ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Η αγορά έκανε το καθήκον της αλλά ο απλός κόσμος απουσίαζε» είπε για το συλλαλητήριο κατά των διοδίων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης

Πετυχημένο χαρακτήρισε το συλλαλητήριο κατά των νέων διοδίων ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Βασίλης Λεμονίδης από πλευράς συμμετοχής των εμπόρων. Η εικόνα θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν συμμετείχαν και οι μαθητές, σχολίασε με νόημα.

Για το συλλαλητήριο είπε ότι «μ’ ένα ψυχρό μάτι θα πω το εξής: η αγορά πειθάρχησε στη 1 η ώρα, τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν. Πάντα σε μία τέτοια διαδήλωση ή οποιαδήποτε κινητοποίηση θα υπάρχουν και κάποιοι που μπορεί να μην πειθαρχήσουν αλλά στην αγορά –και θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλο τον κόσμο αυτό- η αγορά συμμετέχει με ποσοστά τα οποία αγγίζουν το 90% με 95%. Σε οποιαδήποτε κινητοποίηση. Άλλοι κλάδοι και άλλοι φορείς είναι αυτοί που έρχονται με 5% και 10% συμμετοχή. Αυτό είναι το ένα το ζητούμενο. Το δεύτερο ζητούμενο είναι ότι ο κόσμος της Καβάλας ίσως δεν έχει αντιληφθεί –κι όταν λέω κόσμος εννοώ οι πολίτες, οι απλοί κάτοικοι που μπορεί να μένουν στην 7ης Μεραρχίας, στον Αη Γιάννη, στο Βύρωνα, σε περιοχές που μπορεί να διέρχονται αύριο- μεθαύριο τα βαρέα οχήματα- ίσως δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και αυτό φαίνεται από τα 1500 με 2000 άτομα που ήμασταν κάτω. Γιατί αν αναλογιστούμε ότι οι φορείς από μόνοι τους έφεραν κάποια άτομα, η αγορά ήταν εκεί και κάποιοι άλλοι κλάδοι ήταν εκεί, νομίζω ότι ο κόσμος δεν ήταν κάτω. Γιατί αν ήταν ο κόσμος, η μάζα, θα πρέπει να ήμασταν τουλάχιστον πάνω από 5000 άτομα. Το τραγικό του όλου θέματος είναι ότι σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία, το οποίο εμείς παλεύουμε και πραγματικά το λέω –έχω δύο παιδιά τα οποία είναι 5 και 8 ετών και οτιδήποτε κάνω όσον αφορά σε κινητοποιήσεις και να παλέψω, το κάνω για το μέλλον των παιδιών μου κι όχι για μένα που είμαι 42 χρονών. Αυτά τα παιδιά δεν οφείλανε κάποιοι να τα φέρουν κάτω στην πλατεία για να δώσουμε και το ανάλογο μήνυμα; Δεν έπρεπε να είναι οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όλη η εκπαίδευση εκεί για να δώσουμε το σωστό μήνυμα; Ποιο ήταν το πρόβλημα να κατέβουν 1 ή ώρα; Ήδη από 12 το πήγαμε 1 για να υπάρχει το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα. Η εικόνα είναι το περισσότερο από το 50% της επιτυχίας οποιασδήποτε δράσης. Και η εικόνα είναι διαφορετική να είναι 10 χιλιάδες άτομα στην πλατεία και διαφορετική να είναι 1500. Αυτή είναι μία δικιά μου τοποθέτηση, προσωπική και μία αποτύπωση της κινητοποίησης του συλλαλητηρίου».

ΣΕ ΠΤΩΣΗ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Για την κίνηση της αγοράς αυτές τις μέρες είπε ότι «περάσαμε ένα 15ήμερο το οποίο ήταν το εκπτωτικό 15ήμερο που εδώ και 3 χρόνια ισχύει, πλέον, 1 με 15 Μαΐου. Η πτώση σε σχέση με το περσινό 15ήμερο ήταν της τάξης του 10%. Σίγουρα είναι μικρότερη σε σχέση με αυτήν που υπάρχει από την αρχή της χρονιάς, Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη και Απρίλη όπου εκεί υπήρχε μεγαλύτερη πτώση στους τζίρους μας. Είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει «στεγνώσει» από χρήματα, είναι γεγονός ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να πληρώσει και να αποπληρώσει τις βασικές του υποχρεώσεις, οπότε δεν περισσεύει και κάτι για να μπορέσει να βγει στην αγορά, ακόμη και με τις εκπτωτικές τιμές, διεφάνη αυτό, για να αγοράσει κάποια προϊόντα».

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Τέλος σε ότι αφορά. Την εμπορική κίνηση ενόωει και του καλοκαιριού σχολίασε ότι «Ευελπιστούμε ότι όπως και πέρυσι μετά τον Ιούνιο- Ιούλιο- Αύγουστο ήταν οι τρεις μήνες οι οποίοι πραγματικά ήρθαν χρήματα από βαλκάνιους τουρίστες και πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί στήριξαν την αγορά της Καβάλας. Τους περιμένουμε και φέτος. Πραγματικά ευελπιστούμε ότι θα έχει μια ανάλογη κίνηση. Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την επισκεψιμότητα, τη διαθεσιμότητα των δωματίων, των ξενοδοχείων κλπ. Οπότε νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά τα μηνύματα. Αυτά, βέβαια, τα μηνύματα μέχρι να αποτυπωθούν σε πραγματικό χρήμα, νομίζω ότι έχει μια απόσταση. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά και να έχουμε την ανάλογη κίνηση όσον αφορά το τουριστικό κομμάτι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *