Κύριο άρθροΠολιτική

«Ευχάριστες ειδήσεις για το νησί της Θάσου από τις επαφές με το Υπ. Ναυτιλίας» όπως τονίζει ο δήμαρχος Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ 

Ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ  ήταν στην Αθήνα και επισκέφθηκε μία σειρά υπουργείων μεταξύ αυτών και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας του κ. Κουρουμπλή.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ έκανε σχετικές δηλώσεις σημειώνοντας αρχικά ότι  «Μας απασχόλησαν στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αυτή την φορά μια σειρά θέματα που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Για παράδειγμα μιλήσαμε για τις αποκομιδές από το Κέντρο Υγείας προς το νοσοκομείο της Καβάλας, ενώ συζητήσαμε και με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου αλλά και με τον ίδιο τον υπουργό στο γραφείο του, για την ανάγκη να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα το οποίο να ορίζει και την ανάγκη της μεταφοράς σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού από κάποιο Κέντρο Υγείας  νησιωτικού δήμου μια και αυτό θα αφορά και άλλα νησιά.

Θέλουμε να υπάρχει πρόβλεψη επίσης, σε περίπτωση ανάγκης να υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης του ωραρίου για το φέρρυ μποουτ επιφυλακής γιατί εκεί δυστυχώς πατούν οι ναυτιλιακές εταιρείες και δεν δέχονται την μεταφορά ασθενών.

Αυτό θα μπορεί να περάσει ως Προεδρικό Διάταγμα  ώστε οι εταιρείες να είναι υποχρεωμένες να έχουν πλοίο επιφυλακής και να εκτελούν υποχρεωτικά δρομολόγια χωρίς καμία δικαιολογία και υπεκφυγή.

Το κλίμα με τον υπουργό ήταν άριστο και φαίνεται ότι θα πράξει έργο ο συγκεκριμένος άνθρωπος όταν έδωσε καλά δείγματα γραφής και στο υπουργείο εσωτερικών».

ΠΕΡΙ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΩΝ

Ο Κ. Χατζηεμμανουήλ πρόσθεσε πως «Επίσης συζητήθηκε,  επειδή βρισκόμαστε προς ψήφιση ενός νομοσχεδίου που αφορά τα Λιμεναρχεία και τα Λιμενικά Ταμία,  ζητήθηκε το λιμενικό τμήμα του νησιού να μην πάει στην 4η κατηγορία αλλά σε μια ανώτερη και όλα δείχνουν ότι θα πάει στην πρώτη ώστε και στελέχωση επαρκής να εξασφαλισθεί και καλύτερη μοριοδότηση να δούμε».

Μάλιστα όπως εξήγησε ο Δήμαρχος ο υποβαθμισμένος για χρόνια τώρα Λιμενικός Σταθμός του Πρίνου που έχει 2 λιμενοφύλακες θα ξαναγίνει σταθμός με περισσότερους φύλακες και θα έχει και καλύτερες υλικοτεχνικές υποδομές, όπως νέο τζιπ κλπ.

«Επίσης ενημέρωσα τον υπουργό ότι το Λιμενικό Ταμείο της Θάσου εκπονεί ένα νέο master plan  για ένα σύγχρονο μεγάλο λιμάνι μια και το νησί στερείται λιμενικών υποδομών για να μπορούν να έρχονται και πλοία γραμμής και κρουαζιερόπλοια. Αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι σημαντικό για την οικονομική ζωή του τόπου μας.

Θέλουμε ένα νέο λιμάνι εκεί που έρχονται σήμερα τα φέρρυ μποουτ  μόνο που θα έχει μεγαλύτερο κρηπίδωμα και μεγαλύτερο προσήνεμο μόλο άρα και μεγαλύτερους χώρους εξυπηρέτησης  των πλοίων και των πελατών.

Θα έρχονται και μεγάλα πλοία, όχι μόνο φέρρυ. Θα είναι ένα τεράστιο έργο για την Θάσο. Και για την εξομοίωση της χερσαίας λιμενικής ζώνης ώστε να γίνει λιμένας από εκεί που φεύγουν τα μπάζα των λατομείων, εμείς κάνουμε δράση γιατί θέλουμε να χαρακτηρισθεί το λιμάνι εμπορικό και να φεύγουν από εκεί εμπορικά πλοία, φορτία που δεν θα επιβαρύνουν το υπόλοιπο νησί».

 

ΤΑ ΜΠΑΖΑ

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ αναφέρθηκε και στα αδρανή υλικά που  περισσεύουν από τις λατομικές δραστηριότητες στο νησί που όμως δεν αξιοποιούνται… « Τα μπάζα για μας είναι άχρηστα αλλά εξάγονται και μπορούν να φέρουν όφελος για τον τόπο μας. Γενικά παλεύουμε και για αυτό το θέμα και πλέον μιλάμε για τεχνικά ζητήματα και νομικά θέματα και δεν είναι απλά διάλογος τα όσα ειπώθηκαν στο γραφείο των Αθηνών.

Όσο για το κόστος, το έργο στο Βαθύ δεν θα κοστίσει για το νέο μεγάλο λιμάνι που θέλουμε όμως θα έχουμε 20.000.000 ευρώ προϋπολογισμό. Επίσης ζήτησα  η γραμμή του Πρίνου να μην απαξιωθεί και αυτή του Λιμένα – Κεραμωτής με τις εταιρείες που ασχολούνται στην κερδοφόρα αυτή γραμμή υποχρεωτικά πια να κάνουν δρομολόγια στον Πρίνο. Και μάλιστα να είναι περισσότερα αυτά τα δρομολόγια έτσι ώστε να μην ακυρώνεται αυτή η γραμμή στην πράξη.

Αυτό είναι ένα θέμα που θα το συζητάμε συνέχεια μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα  ο Δήμαρχος σημείωσε ότι έγινε μια επιστολή προς την υπουργό με τον ίδιο τρόπο που έγινε και το πρώτο εξάμηνο, ώστε να δοθεί επιπλέον παράταση και στις οφειλές ελέω των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

«Ήταν τότε μια ιδιαίτερα σημαντική ανταπόκριση η κήρυξη της Θάσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για αυτό και ζητάμε και τώρα να μας δοθεί η αναστολή πληρωμών για άλλους έξι μήνες. Μόνο που πήγαμε όμως στην παράταση της εκτάκτου ανάγκης για άλλους έξι μήνες είναι μεγάλη υπόθεση και μιλάμε για άμεση ανταπόκριση – το τονίζω αυτό – και μακάρι να ικανοποιηθεί και το τελευταίο μας αίτημα» κατέληξε.

Μια σκέψη για το “«Ευχάριστες ειδήσεις για το νησί της Θάσου από τις επαφές με το Υπ. Ναυτιλίας» όπως τονίζει ο δήμαρχος Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ 

  • Κύριοι, δεν είναι “το νησί της Θάσου” , είναι τον νησί Θάσος, διότι το όνομά της το πήρε απο τον Θάσο, Φοινικικής καταγωγής, γιό του Κίλικα, ή του Αγήνορα , ή του Ποσειδώνα, ο οποίος έφτασε στο νησί ψάχνοντας για την αρπαγμένη απο τον Δία Ευρώπη, σύμφωνα με τον μύθο.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *