Ημερίδα με θέμα «Το Σχολείο ως κοινωνικός φορέας αποτροπής του Σχολικού Εκφοβισμού»
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Χριστόδουλος Μιχαλάκης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργάνωσαν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας “Βασίλης Βασιλικός”, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας, με θέμα «Το Σχολείο ως κοινωνικός φορέας αποτροπής του Σχολικού Εκφοβισμού».
Στόχος της ημερίδας ήταν η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων της σχολικής κοινότητας, σχετικά με την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Κατά τη διάρκεια της παρουσιάστηκαν τόσο οι παραδοσιακές όσο και οι σύγχρονες μορφές εκφοβισμού, καθώς και τα ερευνητικά αποτελέσματα για καλύτερη κατανόηση των προκλήσεων της τρέχουσας περιόδου. Παράλληλα, προτάθηκαν λύσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Συντονισμός – Χριστίνα Χατζησωτηρίου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Θέμα: “Ο ρόλος του σχολείου στην αποτροπή του σχολικού εκφοβισμού”
Αθανασία Γαϊτανίδου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας
Μελπομένη Σταμπουλή, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70
Ιωάννης Χατζηκυριάκου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης 3ης Περιφέρειας ΔΙ.Π.Ε. Καβάλας
Όλγα Βουλγαρίδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Συντονισμός – Κωνσταντίνος Βλαστάρης, Διευθυντής 16ου Δ.Σ. Καβάλας
Θέμα: “Προσεγγίσεις διαχείρισης του σχολικού εκφοβισμού”
Θεόδωρος Φλωρίδης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κλάδου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας
Χριστίνα Χατζησωτηρίου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Λευκωσίας
ΣΥΝΟΨΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Συντονισμός – Παναγιώτης Αγγελίδης, Διευθυντής έδρας UNESCO Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Ασπασία Παπαμίχου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ11, Αγαθή Ασλανίδου, Διευθύντρια 18ου Δ.Σ. Καβάλας, Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Κωνσταντίνος Βλαστάρης
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΗ
“Καταρχάς, επιτρέψτε μου να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και όλους όσοι στήριξαν την προσπάθειά του για την πραγματοποίηση της σημερινής ημερίδας.
Είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτιδες δυνάμεις της Παιδείας να θέτουν το δάκτυλον υπό τον τύπον των ήλων.
Το σοβαρό πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού δεν θα βρει τη λύση του ή τουλάχιστον δεν θα περιοριστεί σε πρώτη φάση, αν δεν εξετάσουμε ενδελεχώς όλους τους παράγοντες που τον προκαλούν.
Εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή του εκπαιδευτικού προσωπικού, της μαθητικής κοινότητας και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, στη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την καταγραφή και την ουσιαστική διαχείριση των περιστατικών βίας εντός των σχολικών μονάδων.
Θεωρώ ότι μια πιο ολοκληρωμένη και σε κάθε περίπτωση προσεκτική επικοινωνιακή πολιτική από την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πολύ πιο απλά, θα πρέπει να αποφύγουμε την αφιλτράριστη προβολή των δυσάρεστων γεγονότων, που οδηγεί πολλές φορές σε φαινόμενα μιμητισμού, και να ακολουθήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών για τη γνωστοποίηση όσων συμβαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα της χώρας μας.
Από την όποια εμπειρία αποκτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν φαίνεται να έχουμε πετύχει και πάρα πολλά στον συγκεκριμένο τομέα.
Αντιθέτως, οι σκληρές εικόνες από τις συγκρούσεις των μαθητών έχουν πάρει τη μορφή ενός αποκρουστικού επαναλαμβανόμενου μοτίβου.
Η δημοσιοποίηση δύναται να καταστεί σύμμαχος μας, όταν τη χρησιμοποιήσουμε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.
Ίσως τελικά να χρειάζεται μεγαλύτερη προβολή των δράσεων που αναλαμβάνουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.
Τα θετικά πρότυπα ή αν προτιμάτε οι καλές ειδήσεις, πρέπει να κερδίσουν περισσότερο χρόνο στην τρέχουσα επικαιρότητα.
Με την ίδια σοβαρότητα οφείλουμε να δούμε και τις αιτίες που προκαλούν τις ακραίες συμπεριφορές ορισμένων παιδιών.
Ξέρουμε από που και πως ξεκίνησαν όλα;
Μήπως ασχοληθήκαμε περισσότερο με την καταστολή απ΄ότι με την πρόληψη;
Είμαστε συνεπείς απέναντι στις δικές μας υποχρεώσεις;
Θα επιλύσουμε το πρόβλημα μόνο με την αυστηροποίηση του πλαισίου απονομής της δικαιοσύνης ή θα εφαρμόσουμε και κάποιες πολιτικές που απαντούν στα πιθανά αδιέξοδα όσων παρανομούν;
Είμαι σίγουρος ότι οι έρευνες που παρουσιαστούν σήμερα και το περιεχόμενο των εισηγήσεων όλων των ομιλητών, θα μας δείξουν έναν διαφορετικό δρόμο.
Ο Δήμος Καβάλας στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση.
Όλα είναι στο χέρι μας”.