ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

“Ημέρες μνήμης και τιμής από το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και όχι μόνο” σχολιάζει ο Πρόεδρος Καπλάνης Ιωσηφίδης

Το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών ανοίγει τον κύκλο των εκδηλώσεων μνήμης των Καππαδοκών  στις 4 Σεπτεμβρίου με μία  Έκθεση κειμηλίων στον οίκο του Μεχμέτ Αλή  στην συνοικία της Παναγίας. Ακολουθούν στις  9 Νοεμβρίου 2024  έκθεση εκκλησιαστικών αντικειμένων και Συμπόσιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας  και  στις 17 Νοεμβρίου  ο  Εορτασμός της Ημέρας Εγκατάστασης των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη είναι μία εξαιρετική έκθεση με την παρουσία σημαντικών φορέων.

Όπως ανέφερε “Πράγματι το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών ανοίγει το δεύτερο κύκλο των εκδηλώσεων που έχουν να κάνουν με τον εορτασμό των 100 χρόνων της έλευσης των προσφύγων προγόνων στην Ελλάδα. 1924-2024 και εμείς τιμάμε αυτή την ιστορία.

Η 2η περίοδος ανοίγει στις 4η Σεπτεμβρίου με μια έκθεση από θησαυρούς από το Ικόνιο και την Σύλη που βρίσκονται στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Ν. Καρβάλη, στο σπίτι Μουσείο του Μεχμέτ Αλή ΜΟΧΑ με το οποίο συνεργαζόμαστε βέβαια και σε συνεργασία και βοήθεια από το Δήμο Καβάλας και βεβαίως από την εφορία αρχαιοτήτων Καβάλα – Θάσου».

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Και πρόσθεσε πως «Μιλάμε για μια πολύ σπουδαία εκδήλωση – έκθεση διότι θα παραστούν εκπρόσωποι και αρχές από το Ικόνιο, ο Δήμαρχος Ικονίου θα είναι εκεί και μάλιστα θα αρχίσει και τις συζητήσεις για την αδελφοποίηση του Δήμου Ικονίου και του Δήμου Καβάλας όπως επίσης τοπικοί Βουλευτές, επίσημες αρχές αλλά και το Πανεπιστήμιο του Ικονίου με το οποίο από ό,τι φαίνεται μαζί με τον Πρύτανη θα υπογράψουμε σύμβαση συνεργασίας σε διάφορους τομείς και εδώ θα είναι και ο Αντιπρύτανης αλλά και πολλοί καθηγητές. Θα είναι μια πολύ μεγάλη αποστολή και όλα θα γίνουν στις 4/9 στο σπίτι του Μεχμέτ Αλή».

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Και πρόσθεσε πως «Στις 9 Νοεμβρίου εν συνεχεία το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας και με την ευκαιρία υπογραφής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού όπου αναγνωρίζεται η σπουδαιότητα και η μοναδικότητα των συλλογών που βρίσκονται στη Ν. Καρβάλη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας θα φιλοξενήσει τις συλλογές αυτές προκειμένου να τις δει όλος ο κόσμος.

Αυτές τις εκθέσεις θα συνοδέψουν και ειδικές εκδόσεις επετειακές για την αναγνωρισημότητα του εθνολογικού και ιστορικού μουσείου της Ν. Καρβάλης.

Η Ν. Καρβάλη φέρει βαριά ιστορία με τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και με την μοναστική αδελφότητα που είχε στην Καππαδοκία. Ένας πολύ ιστορικός τόπος και η Καβάλα πρέπει να χαίρει που έχει στα ανατολικά της τη Ν. Καρβάλη που είναι κολώνα στήριξης.

Και τέλος στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα που υπογράφηκε το συμβόλαιο της μετεγκατάστασης των καβαλιωτών καρβαλιωτών εδώ στο τσιφλίκι του Σισμάνογλου στο Τσιρπιντί, δηλαδή στο ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ. Έχουμε το συμβόλαιο από τις 17 Σεπτεμβρίου του 1924 και παραχωρήθηκε το τσιφλίκι ανατολικά της Καρβάλης, δωρεά του Ιωάννη Σισμάνογλου, αυτού που το Σισμανόγλειο στην Κωνσταντινούπολη είναι το σπίτι του, αυτού και αυτός έχει κάνει και το Σισμανόγλειο στην Αθήνα και προς τιμήν του θα γίνουν εκδηλώσεις, μνημόσυνο, ελπίζουμε αρχιερατικό, στο Ναό του Αγίου Γρηγορίου στη Ν. Καρβάλη και θα γίνει και συζήτηση – διάλογος με κατοίκους και προσκεκλημένους για να δούμε πως μπορεί το διαμάντι που λέγεται ιστορία της Καρβάλης να το αξιοποιήσουμε θετικά προς όφελος όλων μας».