Ημερίδα για τον θεσμό της Διαμεσολάβησης διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος
Ο Δικηγορικός Σύλλογος διοργάνωσε εκδήλωση για τη διαμεσολάβηση, μία εκδήλωση πραγματικά ιδιαίτερα σημαντική. Μία διαδικασία που θα είναι υποχρεωτική από τον Οκτώβριο του 2018 όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Γραμμένος.
Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «το Σάββατο διοργανώσαμε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου μία ημερίδα με θέμα τη Διαμεσολάβηση, έναν καινούργιο θεσμό ο οποίος πρόκειται να μπει υποχρεωτικά στη ζωή μας από το νέο δικαστικό έτος και στην οποία προσκαλέσαμε και παραβρέθηκαν οι καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, συνάδελφοι, διαπιστευμένοι Διαμεσολαβητές. Ήταν μια πάρα πολύ χρήσιμη ενημέρωση των συναδέλφων οι οποίοι είτε θέλουν να ασχοληθούν με τη Διαμεσολάβηση, δηλαδή να γίνουν διαπιστευμένοι Διαμεσολαβητές, είτε να μάθουν πώς λειτουργεί αυτός ο θεσμός.
Είναι ένας θεσμός ο οποίος, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, μπαίνει υποχρεωτικά στη ζωή μας από τον Οκτώβριο του 2018, ένα νομοσχέδιο για το οποίο υπήρξαν κάποιες αντιπαραθέσεις, τουλάχιστον στην αρχή όπως κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή. Υπήρξε κάποια αντίδραση από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σχετικά με τον τρόπο που εισήχθη και το σύντομο χρονικό διάστημα διαβούλευσης που δεν μας επέτρεψε να κάνουμε τις σωστές παρατηρήσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Εν πάση περιπτώσει, όπως τελικά ψηφίστηκε, με κάποιες τροποποιήσεις, υποδείξεις και βελτιώσεις που έγιναν από μία Επιτροπή που συστάθηκε από την ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, είναι κάτι το οποίο μπαίνει στη ζωή μας. Πρόκειται για ένα θεσμό εξωδικαστικό, δηλαδή μια εξωδικαστική επίλυση των διαφορών η οποία είναι ένα προστάδιο απαραίτητο προκειμένου ο διάδικος να καταφύγει στην Τακτική Δικαιοσύνη. Δηλαδή, υπάρχουν ορισμένες διαφορές, κατηγορίες διαφορών του Αστικού Δικαίου στις οποίες δεν θα έχεις δικαίωμα να παραστείς, να συζητήσεις μια υπόθεση στο Δικαστήριο, αν προηγουμένως δεν έχεις ακολουθήσει τη διαδικασία της υποχρεωτικής Διαμεσολάβησης. Ο Διαμεσολαβητής μπορεί να είναι δικηγόρος ή οποιοσδήποτε άλλος ο οποίος καταρτίζεται σε σεμινάρια τα οποία γίνονται κατά χρονικές περιόδους και θα γίνουν και στην πόλη μας. Στη Καβάλα υπάρχει ήδη ινστιτούτο το οποίο θα λειτουργήσει από τα τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου, οπότε εκεί θα διαπιστευτούν κι άλλοι συνάδελφοι δικηγόροι. Αυτήν τη στιγμή στην Καβάλα έχουμε περίπου 15 διαπιστευμένους δικηγόρους Διαμεσολαβητές. Για να ξέρει ο κόσμος, είναι μία διαδικασία η οποία κατά την άποψή μας μπορεί να αποβεί χρήσιμη εφόσον οι δικηγόροι την αποδεχθούν και μπουν σ’ αυτήν τη διαδικασία. Από την άλλη μπορεί να αποβεί και εξαιρετικά, ας το πούμε, κοστοβόρα, να επιβαρύνει δηλαδή με επιπλέον έξοδα αυτόν ο οποίος σκέφτεται να καταφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ασκήσει κάποιο δικαίωμά του. Εν πάση περιπτώσει είναι ένας θεσμός που υπήρχε στη χώρα μας ήδη από το 2010, αλλά δεν ήταν υποχρεωτικός. Τώρα με την ψήφισή του κατέστη υποχρεωτικός για ορισμένες κατηγορίες διαφορών, όπως είναι οι οικογενειακές διαφορές, τα αυτοκινητιστικά κλπ. Είναι μια νέα διαδικασία. Θα δούμε πώς θα περπατήσει στην πράξη αυτός ο θεσμός. Εάν πάει καλά και τον αγκαλιάσουν οι συνάδελφοι δικηγόροι, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, δηλαδή να γλιτώσουμε την προσφυγή στα δικαστήρια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την «αποσυμφόρηση» των πινακίων. Είναι ένας θεσμός που θα δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσει. Μπορεί να πάει καλά, μπορεί όμως να μην αποφέρει και ουσιαστικά αποτελέσματα και να επιβαρύνει μόνο οικονομικά τους διαδίκους».