουριστών στο νησί και όχι μόνο Στην αγορά δεν έχουμε κύμα τουριστών, ελάχιστοι είναι κοντά μας αλλά ό,τι και να αφήνουν καλό είναι. Και ένα ευρώ να αφήσουν είναι κέρδος για την πόλη μας. Υπάρχουν μέρες που οι τζίροι μας αγγίζουν το 30-40% των κινήσεων συνολικά και αυτό καλύπτεται μόνο από τουρίστες. Για αυτό και προσπαθούμε προς την πλευρά των Βαλκανίων και σκεφτόμαστε πάντοτε προς όφελος των μελών μας.

Πλέον σκεφτόμαστε πολύ νωρίτερα, ενώ πρέπει να γίνουν και σεμινάρια επαγγελματικής κατεύθυνσης για να κάνουμε κάτι που θα ξεφύγει. Νομίζω ότι οι εποχές είναι δύσκολες και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα και αυτά βασίζονται σε επισκέψεις των Βαλκανίων και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *