ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Εύκολα βγαίνουμε όλοι μας και λέμε ότι φταίει κάποιος άλλος» δήλωσε για τα προβλήματα που δημιούργησε στην πόλη η κακοκαιρία, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ηλίας Καλανταρίδης

Περισσότερους από 250 τόνους αλάτι διέθετε ο Δήμος Καβάλας για το φετινό χειμώνα. Μετά τα δύο κύματα κακοκαιρίας ο Δήμος Καβάλας αναγκάστηκε να παραγγείλει νέα ποσότητα καθώς τα αποθέματα σχεδόν εξαντλήθηκαν, όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ηλίας Καλανταρίδης.

Ο ίδιος είπε ότι «έχει δημιουργηθεί μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, άδικα κατά την άποψή μου. Είναι πράγματα που ιδίως οι δημοτικές παρατάξεις τα γνωρίζουν ή θα έπρεπε να τα γνωρίζουν αφού κάθονται σ’ αυτήν την αίθουσα. Κάθε χρόνο ο δήμος Καβάλας κάνει συγκεκριμένη προμήθεια έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του χειμώνα. Φέτος τα αποθέματα που υπήρχαν στις αποθήκες του δήμου ήταν πάνω από το μ.ο. που φροντίζουμε να διατηρούμε. Δηλαδή είχαμε πάνω από 250 τόνους ενώ συνήθως είμαστε στους 200. Αυτό συνέβη γιατί η προμήθεια που κάναμε πέρυσι δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου. Χρησιμοποιήθηκε παρά μόνο ελάχιστα και συγκεκριμένα αγοράστηκαν 185 τόνοι πέρυσι και με κάποιο περίσσευμα που υπήρχε από πρόπερσι, είχαμε συνολικά στην αποθήκη μας πάνω από 250 τόνους. Το απόθεμα αυτό άρχισε να χρησιμοποιείται με τον πρώτο χιονιά που κατά κοινή ομολογία δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα. Στο διήμερο ή τριήμερο που χρειάστηκε να ρίχνει αλάτι ο δήμος έγιναν όλα κανονικά χωρίς προβλήματα και μάλιστα για πρώτη φορά είχαμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο στην ανακοίνωση που έκανε ο δήμος ότι μπορούν να προμηθεύονται αλάτι σε σακούλες που είχε φροντίσει να συσκευάσει η υπηρεσία, από του Κωτσάλου. Ο κόσμος προσήλθε με το αμάξι του και πήρε για προσωπική του χρήση».

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ

Πρόσθεσε δε πως «Μετά από αυτό είχαμε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας. Εν τω μεταξύ μείς είχαμε φροντίσει ήδη να δούμε τι γίνεται με το απόθεμα που έχουμε. Καταμετρήσαμε πάνω από 60 τόνους και ξεκινήσαμε να δούμε τη διαδικασία για να το αναπληρώσουμε. Ήρθε το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας όπου είχαμε αυτό το 6ωρο χιονόπτωσης, με όλα αυτά τα έντονα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ιδίως στο κέντρο της πόλης. Όλες αυτές τις ώρες έπεφτε κανονικά αλάτι όπου χρειαζόταν μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες όταν και είπαμε ότι δεν υπάρχει, πλέον, αλάτι για να ρίχνουμε στις οδούς. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κρατάμε κάποιο μικρό απόθεμα μόνο για έκτακτη ανάγκη. Δηλαδή, να μείνει οπωσδήποτε ανοιχτό το νοσοκομείο και αυτό φροντίσαμε να κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς επίσης και να κρατήσουμε ένα μικρό απόθεμα, λίγο πάνω από 10 τόνους, έτσι ώστε να μπορέσουμε αν κάτι πάει στραβά κατά τη διάρκεια της νύχτας, να μπορέσει αυτό να χρησιμοποιηθεί για να διατηρηθούν ανοιχτές οι προσβάσεις προς το νοσοκομείο. Δυστυχώς, όπως είθιστε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, για όλο αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε πάρα πολύ εύκολα βγαίνουμε όλοι μας και λέμε ότι φταίει κάποιος άλλος. Δεν είναι δυνατόν για το χάος που δημιουργήθηκε στην πόλη να βγαίνουμε και να κατηγορούμε είτε την αστυνομία, είτε το δήμο, είτε την περιφέρεια, είτε τον γείτονά μας, τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν φροντίζουμε να έχουμε ούτε μία χιονοκουβέρτα, ούτε ένα ζευγάρι αλυσίδες και να κυκλοφορούμε με τα καλοκαιρινά λάστιχα πάνω στο χιόνι. Συν ότι για άλλη μία φορά δημιουργήθηκε ένας φοβερός πανικός. Να μην λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας το κόκκινο φανάρι και να μπλοκάρουν τα πάντα στις διασταυρώσεις. Να προσπαθούμε να ανεβούμε την 7ης Μεραρχίας χωρίς το παραμικρό μέτρο, με αποτέλεσμα με το που διπλώνουν δύο αμάξια στο «σίγμα» να παραλύει όλη η ουρά μέχρι το Φάληρο. Διότι αυτό συνέβη, με αποτέλεσμα να κλείσει η άνοδος της 7ης Μεραρχίας και να αναγκαστεί η αστυνομία να διακόψει εξ ολοκλήρου την κυκλοφορία και για τα εισερχόμενα οχήματα μέχρι να μπορέσει να υπάρξει μία προσωρινή λύση με το αλάτι που θα έπεφτε για να μπορέσουν όλοι αυτοί σιγά- σιγά να κινηθούν.

Κι επειδή ακούσαμε ότι θα έπρεπε εκ των προτέρων να έχουμε φροντίσει να ρίξουμε αλάτι, θα πω ότι αυτά δεν γίνονται πουθενά. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε εκ των προτέρων αλάτι οπουδήποτε χωρίς να ξέρουμε τι θα συμβεί. και πότε θα συμβεί».

ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑΣ

Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον Αμυγδαλεώνα όπου δεν ρίχτηκε αλάτι είπε ότι «ο δήμος όσον αφορά τον σχεδιασμό που υπάρχει, αυτό το οποίο οφείλει να φροντίζει είναι η πρόσβαση προς το νοσοκομείο και από ‘κει και πέρα κάποιοι κεντρικοί οδικοί άξονες. Ό,τι αφορά τα δευτερεύοντα δίκτυα, για παράδειγμα μέσα σε ένα χωριό, αυτά έρχονται όλα σε δεύτερη μοίρα και ποτέ δεν ξεκινούσαμε από εκεί. Το γκρέιντερ φεύγει αμέσως για τα ορεινά χωριά ώστε να διατηρηθεί ανοιχτός ο κεντρικός άξονας, δύο οχήματα ανά πάσα στιγμή υπάρχουν για να κρατάνε ανοιχτές τις προσβάσεις στο νοσοκομείο και με τα υπόλοιπα τρία οχήματα προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις άλλες ανάγκες που αφορούν κεντρικούς οδικούς άξονες. Ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος, είναι λίγος και ήδη έχουμε φροντίσει να είμαστε στην τελική ευθεία με διαγωνισμό που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και τώρα ολοκληρώνονται, να προμηθευτούμε τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, άλλα δύο εκχιονιστικά οχήματα για να  κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *